dusk 27.10.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Witam, posiadam pompę ciepła powietrze woda firmy Carrier. Model 38AW115H. Pompa została uruchomiona we wrześniu tego roku. Nie mam pewności czy działa poprawnie. W całym domu 114m2 mam ogrzewanie podłogowe w pętlach po 70-75m. Pompa jest w parze z buforem 200l. Przepływy w zależności od pętli pokazują 1,5-2l/m - w sumie 18 pętli (9 parter + 9 poddasze). Nie mam projektu podłogówki. Nie mam założonych żadnych dodatkowych sterowników. Od bufora idzie pompa GRANDFOS ustawiona na III bieg. Jakie obserwuje zachowanie pompy co do którego mam wątpliwości: Jak minimalna temperatura wody jest ustawiona na 20-22 a maksymalna na 38 to pompa załącza się kilka razy na dobę i w sumie pracuje ok 6-8h w ciągu całej doby. To wszystko przy temperaturze zewnętrznej 4-6 stopni. Wtedy w domu utrzymuje się temperatura 21,5 a na buforze oscyluje między 22-24 Gdy ustawię minimalną temperaturę wody na 30 a maksymalną na 38 pompa zaczyna pracować w bardzo krótkich cyklach tj. 9-10 min pracy i ok 3-4 min przerwy i tak całą dobę bez wyjątków. W tym przypadku obserwuję bardzo szybki spadek temperatury wody w buforze. Wystarczy kilka minut by ta temperatura spadła z 30-31 na 26-27 i to powoduje ponowne uruchomienie pompy - 1. czy tak częste uruchamianie się pompy jest poprawne? 2. Czy tak szybki spadek temperatury w buforze jest czymś normalny? Podobne objawy obserwuję przy każdej wyższej od 30 stopni temperaturze. Oczywiście pompa osiąga te temperatury bez problemów i błyskawicznie tylko wpada w takie cykle pracy (10min pracy, 3-4 min przerwy). Dodam, że ustawiłem wyższą temperaturę bo zależy mi na odparowaniu wilgoci z tynków - położone w sierpniu tego roku (grzanie, wietrzenie, grzanie, wietrzenie) - ale tu nie o tym. Piszę o tym tylko dlatego, gdyby ktoś chciał zapytać po co mi taka temperatura na podłogówce jak na zewnątrz tak ciepło. Proszę powiedzcie czy zachowanie mojej pompy jest poprawne (tak częste i krótkie uruchomienia). Jeżeli nie to jak sądzicie co może być przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.10.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Układy chłodnicze nie lubią częstych załaczeń . Montuje się bufory aby temu zapobiec . Ale wazne jest gdzie jest czujnik temperatury , jaka jest histereza, Powinna być też blokada czestych załaczeń. Ważny jest też przepływ wody przez pompę ciepła ( filtry ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 28.10.2018 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Zauważyłem, że przy takim działaniu pompy ciepła bardzo wzrosło zużycie prądu. Przez 5 dni całościowo na dom (nie tylko pompa ciepła) poszło 114 kWh. Wydaje mi się, że bardzo dużo. Potrzebowałbym odpowiedzi na pytania: 1. Czy tak częste uruchamianie się pompy jest poprawne/normalne? 2. Czy tak szybki spadek temperatury w buforze jest czymś normalnym?3. Czym może być spowodowany tak szybki spadek temperatury w buforze?4. Dlaczego pompa jak ma osiągnąć*temperaturę w buforze w okolicach 24-26 stopni to chodzi "normalnie" (nie tak często się załącza) a jak ma ustawione na 30 stopni i więcej to wpada w takie cykle 10 min pracy + 3 min przerwy i drastycznie rośnie zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 1. PC jak nie wyrabia sprężarką, to odpala grzałkę (jak ma oczywiście). A na starcie, jak podłoga jest wychłodzona, to uznaje, że nie wyrabia i odpala. Dlatego często na starcie inwestorzy odpalają po jednym obwodzie, żeby pompa wyrabiała sprężarką.2. Buforem sobie skomplikowałeś sytuację. Jeżeli z bufora idzie bez mieszania taka temperatura, jak jest w buforze i to PC ma pilnować, żeby była odpowiednia, to logiczne, że zmniejszają histerezę (z 18 na 8*) wymuszasz częstsze dogrzewanie. Czemu się dziwisz? Skoro w buforze masz bliską dolnej granicy, to oznacza, że grzałkę masz na dole?3. Carrier nie przyznaje się do takiej PC. Google też nie znajduje. Co to za wynalazek?4. Na początku trzeba odparować sporo wody technologicznej i podnieść temperaturę całego budynku - więc generalnie spodziewaj się wysokiego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 28.10.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Połowy albo i więcej z tego co napisałeś nie zrozumiałem. Kompletnie się na tym nie znam. 1. PC jak nie wyrabia sprężarką, to odpala grzałkę (jak ma oczywiście). A na starcie, jak podłoga jest wychłodzona, to uznaje, że nie wyrabia i odpala. Dlatego często na starcie inwestorzy odpalają po jednym obwodzie, żeby pompa wyrabiała sprężarką. Grzałkę ma, tylko skąd skąd wniosek, że nie wyrabia sprężarką? Ogrzewam budynek już*ponad 2 miesiące i podłoga już chyba raczej nie jest wychłodzona. Jest wyraźnie ciepła i w pomieszczeniach utrzymuje się temperatura 22,5-23*. Czy po takim czasie i takich temperaturach w pomieszczeniu podłoga dalej jest wychłodzona? 2. Buforem sobie skomplikowałeś sytuację. Jeżeli z bufora idzie bez mieszania taka temperatura, jak jest w buforze i to PC ma pilnować, żeby była odpowiednia, to logiczne, że zmniejszają histerezę (z 18 na 8*) wymuszasz częstsze dogrzewanie. Czemu się dziwisz? Skoro w buforze masz bliską dolnej granicy, to oznacza, że grzałkę masz na dole? W buforze nie ma grzałki. To zwykły 200l zbiornik, gdzie woda jest ogrzewana przez pompę ciepła a nie grzałkę... przepraszam ale nie rozumiem i nie potrafię odpowiedzieć na pytanie o grzałce. Nie wiem czy też dobrze zrozumiałem z histerezą. Zmieniałem ustawienia na krzywej grzewczej - minimalna temperatura w obiegu i maksymalna w zależności od temperatury zewnętrznej. Czy zmiana tego parametru zmienia histerezę tak jak podałeś z 18 na 8*? 4. Na początku trzeba odparować sporo wody technologicznej i podnieść temperaturę całego budynku - więc generalnie spodziewaj się wysokiego zużycia. to wpływa na to, że jak ustawię temperaturę podłogi na 30* to dużo szybciej ona spada do 26-27*(w 3 min) a jak ustawię na 24* to jakoś dłużej się trzyma? To oznacza, że powinienem ustawić na 30* i jak chce wygrzać to, tak grzać przez np. miesiąc i dopiero wtedy się ustabilizuje? 3. Carrier nie przyznaje się do takiej PC. Google też nie znajduje. Co to za wynalazek? Długa historia z tą pompą ciepła. Dla zaspokojenia ciekawości tu kilka informacji, zdjęć i danych technicznych. Ja mam model 38AW115H https://drive.google.com/drive/folders/1qQ8lQvWBG-YNj_f9gusCFxa5gyguEOoF?usp=sharing Edytowane 28 Października 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 06.11.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Ktoś coś jeszcze pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusk 07.11.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Dzisiaj bardzo uważnie przyglądam się działaniu pompy i wygląda to tak: 7:00 - 8:00 - 1 uruchomienie pompy / 20 min pracy. 8:00 - 9:00 - 2 uruchomienia pompy / 38 min pracy. 9:00 - 10:00 - 1 uruchomienie pompy / 10 min pacy. 10:00 - 11:00 - 3 uruchomienia pompy / 26 min pracy. 11:00 - 12:00 - 2 uruchomienia pompy / 35 min pracy. 12:00 - 13:00 - 1 uruchomienie / 10 min pracy. 13:00 - 14:00 - 1 uruchomienie / 5 min pracy. Temperatura na zewnątrz 13* / Temperatura wewnątrz 22-22,5* Można to uznać za prawidłową pracę pompy w pierwszy sezonie grzania? Edytowane 7 Listopada 2018 przez dusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts