Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalowanie stropu monolitycznego

ByQ_

Recommended Posts

Niedługo będę mieć szalowany strop monolityczny.

Jakich legarów powinienem użyć, aby było to stabilne? Przeglądając różne blogi budowlane zauważyłem, że niektórzy używają do tego zwykłej deski postawionej na sztorc i przybitej do stempla (tak jak na załączonym zdjęciu).

Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów tam gdzie nie jest to potrzebne dlatego rozwiązanie takie byłoby dla mnie najkorzystniejsze bo deski wykorzystałbym na deskowanie dachu w przeciwieństwie do legarów, które po prostu zostałyby nie użyte w późniejszym czasie.

Zrzut ekranu 2018-10-22 o 15.58.16.jpg

Najlepiej szalunki systemowe. Desek za wiele nie odzyskasz. Strop drewnem trudno idealnie wypoziomować (czy jeszcze lepiej podnieść z centymetr czy dwa gdzie najwięcej obwiśnie). Nawet, jak drewno wyjdzie trochę taniej, to potem dopłacisz tynkarzom. Chyba, ze chcesz zostawić taki beton z odciśnietymi deskami nieotynkowany, co ma swój urok.

Najlepiej szalunki systemowe. Desek za wiele nie odzyskasz. Strop drewnem trudno idealnie wypoziomować (czy jeszcze lepiej podnieść z centymetr czy dwa gdzie najwięcej obwiśnie). Nawet, jak drewno wyjdzie trochę taniej, to potem dopłacisz tynkarzom. Chyba, ze chcesz zostawić taki beton z odciśnietymi deskami nieotynkowany, co ma swój urok.

zastanawia mnie stwierdzenie ze desek nie odzyska? bo ......? idealne później są takie na deskowanie dachu jeżeli autor zamierza. Z poziomowaniem to też wszystko zależy od robiących. Ja robiłem sam - deski wszystkie odzyskane a strop jest równiusieńki.

Stemple stalowe mają regulację i bieganie z niwelatorem i poziomowanie to jest trochę zabawy. Przy drewnianych to może samorób się do tego przyłoży i poświęci masę czasu - ekipy zrobią po łebkach.

Jak twierdzisz, że masz równy strop, ta jakie różnice od poziomu masz na myśli?

Część rzeczy miałem szalowanych deskami. Tak z połowa nadawała się po rozszalowania do dalszego użycia. Ale ekipa od deskowania nie byłaby szczęśliwa trafiając piłą na wkręty czy resztki betonu.

Jak się postara to odzyska wszystkie deski, które później można wykorzystać na deskowanie dachu.

Za to robocizna powinna byc tańsza i efekt lepszy.

na drewniany szalunek ile byś wydał?

Cenę robocizny mam ustaloną już od dawna i wątpię, że dostanę upust jeżeli załatwię szalunki systemowe.

Na drewno wydam prawdopodobnie tyle samo, ale zostanie mi materiał, który mam nadzieję uda mi się wykorzystać

Murarz powiedział, że najlepiej krawędziaki - tak samo kierownik budowy zasugerował, że deski będą za słabe. Czy krawędziak 10x5cm będzie odpowiedni?

Chciałbym zobaczyć jak to mocują do stempli.......

Nie spotkałem takiego rozwiązania przy deskowanych stropach, pod płyty czy szalunki drobnowymiarowe to tak , pasy pod deskami dajesz co około metr i dawanie takich grubych elementów nie ma sensu. 120x32 -w zupełności wystarcza.

Niedługo będę mieć szalowany strop monolityczny.

Jakich legarów powinienem użyć, aby było to stabilne? Przeglądając różne blogi budowlane zauważyłem, że niektórzy używają do tego zwykłej deski postawionej na sztorc i przybitej do stempla (tak jak na załączonym zdjęciu).

A czemu nie zwykłe stemple sosnowe?

• 2 weeks później...