Jochimm 24.10.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) Cześć, Poszukuje kotła do małego domu o powierzchni na paeterze 70m2 + poddasze. Cały dom ocieplony - oczywiście. Użytkownicy to 2 dorosłe osoby i roczne dziecko.Instalator polecił mi Vitodensa 100, jednak jego minimum modulacki zaczyna się od 6,5 kw. Na model 200 nie stać mnie.Wybrałem kilka z różnych forum tylko teraz zdecydować się na jakiś konkretny, a do wyboru są 3: # Buderus GB062 14KW + zasobnik 120l i pogodówka RC300# Vaillant VC 146 14KW + zasobnik VIH R 120 + multiMATIC 700 + zestaw przyłączeniowy do szachtu# JUNKERS Cerapur Compact ZSB14-1DE + zasobnik WST120-5O + CW400 + podłączenie do komina Ceny tych kotłów są w granicach 6-7 tyś PLN. Serwis też w bliskiej okolicy. Tylko co wybrać ? Buderus zaczyna od 2 KW, Junkers od 2,3, a Vaillant dopiero od 3,3. Czym się sugerować podczas wyboru ? Edytowane 28 Października 2018 przez Jochimm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 28.10.2018 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Nie mam żadnej pomocy która pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 28.10.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Też stoję przed wyborem kotła, jedyne co zauważyłem to to że wybrałem zdecydowanie za mocny. Modulacja od 6.9 a dom mam 85m2.Czytałeś może o wytrzymałości tych zestawów które wymieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.10.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Mało kto przećwiczył wszystkie te kotły . Ja lubię Buderusa. a Viessmana typ 100 unikam jak ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 28.10.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Cześć, Poszukuje kotła do małego domu o powierzchni na paeterze 70m2 + poddasze. Cały dom ocieplony - oczywiście. Użytkownicy to 2 dorosłe osoby i roczne dziecko. Instalator polecił mi Vitodensa 100, jednak jego minimum modulacki zaczyna się od 6,5 kw. Na model 200 nie stać mnie. Wybrałem kilka z różnych forum tylko teraz zdecydować się na jakiś konkretny, a do wyboru są 3: # Buderus GB062 14KW + zasobnik 120l i pogodówka RC300 # Vaillant VC 146 14KW + zasobnik VIH R 120 + multiMATIC 700 + zestaw przyłączeniowy do szachtu # JUNKERS Cerapur Compact ZSB14-1DE + zasobnik WST120-5O + CW400 + podłączenie do komina Ceny tych kotłów są w granicach 6-7 tyś PLN. Serwis też w bliskiej okolicy. Tylko co wybrać ? Buderus zaczyna od 2 KW, Junkers od 2,3, a Vaillant dopiero od 3,3. Czym się sugerować podczas wyboru ? A instalacja to?same grzejniki?sama podłogówka?mieszana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 28.10.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Mało kto przećwiczył wszystkie te kotły . Ja lubię Buderusa. a Viessmana typ 100 unikam jak ognia. Unikasz z powodu? Ciężki w obsłudze? Awaryjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 29.10.2018 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Instalacja na parterze w całości podłogówka. W łazience drabinka - ewentualnie może elektryczna. I na poddaszu chce powiesić dwa grzejniki na szczytach, ale podłączyć je pod podłogówkę - tłumaczę dlaczego - stawiam ze ciepło i tak będzie szło do góry, jeżeli poddasze będę miał dobrze zaizolowane, to ciepło tam zostanie. Te grzejniki są raczej bardziej jako taka rezerwa gdybym się mylił w moim przekonaniu. Póki co chce zrobić tak i zobaczyć jaki będzie efekt na temp podłogi. Co do piecy to trochę pytałem u różnych sprzedawców i każdy stawia na swoje. Na pewno każdy powiedział ze mi, najlepiej jak wymiennik jest z nierdzewki. Powiedział to nawet gość który polecił mi Junkersa Buderus - jest tylko jeden gość e okolicy który zajmuje się serwisem tej marki ;/ Junkers - nikt nie mówi żadnych konkretów o tym modelu. Stawiają żeby lepiej dopłacić i kupić wersje SMART, a w tej cenie już mam Vaillanta - wiec juz sam nie wiem czym faktycznie się sugerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.10.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dokładanie grzejników to błąd podobnie jak myśl podłączenia ich pod rozdzielacz podłogówki.Zrobić cały dom w podłogówce,zero grzejnika(ewentualnie w łazience drabinka elektryczna) I wtedy żaden z wymienionych kotłów(szkoda kasy) I czym się sugerować w wyborze? Cena do jakości=Termet Ecocondens Gold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 30.10.2018 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Drabinka w łazience może być elektryczna, nie mówię że nie Bardziej chodzi mi o grzejniki na poddaszu, chyba że na ewentualne sporadyczne dogrzanie też można użyć prądu. Czy Termet jest forma godna zaufania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 01.11.2018 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Czy taka wersja z samą podłogówką da rade ogrzać poddasze ? 70m2 i otwarde poddasze .Jeśli tak, to w znacznym stopniu ułatwi to uzbrojenie kotlowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 01.11.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Mało kto przećwiczył wszystkie te kotły . Ja lubię Buderusa. a Viessmana typ 100 unikam jak ognia. fachman19, sprecyzuj proszę skąd niechęć do tychże kotłów? Teściowie mają taki i nie narzekają, sam zastanawiam się nad Vieśkiem więc prosiłbym o podanie przyczyny takiej niechęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKNT 02.11.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 (edytowane) od roku eksploatuje Vaillanta tylko o innej mocy tj. VC 206 + multiMATIC 700 z pogodówką + zestaw przyłączeniowy do szachtu.Fakturowo to wyszło mi przy 8% vat około 5600 zł plus jeszcze orygnalne sprzęgło, mieszacz oraz moduł VR71 do obsługi mieszacza płacone osobno. Vaillant kupowany był w zastępstwo viessmanna który był poza moim zasięgiem finansowym. Konserwator powiedział że to i tak jedno i to samo jeśli chodzi o usterkowość i parametry. Junkersa nie rozważałem ale kolega z firmy robiącej M&E np. takiego kupił i nie narzeka zatem to nie jest jakiś słaby kocioł. Generalnie nie mam do Vaillanta uwag po roku grzania. Jedynie 2-3 razy na początku eksploatacji miałem info o zaniku płomienia (albo przez silne wichury albo słaby gaz). Może tyle że kupiłem za mocny bo około 19 kW i kocioł moduluje jakoś tak od od 4,7 kW przy minimalnym zapotrzebowaniu na moc. Większość czasu pracuje na pół gwizdka. Wina projektanta bo taki dobrał a ja kupiłem w ciemno. Zatem nie wiem czy kocioł 14 kW nie będzie za mocny do 70-100 m2 powierzchni i takiej liczby osób. Vitodens 100 - spoko ale ma wysoką moc minimalną i te wszystkie dodatki viessmanna kosztują najdrożej. Edytowane 2 Listopada 2018 przez MKNT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 02.11.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 I właśnie dlatego Viessmanna odrzucilem że względu na wysoką moc minimalną oraz nawet to że do Viessmanna trzeba kupić tej samej firmy programator pokojowy - bynajmniej tak powiedział mi gość który sprzedawał . Coraz bardziej jestem przychylny do wyboru Vaillanta. Mam jakiś przekonanie do tej firmy, bo u siostry w mieszkaniu wisi Vaillant dwufunkcyjny już 15 rok i nic z tym piecem się nie dzieje ;d Prawdę mówiąc nawet nie wiem czy ona pamięta o serwisach pieca Piec 14kW, jest to najmniejszy piec. Jeszcze chyba można od jakiegoś producenta znaleźć 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 14.11.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam, Jak już Pan wspomniał kocioł GB062 marki Buderus, posiada szeroką modulację mocy w stosunku 1:8, dzięki czemu może pracować z minimalną mocą 2kW. Przy niewielkim zapotrzebowaniu na moc cieplną budynku, szeroka modulacja pozwoli na idealne dostosowanie się pracy kotła do zmiennych parametrów pracy. Gwarantuje to wyższą sprawność oraz mniejsze zużycie gazu. Kocioł posiada wysokiej jakości aluminiowo-krzemowy wymiennik ciepła, który gwarantuje wysoką sprawność. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 14.11.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 No właśnie, jak to jest z tego typu wymiennikem? Bo czytając w necie to jakoś nie ma on pozytywnych opinii, że względu na swoją wytrzymałość bez brak możliwości czyszczenia w porównaniu do wymienników że stali nierdzewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Bierz pakiet z Vaillantem VC 146 lub Immergas Victrix 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 15.11.2018 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tak też zrobiłem. Zdecydowałem się na Vaillanta ze względu na serwis w okolicy. Niestety od Immergasu sporo oddalony i w liczbie jednego gościa. Dziś zamówiłem cały zestaw: pięć + zasobnik 120l + regulator pogodowy + podłączenie do szachtu. We wtorek powinienem otrzymać zestaw na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 28.11.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 No właśnie, jak to jest z tego typu wymiennikem? Bo czytając w necie to jakoś nie ma on pozytywnych opinii, że względu na swoją wytrzymałość bez brak możliwości czyszczenia w porównaniu do wymienników że stali nierdzewnej Witam, Zarówno starszego typu wymiennik WB5 jak i nowy WB6 są sprawdzonymi wymiennikami ciepła, cechującymi się długowiecznością i niezawodnością działania. Dzięki wykorzystaniu najnowszych technologii starsze rozwiązanie z wymiennikiem WB5 można było zastąpić nowszym, równie efektywnym, wymiennikiem cylindrycznym aluminiowo-krzemowym WB6. Wymiennik ten ma mniejsze gabaryty, dzięki czemu znajduje zastosowanie w jednostkach o małych wymiarach. Zarówno w jednym, jak i drugim wymienniku, jeżeli prowadzona jest coroczna konserwacja (przegląd i czyszczenie), nie ma problemów z prawidłowym ich wyczyszczeniem i dalszą bezproblemową eksploatacją. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts