Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do czego wpiąć rurę od okapu w domu z rekuperacją ?

Recommended Posts

Cześć. Mam do Was pytanie związane z okapem. Zacząłem się ostatnio zastanawiać w co mam wpuścić rurę od okapu i gdzie ją ewentualnie wyprowadzić aby okap spełniał swoje zadanie (bo im dłuższy ciąg tym działanie okapu mniej skuteczne). W domu będzie zastosowana rekuperacja więc nie ma przewidzianych kanałów wentylacyjnych na ten moment. Poniżej załączam zdjęcie projektu. Okap wstępnie ma być umieszczony tam gdzie jest widoczna płyta indukcyjna, a ścianka ta będzie "wyprostowana" bez tego uskoku.

https://zapodaj.net/images/c546505778b82.jpg

Ps. Swoją drogą czy okap jest obowiązkowym wyposażeniem w domu ?

Ps. Swoją drogą czy okap jest obowiązkowym wyposażeniem w domu ?

Jest. Mam doświadczenia z kuchnią bez okapu. Tłusty osad dookoła przykleja kurz.

Zresztą jak masz okap, to wystarczy zobaczyć filtr tłuszczowy przed umyciem.

Okap@WM to temat wielokrotnie wałkowany i każde rozwiązanie ma swoich zwolenników. Żaden argument nie jest przytłaczający. Chyba tylko podpięcie okapu z silnikiem bezpośredniio do wentylacji bym zdecydowanie odrzucił za zbyt dużą dysproporcję przepływów (powietrze z okapu dmuchałoby pozostałymi wywiewami).

Ja wybieram okap w trybie pochłaniacza - wyrzucaniem przefiltrowanego z grubszych śmieci powietrza niech się zajmie anemostat.

Tak. Przy czym zależy od modelu okapu - niektóre wymuszają wyciągnięcie rury nad szafki - ale nie musisz jej do niczego podłączać.

Masz już coś na oku? Mi się nie udało niczego sensownego (z wyrzutem bez rury w szafce) znaleźć do 400zł. W ogóle bez limitu cenowego też mnie w sumie żaden pochłaniacz jakoś nie przekonał.

wentylacja okap.jpg

W wielu miejscach jest mocno zalecane wyprowadzenie powietrza z okapu bezpośrednio nad dach.

Ja się dowiedziałem o opcji, jak na rysunku. O ile ktoś dopiero buduje strop, to można popełnić bruzdę w ścianie i schować kanał prostokątny 220 x 55. Szerokość 55 mm umożliwi przeciągnięcie przez zbrojenia wieńca.

Jakieś uwagi w temacie? , za 2 tygodnie będę miał tak zrobione w swoim domku parterowym.

Priorytetem jest nie wpuszczenie oparów do wentylacji, pochłaniacze tłuszczu nie są w 100% skuteczne w okapie.

Aby nie zaburzyć bilansu planuję wstawić 2ie przepustnice sterowane elektrycznie. W momencie włączenia wentylatora okapu otworzy się przepustnica od odciągu.

Ponieważ mam pokój dzienny otwarty na kuchnie, to będą tam 2a nawiewy. No i 2ga przepustnica będzie od dodatkowego nawiewu.

Ów druga przepustnica będzie automatycznie otwierana w przypadku otwarcia przepustnice w odciągu.

2 nawiewy w salonie są na wypadek konieczności zwiększenia nawiewu kiedy będzie więcej osób.

Wygląda to może na prom kosmiczny, ale jest to dość proste.

Wygląda to może na prom kosmiczny, ale jest to dość proste.

Dwa nawiewy to zazwyczaj 2x30m3/h. Okap to 200,300, 500m3/h.

Wydajność okapu jest porównywqlna do maksymalnej wydajności domowych rekuperatorów. Odpalisz okap - wyciągnie tyle powietrza, trzeba zwiększyć obroty rekuperatora na maksa i zamknąć wszystkie wywiewy, żeby to zbilansować.

• 3 weeks później...
Zupełnie bezsensowny pomysł dla ludzi z rekuperacją - zaburzasz jej pracę.

Zależy ile, co gotujesz, jaka masz kuchnię, itd.

Wielokrotnie bliższe prawdy jest stwierdzenie:

Okap@WM to temat wielokrotnie wałkowany i każde rozwiązanie ma swoich zwolenników. Żaden argument nie jest przytłaczający.

• 2 weeks później...
Dawaj rurę na dach,okap mechaniczny ma klapki zwrotne, to nie będzie ci wysysać powietrza z domu jak nie będzie włączony,Jeżeli planujesz gotować płytą indukcyjną to nie będziesz miał kurzu z tłuszczem ( tak jest jak się jedzie na gazie). A co do zburzenia bilansu ciśnień to się nie ma co podniecać, dom to nie prom kosmiczny ,że cię zaraz przez jedną dziurkę wyssa w otchłań przestrzeni.

• 1 month później...
Dawaj rurę na dach,okap mechaniczny ma klapki zwrotne, to nie będzie ci wysysać powietrza z domu jak nie będzie włączony,Jeżeli planujesz gotować płytą indukcyjną to nie będziesz miał kurzu z tłuszczem ( tak jest jak się jedzie na gazie). A co do zburzenia bilansu ciśnień to się nie ma co podniecać, dom to nie prom kosmiczny ,że cię zaraz przez jedną dziurkę wyssa w otchłań przestrzeni.

Tak też zrobię rura na strych, w kuchni jakiś pierwszy lepszy okap podszafkowy (jako atrapa z wyrzuconym silnikiem).

Na strychu pomiędzy wyprowadzoną rurą z kuchni a kominkiem dachowym zamontuje silnik.

Pytanie czy nie będę miał problemu z podłączeniem przycisków sterowania z okapu z tym zewnętrznym silnikiem?