Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsze odpalenie kotła gazowego, zużycie gazu.

Brixon

Recommended Posts

Nie wiem jakie bedzie zapotrzebowanie, jestescie mi w stanie policzyć jak podam informacje ocieplenie sciany itp? Liczylem około 16000 kwh rocznie ale dokladnie nie wiem..

Wychodzi zapotrzebowanie roczne co na poziomie 85 kW/m2, no powiem ci że dużo u mnie to jest 57 kW/m2 łącznie z cuw, i dom ma 15 lat Teraz mam pompę ciepła do cuw to nawet nie wiem ale wyszłoby mniej. Obecnę domy mają pewno około 40kw/m2

Edytowane przez gawel

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wychodzi zapotrzebowanie roczne co na poziomie 85 kW/m2, no powiem ci że dużo u mnie to jest 57 kW/m2 łącznie z cuw, i dom ma 15 lat Teraz mam pompę ciepła do cuw to nawet nie wiem ale wyszłoby mniej. Obecnę domy mają pewno około 40kw/m2

Wiesz co ja sam nie wiem jakie jest zaporrzebowanie na stronce "cieplowlasciwe" pokazywalo mi ok 62kw/m2 jak wpisalem wszystkie parametry, dom jest z poltora pustaka solbeta + 15 cm grafitu 0.33 sciany wyszlo mi u - 0.1643 ( w najgorszym wypadku, podloga na gruncie u- 0.2256, strop u - 0.1403( w najgorszym wypadku) + jeden pokoj pod dachem u - 0.1499 ( w najgorszym wypadku) wentylacja naturalna. Jezeli stronka cieplowlasciwe nie klamie duzo to bedzie w okolicach 60 kw/m2

Wiesz co ja sam nie wiem jakie jest zaporrzebowanie na stronce "cieplowlasciwe" pokazywalo mi ok 62kw/m2 jak wpisalem wszystkie parametry, dom jest z poltora pustaka solbeta + 15 cm grafitu 0.33 sciany wyszlo mi u - 0.1643 ( w najgorszym wypadku, podloga na gruncie u- 0.2256, strop u - 0.1403( w najgorszym wypadku) + jeden pokoj pod dachem u - 0.1499 ( w najgorszym wypadku) wentylacja naturalna. Jezeli stronka cieplowlasciwe nie klamie duzo to bedzie w okolicach 60 kw/m2

NIe jestem fanem ale ponoć miarodajnym kalkulatorem jest OZC , jest tam kilka ważnych parametrów takich jak zapotrzebowanie szczytowe , średnie, zapotrzebowanie na cuw itd. Najważniejszym parametrem jest to średnie zapotrzebowanie bo od niego zależy moc kotła. Wyliczenie 60 kw/hrok jest ok ale jaki powinien być kocioł czy można z tego wywnioskować u mnie moc grzejników to 6,5 kw. (bo nie mam kotła) i to wystarcza i w mrozy i normalnie np teraz . Po prostu grzejniki są letnie albo zimne i na tym polega przewaga ogrzewania elektrycznego w tym przypadku, Natomiast gaz może być taki sam pod warunkiem doboru mocy kotła. Skąd wywnioskowałeś że 60 kwh/rok to akurat 24 kW?

NIe jestem fanem ale ponoć miarodajnym kalkulatorem jest OZC , jest tam kilka ważnych parametrów takich jak zapotrzebowanie szczytowe , średnie, zapotrzebowanie na cuw itd. Najważniejszym parametrem jest to średnie zapotrzebowanie bo od niego zależy moc kotła. Wyliczenie 60 kw/hrok jest ok ale jaki powinien być kocioł czy można z tego wywnioskować u mnie moc grzejników to 6,5 kw. (bo nie mam kotła) i to wystarcza i w mrozy i normalnie np teraz . Po prostu grzejniki są letnie albo zimne i na tym polega przewaga ogrzewania elektrycznego w tym przypadku, Natomiast gaz może być taki sam pod warunkiem doboru mocy kotła. Skąd wywnioskowałeś że 60 kwh/rok to akurat 24 kW?

Wiesz co ja nie wyliczalem tego poprostu instalator mowil ze na taki duzy dom potrzeba taki piec i taki przywiozl.... ale z 24 ustawiony jest na 18 a piec nie ma autmatycznej zmiany mocy w zaleznosci do zapotrzebowania? Tzn gdy piec nie potrzebuje to sam schodzi do 10 kw np ?

Proponuję zacząć odróżniać kW od kWh bo trochę kłuje w oczy.

TO jest duża moc. Przeciętne obciążenie cieplne dla nowo budowanego domu przy -20*C jednak świerzy dom ma swoje prawa

Dom stał 10 lat teraz wykonczylismy, byłem sprawdzić wczoraj o 12:45 29 m3 gazu teraz na liczniku 42 m3...

Wiesz co ja nie wyliczalem tego poprostu instalator mowil ze na taki duzy dom potrzeba taki piec i taki przywiozl.... ale z 24 ustawiony jest na 18 a piec nie ma autmatycznej zmiany mocy w zaleznosci do zapotrzebowania? Tzn gdy piec nie potrzebuje to sam schodzi do 10 kw np ?

Twój bombowiec ma :

ekonomiczna praca dostosowana do aktualnych potrzeb cieplnych obiektu dzięki szerokiemu zakresowi modulacji do 1:8

możliwośc pracy z mocą od 2,0 kW zapobiegająca taktowaniu kotła przy niewielkich powierzchniach (kubaturach) ogrzewalnych

Twój bombowiec ma :

ekonomiczna praca dostosowana do aktualnych potrzeb cieplnych obiektu dzięki szerokiemu zakresowi modulacji do 1:8

możliwośc pracy z mocą od 2,0 kW zapobiegająca taktowaniu kotła przy niewielkich powierzchniach (kubaturach) ogrzewalnych

Wiec co w takim razie zrobić w tej sytuacji?

Pisałem powyżej że nie, w instrukcji w danych technicznych jest napisana moc minimalna i zerknij nie ma co gdybać.Dobieranie mocy bo dom duży świadczy o niekompetencji wykonawcy układu ogrzewania i sytuacja jest zła bo pisałeś że to wujek to masz dodatkowy problem aby taka osobe rozliczyć i będziesz brnął z rachunkami w imię bycia fajnym, marna to perspektywa. Wujka można było poprosić o podłączenie wc i zrobienie podlewaczki na dworze i to jest ok.

Ale tak jak napisałem powyżej na razie nie wpadaj w panikę dokończ instalację, pomieszkaj 2 sezony porównaj zużycie gazu i zadaj sobie pytanie czy ci ono Kosztowo odpowiada. Jeżeli nie to oszacujesz i przeliczysz o ile by można je zmniejszyć np poprzez zmianę kotła i jeżeli będzie to kwota która zwróci się np w ciągu do 5 lat i kwota ta to będzie różnica pomiędzy zakupem nowego dobrze dobranego kotła a ceną uzyskaną ze sprzedaży starego to po prostu to możesz zrobić.

Reasumując żeby nie oszalec podczas budowy domu trzeba sobie powiedzieć i przyjąć do wiadomości że nie wybuduje sie domu bez błędów i to jest OK, ale niedopuszczalne jest popełnienie błędów nieusuwalnych i krytycznych dla trwałości domu np zbyt płytkie posadowienie, tego sie nie naprawi, natomist kociol źle dobrany nie stanowi takiego błędu i tak byś go kiedyś wymienił. Póki jeszcze budowa trwa doprowadź cobie do kotłowni porządny wydzielony obwód elektryczny , bo może wymienisz ten kocioł na coś zdecydowanie lepszego np pompę ciepła te rzeczy tanieją i wybór jest olbrzymi.

minimalna moc cieplna 3,0 kw a jak zjade nim na 3 kw to nic to nie da?

Ale Ty masz ręczną modulację mocy??? BO to się w obecnych kotłach prawie nie zdarza niestety??? Jeżeli tak to oczywiście ze praca kotła będzie spokojna i stabilna bez tzw taktowania czyli nagłych wybuchów co minutę.

Jaki masz model tego kotła tak wogule

tak masz napisane w opisie do tego kotła "możliwośc pracy z mocą od 2,0 kW zapobiegająca taktowaniu kotła przy niewielkich powierzchniach (kubaturach) ogrzewalnych" czyli zwracam honor masz dobrany dobry kocioł nic nie rób i pozdrów wujka :)

To dotyczy modelu 14kW. Dla 24 jest min 3kW (w praktyce 3,4 kW) - instrukcja strona 56. Ja bym wolał ten mniejszy - 14kW to i tak ogromny zapas.

Co do zużycia, to pewnie da się kocioł ustawić lepiej. Ale fizyka jest nieubłagana. Ogrzanie (nie tylko pokrycie strat cieplnych) i odparowanie (ciepło parowania) wody technologicznej pochłania zaskakujące ilości kWh. Pierwszy sezon boli. Wygrzewanie też boli.