ewon 24.10.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) Witam, Jestem w trakcie zakupu tzw. kostki PRL. Budynek z lat 70-tych.Transakcję prawdopodobnie sfinalizuję przed końcem roku. Chcę przez ten czas przygotować się w miarę solidnie do remontu, który będę chciał rozpocząć wiosną.Ściany z cegły pełnej i kratówki.W pierwszym etapie chciałbym go ocieplić, wymienić okna i wymienić stary piec gazowy na nowy.Ściany będę chciał ocieplić styropianem grafitowym 15 lub 20 cm.W domu aktualnie są zamontowane drewniane okna 2 szybowe Dako, ok. 5 letnie. Przyznam, że mam dylemat czy je wymienić czy zostawić bo są w dobrym stanie, a i budżet na remont jest nieco ograniczony i mógłbym kwotę przeznaczoną na okna wykorzystać na inne cele remontowe, ale wydaje mi się, że chyba lepiej będzie wymienić je teraz niż za rok czy 2 dewastować świeżą elewację. Doradźcie, proszę, co sądzicie bo biję się z myślami i sam nie jestem do końca przekonany co do wymiany okien. W podjęciu decyzji nie ułatwia mi fakt, że nie mogę nigdzie znaleźć na sieci parametrów tych okien. Jeśli zapadnie decyzja o wymianie, zastanawiałem się nad oknami z Okno Plast Winergetic Premium. Montaż na styropianowym parapecie. Byłem w salonie zapytać o wycenę ale doradca odradził mi je i zaproponował model Pixel, ze względu na to, że dom, w którym będę chciał zamontować te okna nie jest domem pasywnym, w związku z czym potrzebne mi będą nawiewniki, a skoro tak to montaż okien Winergetic przy wentylacji grawitacyjnej mija się z celem.W związku z tym, poprosiłem o wycenę okien Pixel 3 szybowych Okno Plasta i Dako DPQ-76 również 3 szybowych. Doradźcie, proszę, czy faktycznie do takiego wiekowego budynku, pomimo ocieplenia nie ma sensu montować okien Winergetic? Zdaję sobie sprawę z tego, że nie zrobię z niego domu pasywnego czy energooszczędnego ale uznałem, że skoro okna wymienia się raz na kilkanaście lat to może warto zamontować coś lepszego żeby mniej płacić zimą za ogrzewanie. O ile jest to zasadne ekonomicznie. Edytowane 24 Października 2018 przez ewon błąd ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 25.10.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Przecież to idzie policzyć. Jakie masz teraz straty przez okna i jakie będziesz mieć po wymianie? Cena okien, cena ogrzewania, cena ewentualnych przeróbek później( po zrobieniu ocieplenia ścian) i już wiadomo jak bardzo się opłaca lub nie..Najważniejsza w domu jest dobra izolacja cieplna dachu/stropu. Tym się zajmij w pierwszej kolejności, Najbardziej się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.10.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Najważniejsza w domu jest dobra izolacja cieplna dachu/stropu. Tym się zajmij w pierwszej kolejności, Najbardziej się opłaca. Dobrze kolega Ci radzi. Po drugie kto wymienia okna 5 letnie? a kto wymienia okna co kilkanaście lat? Jakbyś napisał kilkadziesiąt - to byłoby to do przyjęcia. Przed jakąkolwiek z prac zastanów się jak w domu jest wentylacja? czy sprawna, czy Twoje prace nie spowodują , że po nich będziesz walczył z wilgocią i zagrzybieniem ścian. Jaki jest stan izolacji ścian fundamentowych i piwnic (bo zapewne dom ma piwnice) Jaki jest typ ogrzewania, jakie Ty zastosujesz. Bo być może stary piec gazowy ma taką moc, że warto się zastanowić czy z wymianą nie zaczeka do zakończenia prac termomodernizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dawanie super szczelnych okien, w które musisz montować nawiewniki to wywalanie kasy w błoto.Przenoszę do działu o oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 25.10.2018 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) del Edytowane 25 Października 2018 przez ewon zdublowany post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 25.10.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Przecież to idzie policzyć. Jakie masz teraz straty przez okna i jakie będziesz mieć po wymianie? Tak, o ile posiada się dane o starych i nowych oknach. O tych, które są w tej chwili zamontowane wiem tylko tyle, że to okna Dako i były wymieniane 5 lat temu. Nie doszukałem się nigdzie danych o ich parametrach przenikalności ciepła, a bez tego (chyba) trudno będzie policzyć różnice. Najważniejsza w domu jest dobra izolacja cieplna dachu/stropu. Tym się zajmij w pierwszej kolejności, Najbardziej się opłaca. Taki mam właśnie plan. Dobrze kolega Ci radzi. Po drugie kto wymienia okna 5 letnie? a kto wymienia okna co kilkanaście lat? Jakbyś napisał kilkadziesiąt - to byłoby to do przyjęcia. Nie wiem, pierwszy raz planuję wymianę okien Wertując wątki o wymianach okien spora część osób zakładała właśnie wymianę po kilkunastu latach. Przed jakąkolwiek z prac zastanów się jak w domu jest wentylacja? czy sprawna, czy Twoje prace nie spowodują , że po nich będziesz walczył z wilgocią i zagrzybieniem ścian. Jaki jest stan izolacji ścian fundamentowych i piwnic (bo zapewne dom ma piwnice) Jaki jest typ ogrzewania, jakie Ty zastosujesz. Bo być może stary piec gazowy ma taką moc, że warto się zastanowić czy z wymianą nie zaczeka do zakończenia prac termomodernizacyjnych. Wentylacja jest grawitacyjna. Czy sprawna, przekonam się gdy dostanę klucze. Ściany fundamentowe dostaną hydroizolację i będę ocieplone. Ogrzewanie jest gazowe. Stary kocioł z instalacją po kotle węglowym z grzejnikami żeliwnymi. Piec będę chciał wymienić ale dopiero po zakończeniu termoizolacji i ewentualnej wymianie okien gdy będę znał dokładnie zapotrzebowanie budynku na ciepło. Dawanie super szczelnych okien, w które musisz montować nawiewniki to wywalanie kasy w błoto. Czy będę musiał nie wiem. To chyba okaże się po sprawdzeniu działania wentylacji. Napisałem tak po sugestii doradcy w salonie z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.10.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Do pierwszych obliczeń przyjmij że stare okna mają Uw ok1,4 a nowe które Ci proponują 1,1. Te które chcesz ok 0,9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 26.10.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Jeżeli nie pomyliłem się w obliczeniach to wychodzi, że w okresie grzewczym 15.09 - 15.04, przy założonej stałej różnicy temperatur 21 st.C przez cały ten okres, różnica w stratach ciepła przez okna o powierzchni 26 m2 wyniesie: Uw 1,4 vs uW 1,1 - 140 zł. uW 1,4 vs uW 0,9 - 232 zł.Przy cenie okien 15 tys. zł faktycznie kiepsko opłacalny biznes. Edytowane 26 Października 2018 przez ewon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Wg moich szacunków wartości które przytoczyłeś są realne. Swego czasu na oknoteście był artykuł, który dowodził, że różnice w szczelności okien dają większe kwoty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 29.10.2018 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Wg moich szacunków wartości które przytoczyłeś są realne. Swego czasu na oknoteście był artykuł, który dowodził, że różnice w szczelności okien dają większe kwoty.. Może większe kwoty wychodzą w zależności od przyjętego paliwa do ogrzewania i wielkości powierzchni okien. U mnie jest niezbyt duża, ok. 26 m2 Ja liczyłem dla gazu ziemnego. Powinienem podać wartości w kW, a nie w zł. Dla okien o Uw = 1,4 Wh/m2*K wielkość strat to 3 381 kWh Dla okien o Uw = 0,9 Wh/m2*K wielkość strat to 2 174 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.10.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Może większe kwoty wychodzą w zależności od przyjętego paliwa do ogrzewania i wielkości powierzchni okien. U mnie jest niezbyt duża, ok. 26 m2 Ja liczyłem dla gazu ziemnego. Powinienem podać wartości w kW, a nie w zł. Dla okien o Uw = 1,4 Wh/m2*K wielkość strat to 3 381 kWh Dla okien o Uw = 0,9 Wh/m2*K wielkość strat to 2 174 kWh. To ta mniejsza strata, bo na przenikaniu ciepła. Teraz trzeba doliczyć straty na infiltracji powietrza, okna nie są hermetycznie szczelne . Co więcej, o ile wartość strat na przenikaniu ma wartość w miarę stałą, to infiltracja powietrza przez okno rośnie z każdym dniem użytkowania, szczególnie w oknach, które nie są odpowiednio serwisowane. Edytowane 29 Października 2018 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 30.10.2018 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Co więcej, o ile wartość strat na przenikaniu ma wartość w miarę stałą, to infiltracja powietrza przez okno rośnie z każdym dniem użytkowania, szczególnie w oknach, które nie są odpowiednio serwisowane. Ale pomimo tego, że, jak piszesz, infiltracja powietrza z każdym dniem rośnie, nie warto wymieniać 5 letnich okien? Mam przy okazji dodatkowe pytanie. Nie wiem jeszcze jak były montowane te okna ale zakładam, że tylko na piankę. Czy po 5 latach od montażu warto odkuć tynk wokół ram okien od wewnątrz i z zewnątrz i uszczelnić je folią paroprzepuszczalną i paroizolacyjną? Ma to jeszcze sens czy już za późno i mija się to z celem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts