Sickboy 23.10.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Witajcie,Mam zamontowany kominek typ ZIBI z popularnej strony z kratkami. Jest to najzwyklejszy kominek z zamkniętym paleniskiem. Bez płaszcza wodnego. Montowany był jakoś w czerwcu i od tamtego czasu sporadycznie w nim przepalam - tak mi zalecono. Wszystko jest jak najbardziej okej, drewno pali się super (sezonowany buk, co do drewna jestem ekspertem). Dopływ powietrza z zewnątrz jak i cug w kominie super. Problem pojawił się jak zrobiło się mokro i chłodno na zewnątrz. Na dole pod drzwiczkami pojawiła mi się woda. Nie jest jej jakoś super dużo ale od tej wilgoci pojawiła się rdza na kominku. Patrzyłem w dolot powietrza i sucho. W odskraplacz w kominie i sucho. W czym może tkwić problem?Dodam, że dom przystosowany do WM ale jeszcze bez rekuperatora. Czy to to może być problemem? Nie wiem, czy to możliwe, ale przez to, że nie ma wentylacji robi się jakieś podciśnienie i zasysa powietrze przez komin i przez to tam skrapla się woda? Obejrzałam cały kominek w środku i jest suchutki. Nie widać żadnych zacieków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 komin zaciąga zimne powietrze z zewnątrz wychładza krawędź kominka na którym skrapla się wilgoć z powietrza w domu która również w tym miejscu wydostaje się kominkiem do komina i na zewnątrz - taki "wywietrznik kominkowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Trop CityMatic jest bardzo prawdopodobny. Jaka wilgotność w domu? Nie kasz żadnej wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 23.10.2018 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 W sumie dobre pytanie o wilgotność... Tego nie wiem.Jeszcze WM nie mam, dom jest w trakcie wykańczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Żadnego wentylatora nawet nie zamontowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 23.10.2018 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Taka sytuacja miała się długo nie utrzymywać...a jednak schodzi. Mokre pracę jak tynki i posadzki były robione wczesną wiosną więc większą część wody oddały. Całe lato były okna otwierane. Od miesiąca chodzi PC i podłogówka. Myślisz że wstawienie jakiegoś wentylatora liniowego w instalację WM rozwiąże problem? W sumie i tak muszę taki kupić do garażu więc co mi szkodzi teraz kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Ja kupiłem używany rekuperator, bo oferenci nowych twierdzili, że tracę gwarancję, jak zamontuję przeed wykończeniem domu. I na tyle mi się podoba, że potestuję go co najmniej przez tę zimę.Itho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Może to też byc deszczówka, która z powodu jakiegoś dziwnego podłączenia, trafia do kominka zamiast do wyczystki. Jaki komin? Masz na nim daszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 24.10.2018 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Komin systemowy, bez daszku ale to na pewno nie deszczówka bo raz że komin suchy bez zacieków a dwa to to, że woda zbiera się od wewnętrznej strony pomieszczenia, na zewnątrz kominka.Dziś było zimniej niż wczoraj i wody jest więcej. Może być, że to kwestia wilgoci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.10.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Otwórz drzwiczki od kominka, i zobaczysz , że jutro będzie sucho....lub osadzi się wilgoć na popielniku - tam gdzie będzie najniższa temperatura spowodowana wychłodzeniem przez powietrze zasysane przez instalację kominka. Szyber kominka specjalnie jest tak skonstruowany aby nie można było zamknąć całego prześwitu komina to samo dotyczy dopływu powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts