AVID 11.10.2004 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 JAK W TEMACIE.jEŚLI TAK TO JAKIE RADY MACIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.10.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Wydaje mi się, że Wowka coś o tym wspominał (podjazd). Ja chcę zrobić, ale raczej tylko na schodkach przy wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.10.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 O niczym takim nie wspominałem Ale inni pisali np. tu - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22863&highlight=przeciwoblodzeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 11.10.2004 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 I nikt więcej już do tablicy nie chce dziś iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 11.10.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 ja jak kładłem kostke miałem ochotę to zrobić. Ale stwierdziłem, ze wysiłek fizyczny przy odśnieżaniu jest bardziej opłacalny. Powodem są ogromne koszty instalacji i prądu, żeby to potem ogrzać. Jeśli masz tylko wylewkę betonową, to jescze się opłaca, bo ogrzewanie jest zatopione w betonie. W moim przypadku(instalacja miała się znajdowąc pod kostką brukową) do ogrzania podjazdu potrzebne by były ogromne ilości energii. Także jest to raczej raczej rozwiązanie dla bogatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 ja jak kładłem kostke miałem ochotę to zrobić. Ale stwierdziłem, ze wysiłek fizyczny przy odśnieżaniu jest bardziej opłacalny. Powodem są ogromne koszty instalacji i prądu, żeby to potem ogrzać. Jeśli masz tylko wylewkę betonową, to jescze się opłaca, bo ogrzewanie jest zatopione w betonie. W moim przypadku(instalacja miała się znajdowąc pod kostką brukową) do ogrzania podjazdu potrzebne by były ogromne ilości energii. Także jest to raczej raczej rozwiązanie dla bogatych. Nawet dla bogatych to taniej już wyjdzie zatrudnić ciecia złopatą. Chciałem zrobić taka instalacje ale koszty mnie powaliły. Pod kable aby całkiem nie pójśc z torbami płacac za prąd trzeba dać bardzo twardą piankę poliuretanową taka zieloną. Koszty tego są ogromne a prądu ciagnie co niemiara. Najgorzej to jest wtedy jak taki kabelek nie jest wstanie wydolić i zamiast suchej nawierzchni robi się lodowisko. Żeby to jeszcze mozna było właczać tylko okresowo ale strasznie długo sie nagrzewa kilka godzin. Myslałem też o systemie wodnym z PP-R np. Aquatherm ale po dokładniejszym wniknieciu w temat stwierdziłem że miotła + troche piachu + sól to najracjonalniejsze co dotąd wymyślono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 11.10.2004 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Żeby to jeszcze mozna było właczać tylko okresowo ale strasznie długo sie nagrzewa kilka godzin. Są odpowiednie czujniki które sterują tak że kable grzeją tylko w momencie kiedy nie to że jest ujemna temperatura ale wiedzą czu jest lód albo śnieg są to czujniki wilgotności ale takie cóś:)kosztuje 2200 netto:(hmmmmmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 AVIDDla mnie właczanie okresowe to jest właczanie sterowania czyli pilnowania aby nie zamarzało. Nawet nie brałem pod uwagę wariantu sterowania ręcznego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 11.10.2004 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 deviregÔ850 z czujnikami gruntowymi 2250,00 zł deviregÔ850 – sterownik mikroprocesorowy do systemów przeciwoblodzeniowych. Reaguje na wilgoć i temperaturę. Maksymalne obciążenie 16A. Podświetlany wyświetlacz ciekłokrystaliczny (LCD). Regulowane parametry pracy: temperatura topnienia, czułość czujnika wilgoci, czas grzania ciągłego. W komplecie czujnik rynnowy. Ten czujnik załatwia Ci wszystko zapominasz o tym jaka jest pora roku a zaletą tego jest że np jak jest -10 a jest sucho to nie grzeje Ci schodów bo po co:) PS.Tylko szkoda że to takie drogie:(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 No właśnie a gdzie pozostałe koszty, pianka, kable, robocizna i regulacje. I kto ci to jeszcze potrafi dobrze dobrać i wykonać aby przez wiele lat działało prawidłowo i bezproblemowo. Moge jeszcze zrozumieć osoby które maja strome podjazdy i nie maja miejsca na trzymanie samochodów przed domem. Wtedy taka instalacja jast przydatna aczkolwiek nie jest nieodzowna. Widziałem jak gość przy pomocy szlauchu i letniej wody odmroził podjazd w kilka minut. Potem sypną nieco solą i po ptokach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 11.10.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 do Inwestora> Jakę rolę ma spełniac pianka, który producent systemów przwecioblodzeniowych mówi o piance? Myślę ze nie powierzyłbym CIECIOWI odsnierzania moich schodów w momencie kiedy by były one pokryte zmarzniętym sniegiem lub lodem.(na wiosne bym miał do wymiany płytki). Wg mnie w najbliższym czasie systemy PrzeciwOblodzeniowe będą coraz bardziej popularne. jeżeli kogoś nie stac na montaż pełnej automatyki niech sie nie zrarza. To tak samo jak nie kupić pieca gazowego bo nie stac mnie na automatykę z pogodówką. Sytem PO można montowac etapami : najpierw przewody a potem w miarę użytkowania dodawać automatykę. Cena zestawu Kabli grzejnych na powierzchnie 4 mkw np schodów przy założeniu od 200-300 w/MKW TO OK 450 ZŁ czy to drogo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 do Inwestora> Jakę rolę ma spełniac pianka, który producent systemów przwecioblodzeniowych mówi o piance? Myślę ze nie powierzyłbym CIECIOWI odsnierzania moich schodów w momencie kiedy by były one pokryte zmarzniętym sniegiem lub lodem.(na wiosne bym miał do wymiany płytki). Wg mnie w najbliższym czasie systemy PrzeciwOblodzeniowe będą coraz bardziej popularne. jeżeli kogoś nie stac na montaż pełnej automatyki niech sie nie zrarza. To tak samo jak nie kupić pieca gazowego bo nie stac mnie na automatykę z pogodówką. Sytem PO można montowac etapami : najpierw przewody a potem w miarę użytkowania dodawać automatykę. Cena zestawu Kabli grzejnych na powierzchnie 4 mkw np schodów przy założeniu od 200-300 w/MKW TO OK 450 ZŁ czy to drogo?? Jeśli chcesz ogrzewać grunt pod nawierzchnią to pianki możesz nie dawać. Ale jeśli chcesz zaoszczędzić poważne ilości energi i wykożystać ja do odmrażania tylko nawierzchni to piankę trzeba dać. To co podałś to bardzo drogo przynajmniej jak u mnie schody mam o pow ok. 11m2 a podjazd ok. 120m2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 11.10.2004 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ale na podjazd do garażu wystarczy chyba tam gdzie jedzie się kołami?Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 11.10.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 AVID masz racje . ponawiam Pytanie do Inwestora - który producent względnie wg jakich norm mówisz o izolacji w sytemie PO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 11.10.2004 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Dzwoniłem przed chwilą do firmy DEVI chyba sie chłopaki znaja na tym bo sie niczym inny nie zajmuja:)Pytam gośćia a czy dawać jakąś izolacje pod te kable a on mi na to że nie zaszkodzi jeśli jest nie droga:)I mówi tak przecież z podstawowych praw fizyki jest tak że ciepło idzie do góry i do tego jeszcze idzie szybciej w strone gdzie jest mniejsza izolacyjność.Ja szczerze mówiąc gdybym tak myślał na zasadzie "piach i sól"to bym chyba teraz węglową kuchnie sobie zainstalował.Bez urazy inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Dzwoniłem przed chwilą do firmy DEVI chyba sie chłopaki znaja na tym bo sie niczym inny nie zajmuja:)Pytam gośćia a czy dawać jakąś izolacje pod te kable a on mi na to że nie zaszkodzi jeśli jest nie droga:)I mówi tak przecież z podstawowych praw fizyki jest tak że ciepło idzie do góry i do tego jeszcze idzie szybciej w strone gdzie jest mniejsza izolacyjność.Ja szczerze mówiąc gdybym tak myślał na zasadzie "piach i sól"to bym chyba teraz węglową kuchnie sobie zainstalował.Bez urazy inwestor AVID Więc jeśli sa takie prawa fizyki że ciepło idzie do góry i nie przenosi sie na drodze przewodnictwa to spokojnie możesz zrezygnować z izolacji termicznej podłogi a szczególnie pod podłogówka. Bo przy podłogówce jest wyższa temperatura a więc ciepło jeszcze szybciej idzie do góry. Pozdrawiam I nie obrażam się wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.10.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Na betonowe schodki wejściowe (główne do budynku - 3 stopnie), przejście przez ganek, oraz kratkę w chodniku dałem 14-metrowy kabel grzejny o mocy około 200W.Nie dałem izolacji termicznej od spodu. Teraz dał bym dodatek z keramzytu do warstwy dolnej pod kablem.Działa powoli, ale w zasadzie skutecznie. Śniegu nie wytopi. Usuwa zalodzenie.Konieczna sygnalizacja (świetlna) włączenia - bo się zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 11.10.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 http://www.flexit.pl/index.php?level=2&dzial=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.10.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 A ja będę miał cały chodnik aż do wejścia z ta różnicą że grzał będę od centralnego ogrzewania a nie prądem uwagami obiecuje się podzielić jak tylko uruchomię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts