Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszkania bez gazu - jakie rozwiązanie

żyleta

Recommended Posts

Witam

Wiem, że temat wyboru rodzaju ogrzewania był poruszany wielokrotnie, lecz w żadnym z poruszonych wątków nie znalazłam tak naprawdę rozwiązania dla naszej sytuacji.

Staraliśmy się z mężem o zamianę mieszkania na większe, udało nam się to załatwić, forma własności - umowa najmu, właścicielem budynku jest miasto, ale... I tu zaczynają się schody. Przed podpisaniem umowy najmu zostaliśmy zobowiązani z mężem do wykonania remontu na własny koszt, jeden z punktów opiewa na wykonanie ogrzewania etażowego. Mieszkanie usytuowane jest w budynku wolnostojącym, w którym łącznie znajdują się dwa mieszkania - parter i nasze na 1 piętrze. Budynek jest podpiwniczony i jest strych. Nie jest to kamienica, bardziej można zakwalifikować go pod wolnostojący dom, który ma wyodrębnione dwa oddzielne mieszkania. Nie ma gazu i nie ma na razie szans na podłączenie go. I teraz to najważniejsze pytanie: jakie ogrzewanie wybrać?

Poprzedni najemcy mieli postawiony piec węglowy w piwnicy, i centralne ogrzewanie w mieszkaniu (kaloryfery są w stanie opłakanym i do wymiany). Piecy kaflowych w mieszkaniu brak, żeby ewentualnie próbować je w jakikolwiek sposób przerobić. Mamy opinię kominiarską, w której stwierdzoną mamy drożność przewodów kominowych i możliwość podłączenia pieca C.O. węglowego, ale przyznam szczerze, że w XXI wieku, gdy tyle mówi się o ekologii i emisji spalin, nie bardzo uśmiecha się nam bawienie w piec węglowy. Z kolei chcąc podłączyć pellet, nie wiem czy istniejące przewody kominowe, spalinowe i co tam jeszcze to ogrzewanie wymaga, będą spełniały wymagania. Budynek z cegły, otynkowany, nieocieplony i na razie ocieplony nie będzie, a jako, że jest to jedyne mieszkanie na piętrze to w każdym pomieszczeniu, mamy co najmniej jedną, w niektórych dwie ściany narożne, więc pojawia się pytanie o straty ciepła. A mieszkanie małe nie jest, bo ma 92 m2. Przemknęło nam także przez myśl ogrzewanie elektryczne, ale tutaj boję się o koszty w tak niedocieplonym budynku.

No i oczywiście jeszcze trzeba ogrzać w jakiś sposób ciepłą wodę.

Może ktoś z forumowiczów będzie umiał doradzić coś mądrego....

Edytowane przez żyleta
dopisanie informacji

Zgadywanka bez OZC. Ale jak nieocieplony, to zapomnij o prądzie z COP=1.

Obadaj, jakie są szanse i formalności na dopłatę z programu Czyste Powietrze, gdy nie jesteście właścicielem. Może jest na to jakaś szansa.

W jakim zakresie będziecie robić remont? Czy wchodzi w grę montaż ogrzewania podłogowego w wylewce?

Jak kaloryfery do wyrzucenia i odpowiedzi na powyższe pytania "nie" to chyba najtaniej wyjdą ze dwie czy trzy klimy, jak da się taką ilością ogarnąć całe mieszkanie + w łazience kable/maty pod płytkami.

Czyste powietrze skierowane jest do właścicieli domów jednorodzinnych lub osób planujących budowę domu, my się nie łapiemy na to. Możemy starać się o dofinansowanie z ekologii w maksymalnej wysokości 2,5 tys. (oczywiście przy zachowaniu ekologicznego ogrzewania)

Montaż ogrzewania podłogowego jest zawsze jakąś alternatywą, bo podejrzewam, że wylewki będziemy musieli zrobić od nowa, tylko czy będziemy mogli zrobić wylewki jakich wymaga podłogówka.

Jutro odbieramy klucze do mieszkania i pewnie będziemy znać dużo więcej szczegółów, odnośnie tego co możemy, a czego nie.

I jeszcze jedno pytanie, pewnie pomyślicie durnej baby, ale dopiero zaczęłam zgłębiać tajniki ogrzewania mieszkań.

Czy jeżeli w opinii kominiarskie pisze mi czarno na białym, że "możliwość podłączenia pieca C.O. węglowe oraz wentylacji do kontrolowanych przewodów kominowych w piwnicy" to postawię piec na pellet i będzie dobrze, czy będę musiała coś w tych przewodach kominowych robić, przebudowywać etc..?

Czy jeżeli w opinii kominiarskie pisze mi czarno na białym, że "możliwość podłączenia pieca C.O. węglowe oraz wentylacji do kontrolowanych przewodów kominowych w piwnicy" to postawię piec na pellet i będzie dobrze, czy będę musiała coś w tych przewodach kominowych robić, przebudowywać etc..?

Jest spora szansa, że stary komin nie poradzi sobie z kotłem na pellet, ze względu na niską temperaturę spalin. Tradycyjne śmieciuchy radzą sobie z kominem ze zwykłej cegły, bo dużo ciepła (i pieniędzy) wypuszczają w komin. Przy nowoczesnym kotle jak najwięcej ciepła zostaje w domu i spaliny są stosunkowo zimne. W kominie następuje dalsze ich schładzanie - i może nastąpić skraplanie pary.