Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat z dachem - czy zmieniać projekt?? PILNE!!!

jarokar

Recommended Posts

Hej, też właśnie jesteśmy na etapie dobierania materiałów do stropodachu niewentylowanego. U nas w projekcie jest tak : strop żelbetowy, folia paroizolacyjna, płyty z twardej wełny mineralnej, płyty spadkowe z wełny, membrana PCV, geowłóknina, żwir. Chcemy zamienić płyty z wełny na xps (płaskie) a następnie płyty spadkowe z eps 100 lub 200. Czy ktoś z Was zamawiał te kliny spadkowe ze swisspora albo yetico? Boję się że wełna w przypadku jakiejś nieszczelności po prostu nasiąknie i dlatego ta zamiana...

na tyle co tu na forum doczytałem to też mi się wydaje że wełna tylko tam gdzie jest 100% pewności że nie nasiąknie. A w stropie raz że jest ryzyko że będzie jakaś awaria a nawet jak nie to podobno ileś tam litrów na rok w takim stropie naturalnie się wykropi a wentylacj przecież nie ma więc nawet ta wykropolna woda z wełny zrobi szmbo podczas gdy takiemu EPS100 np kompetnie nic nie zrobi raczej - tak myśle

No i to o co pytałem już kilkukrotnie tu – tą wierzchnią to grzali palnikiem normalnie (ale chyba nie bo co ze styro pod spodem) czy jakoś inaczej to rozkładali?

Podglądałem jak ekipa robiła to u sąsiada, i tak :

- paroizolacja z jakiejś masy, być może był to dysperbit jak u Elfir.

- płyty styropianowe kleili do stropu na klej w piance. O kotwieniu trzeba pamiętać, podciśnienie wywoływane przez wiatr potrafi poderwać izolację.

- na styropianowe układali plytę OSB, jakaś cienka - myślę że 12-15mm. Ją też kleili punktowo do styropianu na klej w piance. Nie wiem czy tutaj nie było też jakiegoś dodatkowego mocowania mechanicznego

- do płyty OSB zgrzewali papę

Co do potencjalnego przecieku i gnicia OSB, można zastosować płytę włókno-cementową (np. Cetris, Cembrit) tylko nie wiem jak to wyjdzie kosztowo w porównaniu do OSB.

Odnośnie izolacji ja ciągle się zastanawiam czy nie zastosować natrysku pianki, tylko tutaj musiała by być zamknięto-komórkowa. Wydaje się że ma do tego idealne parametry izolacyjne i mechaniczne, przy okazji wodoszczelna sama z siebie. Natomiast zupełnie nie znam cen i nie wiem czy natrysk tą pianką jest w PL oferowany (przygniatająca ilość ofert to otwarto-komórkowa); inna sprawa że jeszcze nie szukałem ofert.

Piana ZK to przynajmniej teoretycznie wygodne rozwiązanie.

Są tylko dwa haczyki.

1. Lambda. W deklaracji stoi, że niby lambda 0,021, ale pod koniec jest tabela, że dla grubości 12,5cm jest 0,026.

2. Cena. Porównywałem dla siebie różne opcje - dla Ciebie istotna będzie z EPS 80 0,03. Nawet przyjmując lambdę 0,022 dla H77 wychodzi, że trzeba 25cm żeby uzyskać opór 11,36. Podobny (11,33) daje 34cm EPS 0,03. Tyle, że EPS to koszt w okolicach 80zł/m2 (+ robocizna - ale niech będzie jeszcze 10zł/m2), a H77 o tym samym oporze 250zł/m2 (10zł/cm/m2 - a to najtańsza cena jaką dostałem na ZK - droższa to 17zł/cm/m2).

Można by się zastanawiać, bo załatwia sprawę hydroizolacji nad i pod. Więc w tym zastosowaniu odejdzie trochę innych kosztów. Powiedzmy ze 20zł/m2 papa pod. Nie wiem, ile membrana na. Ale nie wiem też, jak z ukształtowaniem spadku na piance ani ile kosztuje zabezpieczenie jej przed UV. Pewnie dalej wyjdzie ze 2x drożej. Ale zbierz oferty i się upewnij. Tylko nie daj sobie wmówić, że lambda piany i innych materiałów to nie to samo i wystarczy jej znacznie mniej, niż wynikałoby z obliczeń. Porównaj rozwiązania o tym samym oporze.

tam jest dach odwrócony, dlatego XPS i EPDM.

Przeprojektuj na normalny niewentylowany, czyli strop, izolacja p.wodna, styro i papa.

Zwróć uwagę na system odprowadzania wody.

wydaje mi się że tak jak pisze agb - to jest zwykły strop niewentylowany

Projekt kupiony - bardzo pomogliście rozwiać moje obawy za co dziękuje! W międzyczasie troche poczytałem i trzeba zwrócić honor koleżance Elfir - to ona miała racje choć nie w 100%. To co mam w projekcie to faktycznie strop odwrócony jak twierdzi Elfir ale nie dlatego że jest XPS i EPDM od góry tylko dlatego że jako pierwsza warstwa jest tu warstwa przeciwwilgociowa - tu 2 warstwy papy (dwie pewnie na zasadzie dupochronu projektantów gotowców choć w tym przypadku to akurat chyba zaleta a nie wada tego projektu) dalej idzie ocieplenie i wierzchnia warstwa bez względu czy to będzie papa czy EPDM. Fajnie to wszystko jest wytłumaczone tu

Czyli w/g tego poradnika mam stropodach niewentylowany odwrócony.

Edytowane przez jarokar