Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie deszczówki - problem

KrzysiekOOL

Recommended Posts

Witam.

Mam kłopot z odprowadzeniem deszczówki.

Posiadam grunt słabo przepuszczalny (od 1.2m zaczyna się glina).

Co w takiej sytuacji z deszczówką? Gdzie i jak ją odprowadzić?

Myślałem o drenażu wyprowadzonym w działkę, jednak obawiam się że przy intensywnych opadach nie da on rady.

Drugą opcją było wkopanie beczek 200l z żwirem i piachem. Po dwie na każdą rynnę i od tego ewentualnie drenaże.

Może ktoś podrzuci jakiś pomysł jak w prosty i tani sposób rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam

Koleżanka dobrze Ci radzi, studnia chłonna i to jeszcze z beczek i żwiru niewiele da, wypełnienie zajmie 70% objętości, a woda i tak nie będzie wsiąkała.

Jedynie co przychodzi mi do głowy to adaptacja zbiornika takiego jak szambo(wykorzystanie wody do podlewania) lub wykonanie - wkopanie rur betonowych bez dna o i zakrycie ich betonowym deklem bez wypełnienia po jednej dla każdej rynny.

rury_betonowe_z04.jpg

rury_betonowe_z04.jpg

Witam.

Mam kłopot z odprowadzeniem deszczówki.

Posiadam grunt słabo przepuszczalny (od 1.2m zaczyna się glina).

Co w takiej sytuacji z deszczówką? Gdzie i jak ją odprowadzić?

Myślałem o drenażu wyprowadzonym w działkę, jednak obawiam się że przy intensywnych opadach nie da on rady.

Drugą opcją było wkopanie beczek 200l z żwirem i piachem. Po dwie na każdą rynnę i od tego ewentualnie drenaże.

Może ktoś podrzuci jakiś pomysł jak w prosty i tani sposób rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam

Witam,

na działce mam grunt słabo przepuszczalny, tzn, ziemia rolna która trzyma wodę, potem jakieś szare gliny, i to do sporej głębokości.

Ponieważ nie przyszedł mi do głowy pomysł z wierzbą i jeziorkiem (tylko co z komarami?) a studnie chłonne odpuściłem z uwagi na grunt i koszty, to ostatecznie wkopałem około 200 -300 mb rury drenarskiej fi110 bez oplotu plus trochę złączek, rur kanalizacyjnych i podłączyłem to z 7 rynnami fi 90 jako 2 pętlę zakopane w ziemi na głębokości od 30 do 90 cm. Pętle ułożyłem daleko od domu pod trawnikiem omijając teren pod kostkę i taras.. Całość zasypałem gruntem rodzimym.

Można też tego nie zamykać w obwód tylko wykopać na końcu rur głęboki dół , zasypać kamieniami i piaskiem i doprowadzić koniec rur z kratką.

Obecnie woda spływa do tej instalacji z dachu płaskiego około 300 m2 i podczas silnych opadów woda znika

Oczywiście jest tutaj ryzyko że woda może kiedyś wybić przez rynny bo objętość tych rur to raptem niecałe 2 m3 wejścia rur w ziemię mogą teoretycznie zatkać się przy marznącym deszczu, lub rury mogą zarosnąć korzeniami z trawnika - ale z drugiej strony gdzieś ta woda sobie wypłukała ujście bo przy największych opadach woda gdzieś znika od ponad roku. A u sąsiada ( też tak zrobił) od kilku lat.

Myślałem też o zbiornikach na deszczówkę, ale taki zbiornik podziemny na kilka m3 + koparka by to zakopać + podłączenie do podlewania ogrodu jakoś mnie odstraszyło cenowo, no i o wykonawcę ciężko.

Jeśli miałbym układać to jeszcze raz to możliwe że kupiłbym beczki bez dna i kopał dziury bliżej domu z lenistwa bo kopać w glinie to masakra.

20170610_162131(0)_resized.jpg

20170711_190217_resized.jpg

2.jpg

1. Kup zbiornik betonowy taki jak na szambo o pojemności nie mniej niż 10m3. Do niego podłączasz się ze spustami z dachu.

2. Dalej od domu i za w/w zbiornikiem wykop dół na min 2 m, obłóż geowłókniną i wsyp żwirku najlepiej płukanego - jest zaokrąglony i nie zakleszcza się przez co świetnie przepuszcza wodę - to będzie Twoja studnia chłonna.

3. Zamontuj pompę (do brudnej wody) w zbiorniku z pkt 1., która dzięki pływakowi będzie się automatycznie włączać gdy zbiornik się napełni. Podłącz węża (lub rurki PCV) do tej studni chłonnej w celu skierowania nadmiarowej ilości wody ze zbiornika do studni.

Witam,

na działce mam grunt słabo przepuszczalny, tzn, ziemia rolna która trzyma wodę, potem jakieś szare gliny, i to do sporej głębokości.

Ponieważ nie przyszedł mi do głowy pomysł z wierzbą i jeziorkiem (tylko co z komarami?) a studnie chłonne odpuściłem z uwagi na grunt i koszty, to ostatecznie wkopałem około 200 -300 mb rury drenarskiej fi110 bez oplotu plus trochę złączek, rur kanalizacyjnych i podłączyłem to z 7 rynnami fi 90 jako 2 pętlę zakopane w ziemi na głębokości od 30 do 90 cm. Pętle ułożyłem daleko od domu pod trawnikiem omijając teren pod kostkę i taras.. Całość zasypałem gruntem rodzimym.

Oczywiście jest tutaj ryzyko że woda może kiedyś wybić przez rynny bo objętość tych rur to raptem niecałe 2 m3 wejścia rur w ziemię mogą teoretycznie zatkać się

Pomysł, dobry jednak zastosowałbym jakieś maty przed zamuleniem rur.

Jak glina to żadna mata nic nie da. Testowałem praktycznie. Teoretycznie też w badaniu geotechnicznym zalecenie żwiru o różnej frakcji (im bliżej rury tym grubszy)

Też się zastanawiam co z deszczową. Dom na płaskim, spadki są albo przed domem ok 70m ale kopanie przez las albo w drugą stronę ponad 100m jest dołek który można potraktować jako staw /zbiornik retencyjny. Tylko małe dzieci i strach.

Przede wszystkim proponuję zacząć od wrzucenia parametrów "zlewni" tj . własnego obejścia do kalkulatora, który przeliczy roczny uzysk wody i proponowaną wielkość zbiornika. Będziesz wiedział, z czym się mierzysz :) Dane o rocznych opadach dla konkretnych obszarów Polski znajdziesz w internecie. Kalkulator: https://retencja.pl/aplikacje/kalkulatory/dobor-pojemnosci-zbiornika-na-wode-deszczowa/

A bagienka, o których pisze Elfir noszą nazwę ogrodów deszczowych i są jednym ze sposobów na małą retencję. Dokładne informacje na ten temat łącznie z doborem roślin znajdziesz tu: http://sendzimir.org.pl/publikacje/ogrody-deszczowe Bardzo ciekawa sprawa! W Gdańsku właśnie robią 4-ty miejski ogród deszczowy.

Edytowane przez Ta-z-krainy-OZ

przykład odprowadzenia wody z parkingu:

9cd9c67a3cd63054ae6cc89821205957--dry-creek-bed-dry-river-bed.jpg

Suchy strumień odprowadzający wodę z rynien wzdłuż rabaty (woda wsiąka po drodze)

images?q=tbn:ANd9GcTHO_qVrslWh4eLuvTm9nHDmETkSBuulvEoQU1zcgrNyZn1_WStAw

Rozwiązania przy drogach na gromadzenie nadmiaru wody:

http://www.e-landscapellc.com/wp-content/uploads/2012/04/Garden-Gate-Rain-Garden-Photo.jpg

W rozwiązaniach deszczowych celują kraje, gdzie występują silne opady monsunowe:

RG%20cross%20section.png

http://www.wattersbrothers.com/wp-content/uploads/2018/01/Fantastic-Rain-Garden-Soil-Mix-79-On-Creative-Home-Decor-Arrangement-Ideas-with-Rain-Garden-Soil-Mix.jpg

small_imgp4964_2.jpg

Jak widać na powyższych, to nie jest oczko wodne. Woda wsiąka w kilka dni po deszczu. Nigdy też "bagienko" nie jest głębokie. Zawsze jest mocno zarośnięte. Więc obawa o dzieci jest przesadzona.

Jeżeli nie przekonuje Cie rozwiązanie Elfir, to tak jak zostało juz powiedziane zakop duży zbiornik na szambo (betonowy). Wynajmujesz koparkę i wkopujesz zbiornik. Wzdłuż lub w poprzek działki wkop 2-3 rury drenarskie, a wykop wypełnij zwirkiem. Niech te wykopy będa długie, dzięki temu powstanie duży, naturalny zbiornik na wodę. W razie przelewu wody w zbiorniku będzie ona wystarczająco miejsca w tym naturalnym zbiorniku. Pod warunkiem, że będzie odpowiednio duży.

Jeżeli nie przekonuje Cie rozwiązanie Elfir, to tak jak zostało juz powiedziane zakop duży zbiornik na szambo (betonowy). Wynajmujesz koparkę i wkopujesz zbiornik. Wzdłuż lub w poprzek działki wkop 2-3 rury drenarskie, a wykop wypełnij zwirkiem. Niech te wykopy będa długie, dzięki temu powstanie duży, naturalny zbiornik na wodę. W razie przelewu wody w zbiorniku będzie ona wystarczająco miejsca w tym naturalnym zbiorniku. Pod warunkiem, że będzie odpowiednio duży.

Mnie to przekonało :)