MiroMirek 26.10.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 dzień dobry, od dłuższego czasu bez powodzenia staram się znaleźć odpowiedź na pytanie : jaka jest optymalna (koszt, funkcjonalność, łatwość wykonania) kolejność warstw stropu z wykorzystaniem dolnego pasa wiązarów ?. Analizuję projekt domy parterowego z nieogrzewanym poddaszem, który zakłada następującą kolejność (od góry):1. dolny pas wiązara (pomiędzy belkami wiązara izolacja z wełny)2. folia paroizolacyjna3. przybite do dolnego pasa wiązarów na całości powierzchni stropu ( jako stężenie wiązarów) płyty OSB 4. ruszt 5. płyty GK czy to optymalna kolejność ?, nie lepiej dać folię paroizolacyjną pod płyty OSB ? , czy najpierw zrobić na całości stropu obicie płytami OSB ( w tym paroizolacje) a dopiero potem postawić ścianki działowe ? będę wdzięczny za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Nie masz tego określonego w projekcie budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.10.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Nie masz tego określonego w projekcie budynku ? jest to określone w kolejności jak opisałem ale spotkałem się z już takimi pomyłkami konstruktorów ... przy tej kolejności płyty OSB będą narażone na działanie pary + wydaje mi się, że po prostu wygodniej będzie mocować folię do równej powierzchni OSB niż męczyć się z mocowaniem foli do pasów dolnych wiązarów a dopiero później mocowanie płyt OSB, Przyznam, że mętlik w głowie robią mi opisy konstrukcji stropów np. domów szkieletowych - tam gdzie oglądałem folię daje się pod OSB (patrząc od dołu) potem ruszt i potem płyty GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.10.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Rzeczywiście sam dałbym paroizolację przed płytą OSB, patrząc od dołu, albo jeszcze niżej, zaraz za płytą gipsową.U mnie w projekcie też pojawiało się stężenie wiązarów od dołu płytą OSB, ale ostatecznie płyta OSB pojawiła się od góry.Pamiętam, że w dyskusji na stronie z500 poruszano ten problem, biuro odnosiło się do pomijania "sztywnej tarczy" z OSB pod wiązarami, ale dotyczyło to trochę większego domu niż nasz z8, bodajże z91. Podobno wielu inwestorów pomijało to rozwiązanie, wprowadzono zatem do projektu zbrojone słupy w ścianach, które miały to zrekompensować. Jaki masz dolny pas wiązarów? Czy to warstwa wełny o wysokości dolnego pasa nie będzie za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.10.2018 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 wełny ma być 30 cm, będzie "wystawać" u góry poza dolny pas wiązara ale to poddasze nieużytkowe. Mój projekt jest właśnie z tej pracowni o której wspominasz . Oni bardzo stosują to rozwiązanie stężenia wiązarów od dołu płytą OSB na całej powierzchni wiązarów. Projekt to Z443. Dzwoniłem do nich aby pewne sprawy wyjaśnić ale jest już po zakupie projektu więc rozmowa się nie kleiła (. Wykonywałeś strop/paroizolację na jednolicie na całej powierzchni sufitu czy też dzieliłeś na pomieszczenia ? - to właśnie moja druga wątpliwość czy zrobić najpierw strop na całości a potem dopiero ściany działowe ? - przy całości unika się wszystkich mostków termicznych ale boje się, że OSB nasiąknie (zakładając, że paroizolacja będzie nad płytami osb czyli tak jak aktualnie w projekcie) bardzo wilgocią bo przecież potem jeszcze budowa ścian, tynki, wylewki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Jakieś kombinacja alpejskie............. stężenie pasa dolnego lepiej praktyczniej jest wykonać od góry, będziesz miał na czym stanąć. Dobrze ejst też obniżyć sufit tak aby nie było mostku w pasie.......... czeli np 10cm wełny między dźwigarami i 10 poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.10.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Jakieś kombinacja alpejskie............. stężenie pasa dolnego lepiej praktyczniej jest wykonać od góry, będziesz miał na czym stanąć. Dobrze ejst też obniżyć sufit tak aby nie było mostku w pasie.......... czeli np 10cm wełny między dźwigarami i 10 poniżej. wydaje się to logiczne ... ale dlaczego konstruktor z wiadomej pracowni upiera się zrobić stężenie wiązarów płytami OSB od dołu ? i robią to w wielu projektach , pytałem o to w tej pracowni - odpowiedź na zasadzie - robi Pan jak chce ale nie bierzemy odpowiedzialności za takie rozwiązanie. Może dlatego, że "zamykajac " wiązar od góry płytą OSB uniemożliwiamy ucieczkę ewentualnej wilgoci, która się przedostała od dołu ?. Gdzieś czytałem, że musi być szczelina wentylacyjna nad warstwą ilozacji z wełny - jak przybijemy osb z góry do wiązara to zrobi się szczelna izolacja ... Edytowane 26 Października 2018 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 wydaje się to logiczne ... ale dlaczego konstruktor z wiadomej pracowni upiera się zrobić stężenie wiązarów płytami OSB od dołu ? i robią to w wielu projektach , pytałem o to w tej pracowni - odpowiedź na zasadzie - robi Pan jak chce ale nie bierzemy odpowiedzialności za takie rozwiązanie. Może dlatego, że "zamykajac " wiązar od góry płytą OSB uniemożliwiamy ucieczkę ewentualnej wilgoci, która się przedostała od dołu ?. Gdzieś czytałem, że musi być szczelina wentylacyjna nad warstwą ilozacji z wełny - jak przybijemy osb z góry do wiązara to zrobi się szczelna izolacja ... Ja nie wiem dlaczego jakiś konstruktor stęża pas dolny nie z tej strony co powinien. Za szczelność nie odpowiada na pewno OSB a folie........ Co do stężania stęża się elementy które mogą się wyboczyć czyli strefę ściskaną pasa dolnego który jest rozciągany dołem - mniej rozciągany lub ściskany górą. Pobaw się listewką zobaczysz gdzie pęka a gnie się "zgniata" stęża sie tam gdzie się zgniata. A i stęża się głównie węzły nie musi być całość. Na szkielecie "zęby zjadłem" ale na innym -też konstruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.10.2018 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 a może nie chodzi tylko o stężenie wiązarów jak napisał kolega gorbag ale również to stężenie po całości pasa dolnego ma wspomóc funkcję wieńca wiążącego ściany zewnętrzne - ów konstruktor z wiadomej pracowni podał mi takie wyjaśnienie: "Stężenie pasa dolnego wiązarów jest potrzebne ponieważ usztywnia strop i jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i zgodne z zaleceniami zakładów prefabrykacji. (powinno być wykonane zgodnie z naszym projektem po całości stropu). Stężenie wiązarów jest w projekcie architektoniczno-budowlanym i powinno być montowane zaraz po wykonaniu wiązarów prefabrykowanych" W projekcie mam 2 słupy betonowe w ścianach konstrukcyjnych. Przyznam, gdym znał te szczegóły przez zakupem projektu to bym sobie odpuścił ten projekt, sam koszt tych płyt OSB na całość stropu pewnie będzie z 10 tys. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.10.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 (edytowane) a może nie chodzi tylko o stężenie wiązarów jak napisał kolega gorbag ale również to stężenie po całości pasa dolnego ma wspomóc funkcję wieńca wiążącego ściany zewnętrzne - ów konstruktor z wiadomej pracowni podał mi takie wyjaśnienie: "Stężenie pasa dolnego wiązarów jest potrzebne ponieważ usztywnia strop i jest to rozwiązanie powszechnie stosowane i zgodne z zaleceniami zakładów prefabrykacji. (powinno być wykonane zgodnie z naszym projektem po całości stropu). Stężenie wiązarów jest w projekcie architektoniczno-budowlanym i powinno być montowane zaraz po wykonaniu wiązarów prefabrykowanych" W projekcie mam 2 słupy betonowe w ścianach konstrukcyjnych. Przyznam, gdym znał te szczegóły przez zakupem projektu to bym sobie odpuścił ten projekt, sam koszt tych płyt OSB na całość stropu pewnie będzie z 10 tys. . Jak stężenie ma usztywniać strop? Tam nie ma stropu gościu nie wie co pisze. Stężenie z OSB nie ma znaczenie dla wieńca. Wieniec powinien być tak zaprojektowany aby on usztywnił ściany. Tak wieńce się projektuje. Sugerownie że płyty OSB usztywniają całość budynku (tak to troche rozumiem) jest totalną bzdurą. Pokaz może tą wieźbę i rzut parteru. albo konstrukcje parteru. Edit: tak jeszcze zerklem do 1 posta po jakiego grzyba pod OSB ruszt...........tylko podnoszenie kosztów, jak ktoś daje OSB po całości i ruszt to śmiem twierdzić ze nie wie co robi. Edytowane 27 Października 2018 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.10.2018 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Pokaz może tą wieźbę i rzut parteru. albo konstrukcje parteru. wysłąłem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozi11 25.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 (edytowane) Witam. mam podobny dylemat właśnie w Z91. Firma od wiązarów zaprojektowała mi stryszek. Nie wiem czy wystarczy jak wykonam podłogę z OSB na środku stryszku, czy jednak trzeba stężać całą powierzchnię od dołu. Pod to ruszt i GK. Pomiędzy OSB a GK maja przyjść rury od reku i elektryka. Daję jako ocieplenie celulozę więc takie rozwiązanie chyba będzie lepsze bo jak nasypie celulozę na ruszt to w przyszłości zmiana koncepcji oświetlenia i wiercenie w takim suficie to już nie bardzo. Mój kierbud zaleca folię między ruszt a GK. PS. Kolejność warstw jest inna w projekcie Z7 i Z91. Folia miedzy OSB a rusztem w Z7 a u mnie w Z91 folia na dolnym pasie wiązara i na to OSB. Edytowane 25 Grudnia 2018 przez kozi11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jochimm 25.12.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Hej, Mam również dach wykonany z wiązarów i każdy wiązary jest już między sobą połączony solidna dechą. Mieć nie wystaje poza obrys. Na górze jest zrobiona podłogi z płyty 22 OSB położona na legary co 40 cm.Sufit parteru wisi na samym stelażu bez budowania z jakimiś dodatkowymi stezeniami. Dodatkowo wełna między wiazarami dla akustyki ale bez folii z tego względu że poddasze jest użytkowe i są ocieplone skosy całe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.12.2018 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) PS. Kolejność warstw jest inna w projekcie Z7 i Z91. Folia miedzy OSB a rusztem w Z7 a u mnie w Z91 folia na dolnym pasie wiązara i na to OSB. w projekcie Z443 folia paroizolacyjna jest przewidziana pomiędzy dolnym pasem wiązara ( do niego mocowana ) a OSB a potem ruszt i GK (patrząc od dołu ) Edytowane 26 Grudnia 2018 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Witam. mam podobny dylemat właśnie w Z91. Firma od wiązarów zaprojektowała mi stryszek. Nie wiem czy wystarczy jak wykonam podłogę z OSB na środku stryszku, czy jednak trzeba stężać całą powierzchnię od dołu. Pod to ruszt i GK. Pomiędzy OSB a GK maja przyjść rury od reku i elektryka. Daję jako ocieplenie celulozę więc takie rozwiązanie chyba będzie lepsze bo jak nasypie celulozę na ruszt to w przyszłości zmiana koncepcji oświetlenia i wiercenie w takim suficie to już nie bardzo. Mój kierbud zaleca folię między ruszt a GK. PS. Kolejność warstw jest inna w projekcie Z7 i Z91. Folia miedzy OSB a rusztem w Z7 a u mnie w Z91 folia na dolnym pasie wiązara i na to OSB. Dlaczego nie pytasz projektanta wiązarów. Masz takie same wiązary jak w projekcie z500 czy jednak inny? Jeśli inny - wątpliwości rozwiązuj u tych, którzy go tworzyli. Ja w projekcie mam np rozstaw krokwi co 100cm i brak stryszku. Projekt od producenta przewiduje stryszek i rozstaw co 80cm . projekt z500 przewiduje posadowienie na murłacie a ja będę miał bez murłaty, kotwione mechanicznie a więc jest to juz całkiem inna inszość. Pomijam już fakt, że projekcie oryginalnym w opisie rysunku technicznego mam napisane o płycie stężającej osb 15mm a w opisie technicznym do tegoż projektu jak byk napisane osb 12mm . Przyznam, gdym znał te szczegóły przez zakupem projektu to bym sobie odpuścił ten projekt, sam koszt tych płyt OSB na całość stropu pewnie będzie z 10 tys. . Cena osb 12mm to niecałe 20zł/m2 czyli za 10k masz 500m2 stropu. Niezła chata Co do folii, to warto też zapytać tych od celulozy co zalecają i gdzie, bo w razie W ich produkt ich zalecenia. Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.12.2018 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Dlaczego nie pytasz projektanta wiązarów. Masz takie same wiązary jak w projekcie z500 czy jednak inny? Jeśli inny - wątpliwości rozwiązuj u tych, którzy go tworzyli. Ja w projekcie mam np rozstaw krokwi co 100cm i brak stryszku. Projekt od producenta przewiduje stryszek i rozstaw co 80cm . projekt z500 przewiduje posadowienie na murłacie a ja będę miał bez murłaty, kotwione mechanicznie a więc jest to juz całkiem inna inszość. Pomijam już fakt, że projekcie oryginalnym w opisie rysunku technicznego mam napisane o płycie stężającej osb 15mm a w opisie technicznym do tegoż projektu jak byk napisane osb 12mm Cena osb 12mm to niecałe 20zł/m2 czyli za 10k masz 500m2 stropu. Niezła chata Co do folii, to warto też zapytać tych od celulozy co zalecają i gdzie, bo w razie W ich produkt ich zalecenia. w projekcie mam minimum 15 jako stężenie dolnego pasa wiązarów, jaki masz projekt (numer) - Z500 wskazał tam murłatę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 O celulozie i folii - podoba mi się zdanie "to jest w tym trochę prawdy" ale brak tak lub nie, więc tym bardziej bym robił wedle wskazań wykonawcy https://www.derowerk.pl/docieplenia-budynkow-metoda-wdmuchiwania/ocieplanie-budynkow-celuloza/ Ja buduję Z7L GL. Znajdź w swoim projekcie dział - opis techniczny i zobacz co jest tam napisane w temacie osb na stężenie. U mnie rys 15mm a opis 12mm Tak - w rysunku wiązarów w projekcie z500 mam murłatę a robię na wieńcu.wedle wskazań producenta wiązarów. Oczywiście wcześniej uwzględniłem odpowiednią jego wysokość murując ściany wyżej o wymiar murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.12.2018 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 O celulozie i folii - podoba mi się zdanie "to jest w tym trochę prawdy" ale brak tak lub nie, więc tym bardziej bym robił wedle wskazań wykonawcy https://www.derowerk.pl/docieplenia-budynkow-metoda-wdmuchiwania/ocieplanie-budynkow-celuloza/ Ja buduję Z7L GL. Znajdź w swoim projekcie dział - opis techniczny i zobacz co jest tam napisane w temacie osb na stężenie. U mnie rys 15mm a opis 12mm Tak - w rysunku wiązarów w projekcie z500 mam murłatę a robię na wieńcu.wedle wskazań producenta wiązarów. Oczywiście wcześniej uwzględniłem odpowiednią jego wysokość murując ściany wyżej o wymiar murłaty. ok, sprawdzę . Ale chciałbym wrócić do mojej pierwotnej wątpliwości. Taka kolejność jest dla Ciebie OK ? (tak mam w projekcie), chodzi mi o kolejność związaną z umieszczeniem folii paroizolacyjnej : 1. dolny pas wiązara (pomiędzy belkami wiązara izolacja z wełny) 2. folia paroizolacyjna 3. przybite do dolnego pasa wiązarów na całości powierzchni stropu ( jako stężenie wiązarów) płyty OSB 4. ruszt 5. płyty GK Nie lepiej najpierw przybić OSB do dolnego pasa wiązarów a dopiero później folię i ruszt i GK ?. Moja wątpliwość bierze się z tego , że folia będzie raz dziurawiona przez mocowanie OSB a potem jeszcze raz przez mocowanie rusztu pod GK ( wkręty przejdą przez OSB) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozi11 26.12.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Dlaczego nie pytasz projektanta wiązarów. Masz takie same wiązary jak w projekcie z500 czy jednak inny? Jeśli inny - wątpliwości rozwiązuj u tych, którzy go tworzyli. Ja w projekcie mam np rozstaw krokwi co 100cm i brak stryszku. Projekt od producenta przewiduje stryszek i rozstaw co 80cm . projekt z500 przewiduje posadowienie na murłacie a ja będę miał bez murłaty, kotwione mechanicznie a więc jest to juz całkiem inna inszość. Pomijam już fakt, że projekcie oryginalnym w opisie rysunku technicznego mam napisane o płycie stężającej osb 15mm a w opisie technicznym do tegoż projektu jak byk napisane osb 12mm Witaj. Dzięki za Twój wpis. Tak zrobię. Zapytam firmę od wiązarów. Ja tez mam stryszek inaczej niż w oryginale oraz kotwienie bezpośrednio do wieńca. Rozstaw też inny. Faktycznie w projekcie są sprzeczne informacje dot grubości płyt OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.12.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Edit: tak jeszcze zerklem do 1 posta po jakiego grzyba pod OSB ruszt...........tylko podnoszenie kosztów, jak ktoś daje OSB po całości i ruszt to śmiem twierdzić ze nie wie co robi. Tak sobie wymyślił autor projektu. U mnie jest w rysunku od podłogi do sufitu 280cm a od podłogi do spodu dolnego pasa wiązarów 286cm. Przewidziano więc, jak mniemam jeden ruszt przylegający do osb bo dwóch krzyżowo plus płyta KG nie zmieścisz Być może , przy umocowaniu prostopadłym do wiązarów ma usztywniać osb by nie zwisło? Kto wie co autor miał na myśli ok, sprawdzę . Ale chciałbym wrócić do mojej pierwotnej wątpliwości. Taka kolejność jest dla Ciebie OK ? (tak mam w projekcie), chodzi mi o kolejność związaną z umieszczeniem folii paroizolacyjnej : 1. dolny pas wiązara (pomiędzy belkami wiązara izolacja z wełny) 2. folia paroizolacyjna 3. przybite do dolnego pasa wiązarów na całości powierzchni stropu ( jako stężenie wiązarów) płyty OSB 4. ruszt 5. płyty GK Nie lepiej najpierw przybić OSB do dolnego pasa wiązarów a dopiero później folię i ruszt i GK ?. Moja wątpliwość bierze się z tego , że folia będzie raz dziurawiona przez mocowanie OSB a potem jeszcze raz przez mocowanie rusztu pod GK ( wkręty przejdą przez OSB) Wiesz, ja jeszcze nie mam ostatecznej wizji. Co wiem - będę miał kanały WM pod spodem dolnego pasa, więc obniżam sufit na ich grubość. W okolicznych domach (ocieplanych watą) z wiązarami od tego producenta, który mi dostarcza, nikt nie ma osb pod spodem dolnego pasa, ja nie mam o tym mowy ani w umowie ani w projekcie. Może to przez stryszek, który wymusza położenie grubszego osb na górze dolnego pasa, może to prze większą ilość krokwi niż w projekcie z500, może też przez zakłądane choć nie wymagane pełne deskowanie, które by zagęściło konstrukcję. Jak będę miał okazję to zapytam. Jeśli robisz wedle oryginalnego projektu to przecież nie będziesz mocował rusztu tylko do samej osb a w miejscach krokwi gdzie będzie dociśnięta i z dołu i z góry, więc moim zdaniem problemu nie ma. Masz jeszcze opcję umocowania folii do rusztu od dołu za pomocą taśmy dwustronnej, tyle że tedy ją poprzebijasz jeszcze większą ilością wkrętów mocujących KG. Witaj. Dzięki za Twój wpis. Tak zrobię. Zapytam firmę od wiązarów. Ja tez mam stryszek inaczej niż w oryginale oraz kotwienie bezpośrednio do wieńca. Rozstaw też inny. Faktycznie w projekcie są sprzeczne informacje dot grubości płyt OSB. Jak czegoś się dowiesz, nie zapomnij nas poinformować Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts