Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z kominka

Sickboy

Recommended Posts

Witajcie,

Mam zamontowany kominek typ ZIBI z popularnej strony z kratkami. Jest to najzwyklejszy kominek z zamkniętym paleniskiem. Bez płaszcza wodnego. Montowany był jakoś w czerwcu i od tamtego czasu sporadycznie w nim przepalam - tak mi zalecono. Wszystko jest jak najbardziej okej, drewno pali się super (sezonowany buk, co do drewna jestem ekspertem). Dopływ powietrza z zewnątrz jak i cug w kominie super. Problem pojawił się jak zrobiło się mokro i chłodno na zewnątrz. Na dole pod drzwiczkami pojawiła mi się woda. Nie jest jej jakoś super dużo ale od tej wilgoci pojawiła się rdza na kominku. Patrzyłem w dolot powietrza i sucho. W odskraplacz w kominie i sucho. W czym może tkwić problem?

Dodam, że dom przystosowany do WM ale jeszcze bez rekuperatora.

Czy to to może być problemem? Nie wiem, czy to możliwe, ale przez to, że nie ma wentylacji robi się jakieś podciśnienie i zasysa powietrze przez komin i przez to tam skrapla się woda?

Obejrzałam cały kominek w środku i jest suchutki. Nie widać żadnych zacieków...

Taka sytuacja miała się długo nie utrzymywać...a jednak schodzi.

Mokre pracę jak tynki i posadzki były robione wczesną wiosną więc większą część wody oddały. Całe lato były okna otwierane. Od miesiąca chodzi PC i podłogówka. Myślisz że wstawienie jakiegoś wentylatora liniowego w instalację WM rozwiąże problem?

W sumie i tak muszę taki kupić do garażu więc co mi szkodzi teraz kupić...

Otwórz drzwiczki od kominka, i zobaczysz , że jutro będzie sucho....lub osadzi się wilgoć na popielniku - tam gdzie będzie najniższa temperatura spowodowana wychłodzeniem przez powietrze zasysane przez instalację kominka. Szyber kominka specjalnie jest tak skonstruowany aby nie można było zamknąć całego prześwitu komina to samo dotyczy dopływu powietrza do spalania.