michu44 22.10.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Dzień dobry Wszystkim (ponownie)! dawno mnie tu nie było , Jakiś czas temu wpadł mi w ręce zestaw VRC 700/2 wraz z VR70 i pojawił się problem (a w zasadzie to bardziej ciekawość). Zacznijmy od początku - w załączeniu zdjęcie mojej instalacji. Tak wiem, jest mocno średnia (i póki co nadal bez sprzęgła), ale dom (połowa bliźniaka) kupiłem gotowy i nie miałem na to żadnego wpływu. W telegraficznym skrócie: Piec Vaillant turboTEC Plus VU 241/3-5 + zasobnik CWU. Budynek 3 kondygnacyjny - cały parter i łazienki na piętrze to podłogówka. Kaloryfery są w piwnicy i w pokojach na górze (+ 3 "ręcznikowce" w łazienkach). Generalnie w całym domu jest temperatura tzw. T-shirtowa Od 3 sezonów używam tej instalacji podłączonej do UNI2 i muszę przyznać, że się sprawdza. Mam zużycie praktycznie identyczne jak moi sąsiedzi (w dokładnie takich samych bliźniakach) przy czym ja nie dogrzewam się kominkiem (po tym wnoszę, że lektura niniejszego forum połączona z miesiącami badań przynoszą wymierne efekty ) Dwie sprawy są nie do końca OK - trochę niedogrzana góra (w porównaniu do dołu), ale nikomu to nie przeszkadza bo 90% spędzamy w salonie na dole a jak do spania to niższa temperatura jest fajniejsza. Druga - i to już jest trochę irytujące to wymóg przestawiania temperatury CO na piecu w zależności od temperatury zewnętrznej. Zestaw, o którym wspomniałem powyżej (VRC 700/2 wraz z VR70) jest nowy i praktycznie nic mnie nie kosztował więc tym chętniej zapragnąłem z niego skorzystać. VRC 700 podpiąłem bez problemu. Aktualnie jadę na KG 0,7 i wszystko wskazuje na to, że to działa (skończyło się ganianie do piwnicy żeby zmienić temperaturę na piecu (teraz jest ganianie, żeby tylko popatrzeć jaka jest ))). Chciałbym także podłączyć VR70, tak aby całkowicie zejść z UNI2 i tu już są schody (dla mnie ). W dokumentacji Vaillant nie znalazłem identycznej instalacji, żeby zrobić 1:1 a nie wiem jakie mam możliwości własnych modyfikacji. Jak należy wykonać podłączenia w VR70 a potem konfigurację? Wydaje mi się, że: Schemat układu: 2, Konfiguracja VR70 adr. 1: 1, w d.27 ustawić pompe cyrkulacyjną CWU i podpiąć do R1 w VR70 (teraz jest wpięta do UNI2 i leci wg harmonogramu czasowego), do R2 pompa obiegu dla kaloryferów, do R3/4 pompa obiegu dla podłogówki, do R5/6 mieszacz do podłogówki. do S6 czujnik temperatury zasilania (który następnie podepnę na rurze do podłogówki za mieszaczem), W takim układzie czujnik temperatury CWU może pozostać wpięty do pieca? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.10.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 To jest łączona podłogówka z kaloryferami wszystko kaloryfery są przed mieszaczem a podłogówka za.Po drugie to twój mieszacz nie ma siłownika więc po co Ci ten VR70........... po to aby sterował pompami?Doinwestuj w siłownik do zaworu trójdrogowego i podłącz go do VR70Schemat układu 1Pojawią się dwie odrębne krzywe grzewcze osobna dla kaloryferów i osobna dla podłogówki. To będzie koniec Twojej wędrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 22.10.2018 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Dzięki za odpowiedź! Faktycznie, dopiero teraz zwróciłem uwagę, że zdjęcie mojej instalacji jest jeszcze bez siłownika. Siłownik już jest i aktualnie steruje nim UNI2. Tak, podłogówka jest łączona z kaloryferami. Podłogówka jest za mieszaczem. A co mam ustawić w VR70? Konfiguracja VR70 adr. 1: 1? Pozostałe podłączenia i ustawienia są OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.10.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Mam u siebie co prawda VRC calorMatic 470/4 ale to niczego nie zmienia.Schemat układu instalacji na 100% to 1 a przełączniki DIP w VR70 to zerknę u siebie i napisze.Szyna danych eBus idzie do kotła i regulatora VRC700Zasilanie VR70 230V to chyba jasne a następnie to tylko konfiguracja działania przekaźników w VR70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 22.10.2018 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Dzięki!Konfigurację działania przekaźników robi się z poziomu calorMatica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.10.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Według mnie to Adres 1 : 1 i schemat 1https://docplayer.pl/24526540-Zestawienie-schematow-dla-kotlow-wiszacych-ecotec.html Zdalnego sterowania VR91 na poddaszu dla obiegu kaloryferów nie mam.VRC470 umieszczony w salonie dla podłogówki.Podłogówka KG -0,4Grzejnik i KG-0,8ale swoje i tak musisz dobrać do domuPodłogówka tryb TERMOSTATGrzejniki tryb BRAK Przez moment wydawało mi się że po otwarciu VR70 są tam jakieś przełączniki DIP ale nie ma. Edytowane 22 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 22.10.2018 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A w swojej instalacji masz sprzęgło hydrauliczne?Jak masz rozmieszczone czujniki temperatury FS2 i SysFlow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Mam instalację bez sprzęgła. SysFlow jest nie podłączone.FS2 idzie na wyjście układu mieszającego. Nie wiem ile masz u siebie kaloryferów ale u mnie jest 8 na poddaszu plus 2 drabinki w łazienkach i wszystko pracuje na pompie w kotle.Wspominam bo u Ciebie wisi dodatkowa pompa do kaloryferów,. Edytowane 23 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 23.10.2018 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Mam 7 + 3 drabinki więc może tez da radę bez dodatkowej pompy na kaloryferach. Wielkie dzięki za pomoc. W weekend będzie zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 24.10.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Mam jeszcze pytanie o 12k2 ze schematu 1 (przy podłączeniu pompy)O jaki termostat bezpieczeństwa chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 24.10.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) To termostat przylgowy połączony w szereg z pompą podłogową który ma zabezpieczać podłogę przed nadmiernym wzrostem temp.Źle usytuowane filtry,powinny być przed pompą.Brak zaworu zwrotnego w obiegu podłogówki Edytowane 24 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.10.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) Mam jeszcze pytanie o 12k2 ze schematu 1 (przy podłączeniu pompy) O jaki termostat bezpieczeństwa chodzi? Ten termostat bezpieczeństwa można pominąć. Sam tego nie mam bo to trochę bez sensu. Po drugie to jeśli przyjąć że zasilanie na pompę podaje sterownik VR70 to jedynym możliwym w tym przypadku sposobem jego działania jest wyłączanie pompy obiegowej podłogówki gdy temperatura przekroczy dopuszczalną wartość. Problem w tym że bez sprzęgła pompa na kotle nadal tłoczy wodę w stronę mieszacza a więc po otwarciu zaworu trójdrogowego zmieszanie zamiast w stronę podłogówki nastąpi w stronę powrotu ponieważ część gorącej wody z zasilania wróci krótszą drogą a druga część nadal będzie zasilać podłogówkę. Brak zaworu zwrotnego w obiegu podłogówki Zawory zwrotne są....... oznaczenie 10C Edytowane 25 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 27.10.2018 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) Dzień dobry. no i przepiąłem wszystko z UNI2 na VR70. Ale chyba coś jest nie tak. Ciężko przeprowadzić dokładne badania bo na zewnątrz +10 i w domu całkiem ciepło, ale wydaje mi się, że coś pokręciłem na ustawieniach w VRC700. Po pierwsze to nie do końca czaję prace pomp. Pompa OBIEG1 ma status wł. prawie cały czas od momentu podłączenia VR70 (przypomnę, że nie podłączałem pompy do kaloryferów. Czy tu chodzi o pompę z pieca?), natomiast pompa w OBIEG2 nie włączyła się ani razu (przynajmniej tak mi się wydaje). Ale najgorsze jest to, że przed chwilą piec puścił na rury (chwilowo) 38C a mieszacz był całkowicie otwarty więc poszło i na kaloryfery i na podłogówkę. Kabelki przepiąłem zgodnie ze zdjęciem: Na piecu ustawiłem d.27 - 1 (pompa cyrkulacyjna). d.28 pozostawiłem bez zmian czyli 2 (pompa zewnętrzna). A na regulatorze mam: SYSTEM -------- Status usterki Brak ust. Ciśnienie wody 1,6 bar Status systemu Tryb ogrz. Opóźn.ochr.zamarz. 4h Ciągłe grzanie TZ Wył. Moduły regulatora Adapt. krzywej grzew. Nie Konfig. trybu pracy Wszystkie Akt. wilg. w pom. 52% Akt. temp. kond. 10,5C Konfiguracja schematu systemu----- Schemat układu 1 Konfig. VR70 adr.1 1 MA VR70, adr. 1 Bez funkc. Urządzenie grzewcze 1------------- Status Tryb ogrz. Akt. t.wody na d. 35C OBIEG1 --------------------------- Rodzaj obiegu Ogrzew. Stan Tryb c.o. Temp. zasil.Zadana 32C Granica wył. t.zewn. 21C Krzywa grzewcza 0,7 Temperatura minimal. 15C Temperatura maksym. 70C Tryb auto-wyłącz. Eco Korekta temp. pokoj. Brak Chłodzenie możliwe Nie St.z.zap. na ciepło Wł. Stan pompy Wł. OBIEG2 ---------------------------- Rodzaj obiegu Ogrzew. Stan Wył. Temp. zasil.Zadana 0C Temp. rzeczywista 32C Podwyższenie temp. 0K Granica wył.t.zewn. 21C Krzywa grzewcza 0,4 Temperatura minimal. 15C Temperatura maksym. 32C Tryb auto-wyłącz. Eco Korekta temp. pokoj. Termostat Chłodzenie możliwe Nie St.z.zap. na ciepło Wł. Stan pompy Wył. Stan mieszacza Zamykanie ZONE1 ----------------------------- Strefa aktywna Tak Temp. dzienna grzania 21,5C Temp. nocna grzania 19,0C Temp. pokojowa -,-C Przyporz.strefy brak Status zaworu strefy otwarty ZONE2 ---------------------------- Strefa aktywna Tak Temp. dzienna grzania 20,0C Temp. nocna grzania 15,0C Temp. pokojowa 21,5C Przyporz.strefy VRC700 Status zaworu strefy zamknięty Obieg ciepłej wody---------------- Zasobnik Aktywny Temp. zasil.Zadana 0C Ciepła woda 42C Temp. zasob.rzecz. 41C Pompa cyrkulacyjna Wył. Legionella-dzień Wył. Legionella-godz. 4:00 Ładowanie równoległe Wył. Zasobnik buforowy------------------ T.zasobnika, góra --C T.zasobnika, dół --C Edytowane 27 Października 2018 przez michu44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) Wszystko w podłączeniu wydaje się OK no może oprócz pompy załączanej przekaźnikiem R1 czyli Twojej cyrkulacyjnej która według schematu ma służyć właśnie do załączania pompy obiegowej kaloryferów.Prawdopodobnie przez zdefiniowanie jej jako cyrkulacyjną czyli dla obiegu CWU następuje jakiś konflikt.Zerknij na schematy ze strony 12 i 13. Wszystkie ustawienia są według mnie takie jak masz. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwj-pIi0q6feAhWSiIsKHTd-CtoQFjABegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.vaillant.pl%2Fmateria-y-szkoleniowe%2Fpodr-czniki%2Fpodrcznik-schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1114106.pdf&usg=AOvVaw2ULKRy4VRAuYQQiLbkdioW Jedyna różnica to brak zdalnego sterowania vr91 oraz sprzęgła pierwsze nie powinno robić różnicy. Zauważ że na schemacie pompa cyrkulacyjna nie jest podłączona do modułu mieszacza VR70 tylko bezpośrednio do kotła ponieważ zdefiniowanie w kotleD0.026, D0.027, D0.028 służy do dodatkowego modułu przekaźników VR40 a nie przekaźnika w module VR70W instrukcji instalacji i konserwacji kotła jest jasno napisane że funkcja dotyczy przekaźnika np,2 w module VR40 2 - 7Tylko kod diagnostyczny D0.026 służy do cyrkulacji i przekaźnik jest umieszczony bezpośrednio na płycie kotła pod zaciskami X16Pompa R2 czyli S6 ma to być pompa za mieszaczem. Na innym schemacie znalazłem że należy zdefiniować MA VR70, adr. 1 jako pompa cyrkulacjaW odczytach pominąłeś chyba rzeczywistą temperaturę dla 1 obiegu. To takie uwagi na poczekaniu.W chwili wolnej zerknę jak to jest u mnie.Po drugie to ja mam regulator VC470 i moduł mieszacza VR61 natomiast u ciebie VC700 i VR7. niby producent ten sam ale mogli tam zaaplikować jakąś rewolucję programową więc nawet nie jestem w stanie wyjaśnić Ci jak ma to się zachowywać.Np w regulatorze VRC470 nie ma żadnych stref ZONEU mnie pompa podłogówki załącza się tylko wtedy gdy układ ogrzewa samą podłogówkę lub oba obiegi natomiast pompy kaloryferów nie posiadam i są one napędzane pompą kotła więc nie jestem w stanie powiedzieć czy ma ona pracować cały czas czy tylko w chwili załączania pompy wewnętrznej kotła.Pompa ta u mnie wyłącza się gdy palnik nie grzeje ale czasem załączy się tak aby pzremieszać wodę w instalacji i aby czujnik temperatury i kocioł wiedział czy ma już rozpocząć grzanie czy nie. Edytowane 27 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 28.10.2018 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Racja. Zrobiłem teraz wg schematu na stronie 13 (czyli podpiąłem pompę cyrkulacji do R3/4 i MA VR70, adr1: ustawiłem na Pompa cyrk..i wygląda na to, że sterowanie CWU działa OK. Woda ciepła utrzymywana jest zgodnie z harmonogramem a i cyrkulacja włącza się zgodnie z przedziałami czasowymi, które zdefiniowałem. Dwie sprawy: jak masz u siebie zdefiniowany harmonogram dla wody ciepłej? zadane przedziały czy utrzymujesz temperaturę non-stop? Druga sprawa to samo podgrzewanie - dzisiaj rano (zgodnie z harmonogramem) piec się przestwił w tryb podgrzewania CWU przerywając podgrzewanie CO (kilkanascie minut wcześniej włączył się dla CO) i zauważyłem, że jak już się zbliżał do zadanej temperatury (42C) to kilkukrotnie się wyłączał i załączał ponownie na dosłownie kilka chwil. Trochę to niepokojące. Kolejna sprawa to samo CO. Jeśli nastawy mam takie jak w odczytach, które zamieściłem we wczorajszym poście to pompa, która jest piecu pracuje praktycznie non stop. Tak jakby informacje z:https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10458-ci%C4%85gle-szumi-piec/https://muratordom.pl/porady-ekspertow/pompa-aa-tt7g-h8ZJ-rVqc.htmlmiały u mnie zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 28.10.2018 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 W odczytach pominąłeś chyba rzeczywistą temperaturę dla 1 obiegu. Nie. Nie pominąłem. Brak tego odczytu (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.10.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Odnośnie CWU to mam u siebie zdefiniowane przedziały czasowe dla całego tygodnia. Poniedziałek - Piątek 5:00 - 8:00 oraz 14:00 - 23:30 , natomiast Sobota i Niedziela non stop 6:00 - 23:00 Po drugie to przestawianie się z CO na CWU zgodnie z harmonogramem jest czymś normalnym ponieważ ciepła woda ma ustawiony priorytet więc nawet gdy pracuje CO i nastąpi zużycie CWU podczas kąpieli lub mycia naczyń to kocioł automatycznie przełączy się na podgrzewanie CWU.Ogrzewanie domu na tym nie ucierpi gdyż jakakolwiek reakcja czyli spadek lub wzrost temperatury w pomieszczeniu są czasochłonne więc przez te 15 czy 30 minut pracy w trybie CWU nie powinien nastąpić jakikolwiek spadek temperatury w pomieszczeniu. Odnośnie samej pracy to kilkukrotne załączanie i wyłączanie kotła jest niepokojące ale świadczy to nie o usterce ale raczej o jakimś konflikcie lub inaczej złym ustawieniu parametrów. Praca pompy kotła jako NON-STOP także według mnie nie jest czymś normalnym ale jest związana z trzema sprawami i moze być logicznie wytłumaczalna.Pierwsza to ustawienie w kotle parametru D0.018 który definiuje1 KOMFORT i pracę cały czas lub pracę 3 ECO czyli pracę przerywaną.Druga sprawa jest niestety związana z algorytmem zaimplementowanym z multimatic 700.i jeśli na forum były poruszane już te sprawy to możliwe jest to normalne zachowanie zgodne z zawartym oprogramowaniem.Jeszcze innym wytłumaczeniem zjawiska moze być tryb pracy regulacji dla podłogówki czy jest to ZASILANIE czy też POWRÓT.Mam tu na myśli parametr D0.017Skontroluj takze parametr D0.046 który mówi o typie regulacji pompy czy jej obroty są sterowane przez PWM czy też jest ona załączana po prostu przez przekaźnik i pracuje bez regulacji prędkości obrotów. Nie czytałem forum odnośnie zachowania się pompy kotła gdyż nie miałem z tym problemów ale z tego co przeglądałem te podesłane przez \Ciebie to jest to mozliwe.Po pierwsze to mam u siebie sterownik VRC470 umieszczony na ścianie salonu i odpowiada on za temperaturę pomieszczenia w podłogówce, po drugie to mam u siebie tryb TERMOSTAT, a po trzecie to jest to zgodne z tym o czym piszę i co świadczy o innym podejściu konstruktorów Germany Vaillant a innym podejściu użytkownika z Polski.Pierwszy z nich ma na celu uzyskać jak najlepszy komfort dla mieszkańców, natomiast drugi ma na celu jak największe oszczędności uzyskane nie tracąc minimum komfortu a wszystkie niepotrzebne według niego rzeczy takie jak zbędna praca pompy należy wyeliminować. Według mnie informacje z forum są logiczne gdyż regulator umieszczony w kotle świadczy o tym ze algorytm sterowania nie ma danych o temperaturze pomieszczeniu z podłogówką.Aby więc utrzymać w miarę stałą temperaturę w pomieszczeniu musi on zgromadzić dane o temperaturze pomieszczenia na podstawie temperatury czynnika grzewczego i samej posadzki. Jeśli więc przy grzejnikach konwencjonalnych które reagują szybko pompa może stawać i przemieszać czynnik tylko raz lub dwa razy to przy długo reagującej podłogówce poma pracuje cały czas po to aby wykryć jak najmniejszą różnicę temperatury podłogi. Tak jak już wspomniałem u mnie pompa startuje razem z kotłem lub kilkadziesiąt sekund wcześniej a po wygaszeniu palnika staje. Należy tu jednak wspomnieć że praca lub postój pompy nie jest słyszalny a ja nigdy nie przeglądałem parametrów i nigdy nie kontrolowałem kiedy dokładnie ona pracuje a kiedy staje więc opieram się na odgłosach a te słyszalne raczej świadczą o pracy wentylatora i palnika.Co innego jest z pompą mieszacza podłogówki którą słyszę. Inna sprawa to sama praca układu z dwoma obiegami zdefiniowanymi w kotle. Podłogówka ze względu na jej charakter czyli ( długi czas reakcji ) pracuje rzadziej i raczej są to 3 lub 4 okresy w ciągu doby, natomiast grzejniki konwencjonalne pracują często i jest to związane z brakiem opomiarowania temperatury pokojowej przez co automatyka kotła temperaturę pokojową utrzymuje na podstawie wahania temperatury czynnika w instalacji. Dlatego też u mnie gdy kocioł odpoczywa i palnik nie pracuje pompa załączy się dwa razy na okres kilkunastu sekund tak aby czujnik w kotle sprawdził temperaturę wody w obiegu i jeśli pomieszczenie się ochłodziło to jednoznacznie świadczy to także o tym ze i woda w obiegu oddała ciepło do otoczenia i należy załączyć piec i palnik.W nowym sterowniku producent mógł postawić na lepszy komfort lub po prostu logiczne wydało się takie podejście dla typu instalacji jakim jest podłogówka dlatego pompa w kotle pracuje cały czas. W tej sprawie nalnepiej napisać lub skontaktować się z autoryzowanym przedstawicielem Vaillant-a który jednoznacznie określi co jest na rzeczy Edytowane 28 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 28.10.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 U mnie (Turbotec plus) w instrukcji d.18 ma taki opis:d.18 Rodzaj pracy pompy (wybieg) 0 = Wybieg, 1 = Kontynuowany wybieg, 2 = Zima (nastawa fabryczna: 0)Wszedłem teraz do tej komórki i miałem ustawione 0 a mogę wybrać także 1, 2 i 3 (nie wiem od czego jest 3).Ja pracę pompy słyszę (może pracuje równocześnie z wentylatorem bo faktycznie w porównaniu do pompy CO to coś za głośno jest) a przede wszystkim mam ikonkę na LCD na Piecu.W każdym razie jak wprowadziłem w d.18 wartość 2 to po zatwierdzeniu pompa natychmiast się wyłączyła (nastała cisza i zgasła ikonka na LCD). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu44 28.10.2018 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 jeszcze jedno. Mój siłownik na mieszaczu to Afriso (343). W momencie gdy OBIEG2 pracuje i sterownik go odpowiednio otworzy to w odczytach mam status STOP. Kiedy ogrzewanie nie pracuje to status w odczycie jest ZAMYKANIE a na siłowniku świeci się diodka. Nie słychać żeby pracował i próbował domknąć ale ststaus jest cały czas na zamykanie i lampka non stop się świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.10.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Odnośnie Twojej pompy to d.18 Ustawianie trybu pracy pompy 0 = nadążny, 1 = ciągły,2 = zima, 3 = przerywany.Tryb 3 jest fabryczny Jakoś nie trafiłem tego w innej instrukcji od kotła ecoTec tylko w instrukcji od ecoTec plus.Odnośnie komunikatów na regulatorze dotyczących siłownika to ja także mam STOP lub OTWIERANIE i ZAMYKANIENigdy nie przyglądałem się jednak dokładnie który komunikat odpowiada za który stan.Może dwa razy przypadkowo dojrzałem że zamykanie jest przejściem z podłogówki na ogrzewanie samej instalacji grzejnikowej.Ogólnie to spostrzegłem że w sterowaniu Vaillanta siłownikiem nawet jak jest w 100 % zamknięty to on cały czas podaje co chwilę sygnał na siłownik co objawia się pykaniem przekaźnika.Robi to cyklami i po każdym kroku następuje chwila przerwy w której chyba następuje pomiar temperatury wyjściowej i porównywanie jej z tą zadaną.Chwytając palcami wskaźnik siłownika zauważyłem także że podczas tej przerwy pomiędzy kolejnymi krokami siłownik jakby wraca do poprzedniej pozycji.Według mnie jest to nielogiczne i bez sensu bo po ustawieniu żądanej przez siebie temperatury powinien on zatrzymać proces regulacji ale zwaliłem to na fakt że mój zawór i siłownik nie jest fabrycznym mieszaczem Vaillanta.Możliwe także że taki jest po prostu urok tego urządzenia i tak jak kocioł regulując cały czas stopniowo zwiększa temperaturę zasilania dochodząc do tej zadanej a następnie pod koniec pracy przekracza ją o kilka stopni tak samo dzieje się takze z regulacją podłogówki i aby uzyskać temperaturę zadaną w całym obiegu np 30*C wystawia on na zasilaniu 34*C bo na powrocie ma 28*C i średnia temperatura w obiegu jest tą zadaną która zostaje wyznaczona z krzywej grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts