Paty 11.10.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 W zeszłym tygodniu płytkarz położył mi na tarasie płytki gresowe beżowo - brązowe. Spoina była w kolorze brązowym. Po zatraciu spoin przez 48 godzin nie kazał chodzić ani zmywać płytek .Po upływie tego czasu zaczęłam zmywać płytki mopem i wodą z płynem . Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się ,że roztarta fuga weszła na stałe w strukturę gresu. Zostały ciemniejsze mazaje na powierzchni płytek , które domowymi spoobami nie dają się usunąć.Może są specjalne płyny które to zabarwienie usuną ? Słyszałam o płynie Szop. Nie wiem na ile jest on skuteczny. Jeżeli macie doświadczenie w tym temacie proszę o pomoc. Paty.P.S. Próbowałam szukać w wyszukiwarce, ale niestety otworzyło mi się ponad 2 tys. dokumentów więc postanowiłam zadać to pytanie pezpośrednio do Was. Komentarz tyczy się tych co mają za złe forumowiczom ,że nie chce im się szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Paty w castoramie kupisz płyn do czyszczenia fugi z gresu i klinkieru którys z hagesanów...kosztuje cos 80 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 11.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Z Szopem lepiej uwazaj - z tego co pamiatam to srodek do czyszczenia narzedzi budowlanych z cementu - nie wiadomo czy nie wejdzie w reakcje z gresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 11.10.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Bardzo dobry płyn do czyszczenia płytek z cementu ma Deitermann. Koszt ok 15zł za litr /należy rozcieńczyć 1:1/, dużo lepszy niż Szop. Chyba nazywa się Adexin. Powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 11.10.2004 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mnie chodzi o płyn który doczyści plamy z fugi. Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.10.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Paty ja czyściłem zwykłą wodą zeszło jak nic i bez śladu. Pozdrawiam P.S. Sorry zapomniałem dodać że ta zwykła woda to pod cisnieniem 100 Bar z myjki cisnieniowej. Naprawdę schodzi rewelacyjnie nawet plamy po kleju puszczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 11.10.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Też miałem podobny problem, ale w kuchni dlatego chcę cie ostrzec. Zastosowałem szopa ale po tej operacji fugi zrobiły się siwe a nie brązowe. Może za dużo płynu dostało sie na fugi. Po pewnym czasie ok 2 lata w miejscach intensywnie używanych fugi są brązowe natomiast w pozostałych miejscach nadal siwe. Czyszczenie ich nieskutkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Paty byłam dzisi w castoramie ten płyn to Hagesan do czyszczenia zabrudzen z fug z gresów, kamieni naturalnych....fakt kosztuje 8o zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 11.10.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ja polecam płyn do mycia WC typu WC PICKER lub podobny, ale bez chloru!!. Miałem podobny problem z czarną fugą na szarych płytkach i pomogło. Co do chloru- może odbarwić fugę, a z resztą kto lubi śmierdzieć jak kombatant spod Ypres. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 12.10.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Mnie chodzi o płyn który doczyści plamy z fugi. Paty. Bez obaw. Taką operację robiłem w sierpniu. Kup szopa, jest najtańszy jak widzę, koszt chyba 6 do 8 zł za butelkę. Na butelce masz napisane czarno na białym jak masz zastosować (rozcieńczyć) szopa właśnie do zmywania plam po fudze. Proponuję zastosować gumowe rękawice, bawełnianą, dobrze nasiąkliwą szmatę, ewentualnie szczotkę ryżową. Na początku, na próbę nie rób dużo płynu, rozcieńcz sobie niewielką ilość i namocz szmatką kilka płytek. Po chwli zetrzyj. Jeżeli efekt cię zadowoli to zmyj w ten sposób całość płytek. Ja na końcu wszystko przemyłem obficie wodą, tak na wszelki wypadek. Płytko odzyskały połysk. PS. Mam szare fugi i nie zmieniły koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 12.10.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Spróbuj zwykłym octem, takim 10 voltowym - u mnie, co prawda ze zwykłych płytek, fuga zeszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts