Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka 4,6 m2

kam93-93

Recommended Posts

Zakupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim i rozmyślam na temat urządzenia łazienki. Wymiary 169x270 cm.

Łazienka ma gotowe przyłącza zgodnie z pierwotnym zamysłem projektanta.

2.jpg

Nie przekonuje mnie do końca układ zaproponowany przez projektanta, ponieważ oznacza to przeciskanie się między umywalką i sedesem, by dostać się do wanny/prysznica. W związku z tym wymyśliłem propozycję wymagającą przeniesiem umywalki i grzejnika - na swoim miejscu pozostaje sedes, pralka (w zabudowie szafkowej) i prysznic walk-in.

1.jpg

3.PNG

Co o tym myślicie? Macie inne propozycje? Jestem otwarty na Wasze pomysły

• 1 month później...

kam 93-93, Twój układ jest fajny, ale zwróć uwagę że:

1) Grzejnik w tym miejscu jest w zasięgu wody z prysznica, powieszenie na nim ręcznika będzie wymagało uwagi by go nie zamoczyć, jeśli kabina pozostanie otwarta.

2) Zabudowanie całej ściany szafkami (nawet białymi) zmniejszy znacznie przestrzeń łazienki. Lepiej zrobić otwarte półki, szafki lustrzane albo tylko słupek nad pralką a nad umywalką dużą taflę lustra.

3) Warto sprawdzić czy stelaża do podwieszenia wc nie da się wkuć w ścianę (przynajmniej częściowo), można w ten sposób zaoszczędzić kilka cm.

4) Jeśli pod blatem zabudowy ma się zmieścić pralka, to umywalka powinna być wpuszczana, bo będzie za wysoko.

5) Prawą ścianę warto oszczędzić i nie wykładać ceramiką, to też doda wnętrzu lekkości i nie zabierze cennych centymetrów. Ścianę wystarczy pomalować farbą Kuchnia-Łazienka w wybranym odcieniu.