Gwiazdoor 21.10.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Witam, mam taki problem - wykonywałem ostatnio dodatkową skrzynkę rozdzielczą, z osobnymi zabezpieczeniami dla Pompy Ciepła. Do dej skrzynki / rozdzielni pociągnąłem przewód 5x4mm a następnie z niej przewód do zasilania jednostki zewnętrznej ( agregat ) 3x2,5mm oraz przewód 5x4mm do jednostki wewnętrznej. Do jednostki zewnętrznej jest wyłącznik nadprądowy B20 A zaś do wewnętrznej 3P B20A. Zakupione liczniki to jednofazowy OR-WE-501 ORNO instrukcja: http://www.skiraida.lt/uploads/OR-WE-501_PL_manual.pdf oraz trójfazowy CETS238-3 LCTEC instrukcja: http://www.lcpoland.com/download/CETS238-3.pdf chciałem zrobić tak by ten licznik jednofazowy pokazywał mi pobór prądu jednostki zewnętrznej, agregatu, zaś ten trójfazowy jednostki wewnętrznej. Znajdzie się ktoś tak dobry i rozpisze mi schemat takiego połączenia? Te dołączone z licznikami mówią mi tyle co nic, bardzo pomocne byłoby dla mnie opisanie schematu kolorami kabli. Dodam, ze elektryk ze mnie żaden, umiem zachować zasady bezpieczeństwa i nim coś zrobię trzy razy przemyślę i do tego z kimś skonsultuję więc nikt nie będzie mnie miał na sumieniu Jeśli chodzi o licznik jednofazowy to być może wiem jak to być powinno ale nie jestem pewien: Z przewodu 3x2,5mm wychodzę żyłą brązową ( faza ) do wyłącznika nadprądowego ( oznaczenie 2 dół wyłącznika ) i z niego ( górą, oznaczenie 1 ) do licznika ( oznacznie 1 L-IN ). Następnie żyłę ochronną PE mocuję do szyny w rozdzielni, zaś przewód neutralny niebieski podłączam pod oznaczenie 4 w liczniki i z oznaczenia 6 wychodzę żyłą do drugiej szyny w rozdzielni i tam podłączam przewód neutralny. Dobrze to myślę czy źle ? Z trójfazowym nie mam już kompletnie pojęcia... w przewodzie mam żyły: Żółto-zieloną, niebieską, brązową, czarną i szarą. Jeśli będzie potrzeba to zrobię jakiś rysunek tych bezpieczników i liczników, jeśli to ma ułatwić waszą pomoc. Z góry dziękuję za wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.10.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Wszystko jest uzależnione co Ty konkretnie chcesz mierzyć, oraz co według Ciebie oznaczają zwroty " Jednostka wewnętrzna" i "Jednostka zewnętrzna, Agregat".Ten agregat jest zasilany czy jest to agregat prądotwórczy i to on zasila.To jest ważne ze względu na możliwe ujemne wskazania lub błędnie liczone moce. Po drugie to przecież dosyć jasne schematy podłączenia masz w instrukcjach.Wejście zasilania to zaciski dolne L1, L2, L3, N czyli odpowiednio przewody (Brązowy), (Czarny), (Szary), (Niebieski), natomiast wyjście po liczniku do urządzeń zasilanych to takze odpowiednio L1', L2', L3', N' na zaciskach górnych zgodnie ze strzałkami wskazującymi kierunek. Licznik jednofazowy i jego podłaczenie jest OK.Jeśli ma on wskazywać pobór prądu i mocy agregatu to zaciski 3, 6 i przewód od zacisku zacisk PE podłączasz do agregatu, ale jeśli to agregat zasila urządzenia to przyłączasz do niego zaciski 1 i 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.10.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Dziękuję za zainteresowanie tematem. Chcę mierzyć pobór prądu pompy ciepła osobno dla jednostki zewnętrznej czyli tzw. agregatu który wytwarza ciepło oraz osobno dla jednostki wewnętrznej w której jak mi wiadomo są zamontowane grzałki, które załączają się przy niskich temperaturach by wspomóc jednostkę zewnętrzną w ogrzewaniu. W między czasie jak nikt nie odpowiadałem podłączyłem to wszystko lecz coś mi to źle liczy według mnie, na pewno licznik 3 fazowy źle liczy bo grzałki nie działają a idzie równo z tym 1 fazowym. Ktoś zechce zerknąć na mój "schemat" i powie gdzie mam błędy ? Z tego co kolega wyżej pisał widzę, że mam na pewno zmienioną kolejność przewodów w liczniku ale nie wiem czy to ma znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Wg mnie musisz zmienić bo jest źle podłączony miernik jednofazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.10.2018 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 To może być przyczyną tego, że licznik 3 fazowy liczy tak jakby wartości z dwóch urządzeń? Bo niby ten 1 fazowy liczy dobrze ale na logikę patrząc na poprawiony schemat, który narysował kolega to faktycznie mam to źle chyba. Takie pytanie jeszcze - da się zresetować te liczniki jakoś ręcznie czy nie ma takiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Nie ma takiej opcji -manualnie tylko sterownikiem należy zresetować pamięc ST24C02. - zapisać same literki "F". We wcześniejszych modelach dało się wylutować ogniwo i był reset teraz już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 05.02.2019 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Przemieniłem odpowiednie przewody Tak jak kolega rozrysował na rysunku i wygląda na to, że wszystko teraz działa poprawnie.Jeszcze raz dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts