ByQ_ 22.10.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Niedługo będę mieć szalowany strop monolityczny. Jakich legarów powinienem użyć, aby było to stabilne? Przeglądając różne blogi budowlane zauważyłem, że niektórzy używają do tego zwykłej deski postawionej na sztorc i przybitej do stempla (tak jak na załączonym zdjęciu). Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów tam gdzie nie jest to potrzebne dlatego rozwiązanie takie byłoby dla mnie najkorzystniejsze bo deski wykorzystałbym na deskowanie dachu w przeciwieństwie do legarów, które po prostu zostałyby nie użyte w późniejszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Policz sobie jakie siły będą występowały w połączeniach (w zależności od rozstawu stempli).Sam betonujesz czy masz ekipę która przychodzi na gotowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 22.10.2018 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Betonować I szalować będzie ekipa, kwestia tylko tego jaki materiał kupić Zapomniałem dodać że strop będzie mieć grubość 16cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 22.10.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zadzwoń do ekipy i sie zapytaj co chcą na szalunek. Na rygi używa się desek 32, Po miesiącu stania deska zsycha się i często pęknie przy rozszalowywaniu więc nie zakładaj tego że ich użyjesz na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 22.10.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Murarz powiedział, że najlepiej krawędziaki - tak samo kierownik budowy zasugerował, że deski będą za słabe. Czy krawędziak 10x5cm będzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Najlepiej szalunki systemowe. Desek za wiele nie odzyskasz. Strop drewnem trudno idealnie wypoziomować (czy jeszcze lepiej podnieść z centymetr czy dwa gdzie najwięcej obwiśnie). Nawet, jak drewno wyjdzie trochę taniej, to potem dopłacisz tynkarzom. Chyba, ze chcesz zostawić taki beton z odciśnietymi deskami nieotynkowany, co ma swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 23.10.2018 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Myślałem o tym, ale zaproponowano mi 200zl na dzień za taki szalunek co w ciągu miesiąca da 6000zl. Cena raczej zaporowa za samo wypożyczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Za to robocizna powinna byc tańsza i efekt lepszy.na drewniany szalunek ile byś wydał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 23.10.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Najlepiej szalunki systemowe. Desek za wiele nie odzyskasz. Strop drewnem trudno idealnie wypoziomować (czy jeszcze lepiej podnieść z centymetr czy dwa gdzie najwięcej obwiśnie). Nawet, jak drewno wyjdzie trochę taniej, to potem dopłacisz tynkarzom. Chyba, ze chcesz zostawić taki beton z odciśnietymi deskami nieotynkowany, co ma swój urok. zastanawia mnie stwierdzenie ze desek nie odzyska? bo ......? idealne później są takie na deskowanie dachu jeżeli autor zamierza. Z poziomowaniem to też wszystko zależy od robiących. Ja robiłem sam - deski wszystkie odzyskane a strop jest równiusieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Stemple stalowe mają regulację i bieganie z niwelatorem i poziomowanie to jest trochę zabawy. Przy drewnianych to może samorób się do tego przyłoży i poświęci masę czasu - ekipy zrobią po łebkach.Jak twierdzisz, że masz równy strop, ta jakie różnice od poziomu masz na myśli?Część rzeczy miałem szalowanych deskami. Tak z połowa nadawała się po rozszalowania do dalszego użycia. Ale ekipa od deskowania nie byłaby szczęśliwa trafiając piłą na wkręty czy resztki betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.10.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Najlepiej szalunki systemowe. Desek za wiele nie odzyskasz. Strop drewnem trudno idealnie wypoziomować (czy jeszcze lepiej podnieść z centymetr czy dwa gdzie najwięcej obwiśnie). Nawet, jak drewno wyjdzie trochę taniej, to potem dopłacisz tynkarzom. Chyba, ze chcesz zostawić taki beton z odciśnietymi deskami nieotynkowany, co ma swój urok. Jak się postara to odzyska wszystkie deski, które później można wykorzystać na deskowanie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 23.10.2018 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Za to robocizna powinna byc tańsza i efekt lepszy. na drewniany szalunek ile byś wydał? Cenę robocizny mam ustaloną już od dawna i wątpię, że dostanę upust jeżeli załatwię szalunki systemowe. Na drewno wydam prawdopodobnie tyle samo, ale zostanie mi materiał, który mam nadzieję uda mi się wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Murarz powiedział, że najlepiej krawędziaki - tak samo kierownik budowy zasugerował, że deski będą za słabe. Czy krawędziak 10x5cm będzie odpowiedni? Chciałbym zobaczyć jak to mocują do stempli....... Nie spotkałem takiego rozwiązania przy deskowanych stropach, pod płyty czy szalunki drobnowymiarowe to tak , pasy pod deskami dajesz co około metr i dawanie takich grubych elementów nie ma sensu. 120x32 -w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.10.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Niedługo będę mieć szalowany strop monolityczny. Jakich legarów powinienem użyć, aby było to stabilne? Przeglądając różne blogi budowlane zauważyłem, że niektórzy używają do tego zwykłej deski postawionej na sztorc i przybitej do stempla (tak jak na załączonym zdjęciu). A czemu nie zwykłe stemple sosnowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 23.10.2018 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 A czemu nie zwykłe stemple sosnowe? Mam na myśli legary, które idą poziomo i na nich oparte są następnie deski. Stemple standardowo sosnowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.10.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Aaa sory, rzeczywiście źle przeczytałem. U mnie będą zbijać pasy z deski półtorówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.10.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Krawędziaki można, ale to tylko zwieksza koszty, bo i tak maksymalny rozstaw będzie 80-90 cm.. Przy krawędziakach stemple ściana się na płask bezpośrednio pod belkę, a mocowanie obojętne czy pod skosem czy przez deskę z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ByQ_ 05.11.2018 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Czy deski na stropie powinny być w jakiś sposób przymocowane do ryg czy układa się je luźno? Zauważyłem że ekipa mocuje je od góry wkrętami. W jaki sposób potem rozszalowac taki strop jak jest skręcony od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.11.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Ekipa sobie da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 nie powinno się nocować wkrętami.Jakby jakiś cieśla mi to zaproponował to nawet bym z nim nie rozmawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts