Nayri 22.10.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Witam,Na wiosnę 2019 roku chcemy z mężem zacząć budowę wymarzonego domu. Dom w Morelach N (ver. 2) pracowni Archon.Mamy już kupioną działkę, jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Mamy już wybranego „wykonawcę generalnego” – który postawi nam fundamenty, ściany i dach.Teraz próbuję zrozumieć, jak wykonuje się wylewki z ogrzewaniem podłogowym. Jednak, nie mając wcześniej żadnego doświadczenia w tym temacie, nie potrafię go do końca ogarnąć i dlatego zdecydowałam się poprosić o pomoc i wytłumaczenie. Czy to jest tak, że przy robieniu wylewek i wodnego ogrzewania podłogowego na parterze stosowana jest taka kolejność:- chudziak- folia aluminiowa- styropian (10cm?) - warstwa jastrychu (4cm?)- na to są kładzione przewody ogrzewania wodnego- warstwa jastrychu (2,5cm?)- na to można już kłaść posadzkę (płytki, panele). Natomiast na poddaszu:- chudziak- folia aluminiowa- styropian (7cm?)- warstwa jastrychu (4cm?)- na to są kładzione przewody ogrzewania wodnego- warstwa jastrychu (2,5cm?)- na to można już kłaść posadzkę (płytki, panele).Czy dobrze to rozumiem? Chciałam też zapytać, czy dobrze zrozumiałam z lektury tego forum, że jeżeli nie chcemy ogrzewać garażu i kotłowni, to w tych pomieszczeniach po chudziaku nie powinniśmy dawać ani folii ani styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Czy to jest tak, że przy robieniu wylewek i wodnego ogrzewania podłogowego na parterze stosowana jest taka kolejność: - chudziak - folia aluminiowa - styropian (10cm?) - warstwa jastrychu (4cm?) - na to są kładzione przewody ogrzewania wodnego - warstwa jastrychu (2,5cm?) - na to można już kłaść posadzkę (płytki, panele). - chudziak - folia aluminiowa - styropian (10cm?) 10 cm trochę mało 12-15 - - na to są kładzione przewody ogrzewania wodnego - warstwa jastrychu - około 7cm - na to można już kłaść posadzkę (płytki, panele). Nie robisz 2 wylewek a jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 22.10.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jedno pytanie. Czy te wylewki na parterze i na poddaszu robi sie dokładnie tak samo? W obu przypadkach daje sie tyle samo styropianu (12-15cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.10.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 zajrzyj do projektu, przecież to wszystko tam jest... no i bedzie KB od takich pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zdecydowanie nie, na parterze styropian izoluje od zimna z gruntu na poddaszu piętrze styropian to logizacja akustyczna nie termiczna. Tam się daje 4-5cm styropianu aby wytłumić trochę odgłosy. Dobrze jest na piętrze używać np wełny twardej ale to droższe rozwiązanie dlatego więszkośc daje styropian. A na poddaszu nie ma chudziaka a strop , najczęściej "betonowy" Co do pytania o nieogrzewany garaż.....nie wiem o jakiej folii myślisz ale folie izolują od wilgosci to się zawsze daje. Styropianu niby nie trzeba ale warto przemyślec czy nie dac np 10cm czy 8cm. Ułatwia prowadzenie instalacji, deko ociepla wiec garaż nie wychladza się mocno. Częśto w garażach , czy kotłowniach sa wejscia wody do budynku ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 22.10.2018 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Teraz już wszystko rozumiem. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.10.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 ale cie w błąd wprowadzają! prawidłowa kolejność jest inna 1.chudziak2. izolacja przeciw wodna3. styropian4. folia aluminiowa5. na tym układasz rurki i zalewasz jastrychem 6-7cm6. wykończenie posadzki - gres, terakota, panele itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 23.10.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Podłącze sie, izolacja przeciw wodna - jaką dać na chudziak? Planowałem papę termo, czy może lepiej folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.10.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 niektórzy dają folię, niektórzy pape.ja zgadzam się z tymi, co twierdzą, że taka folia po ułożeniu styropianu jest jak durszlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 23.10.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Papa albo folia 2x, jedna warstwa minimum 0,5mm lub lepiej taka do oczek wodnych 1mm grubości.Z folii 0,2mm to faktycznie durszlak zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.10.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 co wy macie z tymi foliami aluminiowymi. Jeden chce dać pod styropian drugi daje pod wylewke. co one wam dają bo na 100% nic nie odbiją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.10.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Jest opracowanie w necie. Folia aluminiowa odbije cokolwiek gdy bedzie pod styropianem. Do odbicia potrzebne jest powietrze w jakiejs formie. Na styropianie sluzy jedynie do rozmieszczenia rurek op, jesli posiada taki nadruk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.10.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Jest opracowanie w necie. Folia aluminiowa odbije cokolwiek gdy bedzie pod styropianem. Do odbicia potrzebne jest powietrze w jakiejs formie. Na styropianie sluzy jedynie do rozmieszczenia rurek op, jesli posiada taki nadruk... a jeszcze więcej odbije jak będzie pod chudziakiem, a najlepiej ja zakopać na równo z ławami. od kiedy do odbicia fal podczerwonych potrzeba powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.10.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 ale cie w błąd wprowadzają! prawidłowa kolejność jest inna 1.chudziak 2. izolacja przeciw wodna 3. styropian 4. folia aluminiowa 5. na tym układasz rurki i zalewasz jastrychem 6-7cm 6. wykończenie posadzki - gres, terakota, panele itp. Z tą izolacją przeciwwodną to chyba aż nadto , przeciwwilgociowa wystarczy . Na taką izolację najlepiej dać papę, chociaż kładzie się ją ciężko, jest droga, i legenda głosi że może śmierdzieć pod posadzką ... ewentualnie wywoływać choroby. Jak dla mnie może być to grubsza folia budowlana PCV taka z atestem, styropian minimum 150 kPa w warstwie ok 15 cm, a dokładniej dwie warstwy np po 8 cm czy po 7 cm na podłodze na gruncie wtedy kładziesz sobie instalacje w warstwie pomiędzy, na stropie ilość styropianu tylko taka ile wymagane jest przy instalacjach czyli np rury kan w łazience, kanały rekuperacji, również twardy styropian. Ogólnie całość wychodzi bardzo drogo tzn ten styropian drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.10.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 jak najbardziej może być przeciwwilgociowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 zajrzyj do projektu, przecież to wszystko tam jest... no i bedzie KB od takich pytań. Ani projektant ani tym bardziej KB nie dba o to aby inwestor miał energooszczedny dom. Po prostu wysokosc rachunków za ogrzewanie ich nie interesuje, to tylko sprawa inwestora i audytora energetycznego który mu doradzi co i jak aby płacił jak najmniej. Przeceniasz role zarówno projektanta jak i KB ( a szczegolnie KB) w doborze grubosci i jakosci izolacji termicznej i rozwiazan energooszczednych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Ani projektant ani tym bardziej KB nie dba o to aby inwestor miał energooszczedny dom. Po prostu wysokosc rachunków za ogrzewanie ich nie interesuje, to tylko sprawa inwestora i audytora energetycznego który mu doradzi co i jak aby płacił jak najmniej. Przeceniasz role zarówno projektanta jak i KB ( a szczegolnie KB) w doborze grubosci i jakosci izolacji termicznej i rozwiazan energooszczednych. Kurde ale bzdury......................jestem kierownikiem na domkach sporadycznie, teraz mam jedna budowa prywatną i kazda moja rada zrob jak w projekcie, dodaj cos tam kup lepszy syro to kolejna dyskusja "ale ja jak budowałem swój dom 20 lat temu dałem 5 i jest ok" W domu maks 19 stopni i ok........... Nie generalizuj. Inwestorzy też potrafią iśc po bandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Kurde ale bzdury......................jestem kierownikiem na domkach sporadycznie, teraz mam jedna budowa prywatną i kazda moja rada zrob jak w projekcie, dodaj cos tam kup lepszy syro to kolejna dyskusja "ale ja jak budowałem swój dom 20 lat temu dałem 5 i jest ok" W domu maks 19 stopni i ok........... Nie generalizuj. Inwestorzy też potrafią iśc po bandzie. Jako audytor glownie jako audytor ale takze jako wykonawca i projektant instalacji grzewczych i wentylacyjnych mam takie wlasnie uwagi, uwagi na podstawie własnej wieloletniej praktyki, niezaleznie od tego czy uznasz tro za bzdury czy tez nie. Wykonując ozc, wiele ozc widzę w projektach tyle bzdur w zakresie energooszczednosci, zeby to byly tylko bzdury ale oszukane głownie charakterystyki energetyczne. Oczywiscie ze byc moze są tacy projektanci którzy dbają o energooszczednosc, ale jezeli chodzi o KB to takich jeszcze nie spotkałem. Nie dosc ze nie przykładają zadnej uwagi do energooszczednosci to i mają marne pojecie na temat instalacji grzewczych i układów sterowania. W sumie sie im nie dziwie to nie ich branza. Dlaczego zwykle są na nie w przypadku zwiekszenia czy polepszenia izolacji termicznej tego nie wiem, ale wiem ze nie jest działanie w interesie klienta, klienta który im płaci za prawidłowy nadzór i kierowanie robotami. Widzisz jakos Twoich rad nie chcą brac pod uwagę a moje i owszem. Praktycznie nie miałem ozc w którym nic nie doradzałem i poprawiałem, moze za wyjątkiem domów juz ukonczonych w których nie mozna było poprawiac. Moze masz mała siłe przekonywania, moze było warto sie podeprzec obliczeniami ozc? Edytowane 23 Października 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Widzisz jakos Twoich rad nie chcą brac pod uwagę a moje i owszem. Praktycznie nie miałem ozc w którym nic nie doradzałem i poprawiałem, moze za wyjątkiem domów juz ukonczonych w których nie mozna było poprawiac. Moze masz mała siłe przekonywania, moze było warto sie podeprzec obliczeniami ozc? Nie mam problemu z tym że ktos nie bierze moich rad do siebie, to jego rachunki. Ale nie zgadzam się z Twoja opinią ze kieronicy olewaja ten temat. Bywam kierownikiem i wiem że sporo rad olewaja inwestorzy tyle chciałem przekazać. Ten wspomniany inwestor na 1000% (słownie tysiąc) % nie weźmie audytora ......... czemu tam jestem kierbudem no czasem "trzeba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2018 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Kurde ale bzdury......................jestem kierownikiem na domkach sporadycznie, teraz mam jedna budowa prywatną i kazda moja rada zrob jak w projekcie, dodaj cos tam kup lepszy syro to kolejna dyskusja Słusznie, że dyskusja. I podstawowe pytania - ile to będzie kosztowało, jakie korzyści wymierne i jakie niewymierne przyniesie. Jak powiesz komuś, że styro 0,031 zamiast 0,036 - to pytanie, ile trzeba dopłacić i ile zaoszczędzę w eksploatacji? Jak grzeję prądem z COP=1 to pewnie się opłaci. A może taniej wyjdzie dać 15% grubszą izolację z 0,036 z tym samym efektem? Za to i w projektach, i w realizacjach powtarzają się podstawowe, bezkosztowe błędy jak np. Budowa ścian szczytowych bez pozostawienia miejsca na termoizolację poziomą, robienie chydziaka w zagłębieniu przy podłogówce, różnice poziomów między ogrzewanym garażem i powierzchnią mieszkalną z podłogówką i pięknym mostkiem do gruntu. Czy mistrzostwo dla mnie - namówienie inwestora, żeby zrobił pierwszą warstwę z isomuru dla lepszej termoizolacji gdy reszta ściany z BK. Zapłacił drożej i jeszcze traci co roku na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts