Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelnosc drzwi balkonowych w jednym rogu (dolnym pod klamka)

Recommended Posts

Witam

Drzwi drewniane firmy "Ferno" z okuciami "ROTO", mieszkanie odebrane niecaly rok temu.

To moja pierwsza jesien w obecnym mieszkaniu i przez stan aktualnej pogody udalo mi sie juz teraz odczuc nieszcelnosc w drzwiach balkonowych.

Wyczuwalne odstawanie skrzydla od ramy wystepuje tylko w obszarze dolnego rogu pod klamka. Zalaczam foto gdzie zaznaczylem obszar nieszczelnosci na czerwono.

IMG_20181025_015719.jpg

Pytanie czy nieszczelnosc tylko w takim obszarze mozna zniwelowac regulacja ? Jezeli tak to , przy ktorym zawiesie (dolnym , gornym) i w jakiej plaszczyznie majstrowac regulacja ?

Tutaj dosc nie ostra fota z dokumentacji odnosnie regulacji zawiasow:

ferni_regulacja.jpg

Nie mam najmniejszego problemu z uzyciem gwarancji jednak zanim zglosze usterke (okazalo sie, ze musze zrobic to w formie papierowej), zanim ktos ja odczytac i zacznie wykonywac jakies kroki w kierunku jej usuniecia to pewnie minie z 2 tyg. W tym czasie moglbym byc moze wykonac pare prostych regulacji i bylo by po problemie. Niestety ale akurat w tym pokoju gdzie znajduja sie felerne drzwi mam gabinet i przesiaduje tam prawie caly dzien. Obecnie ratuje mnie koc, ktorym uszczelniam okolice nieszczelnosci ;).

Taka nieszczelność może mieć wiele przyczyn. Musisz sprawdzić czy skrzydło równo pokrywa się z ościeżnica/np.: można zrobić obrys ołówkiem. Jeśli nie to przesuń skrzydło w potrzebną stronę. Jeśli tak: to sprawdź czy okucie działa a jeśli tak to czy zaczepy są prawidłowo ustawione.