KrzysiekOOL 28.10.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Witam.Mam kłopot z odprowadzeniem deszczówki. Posiadam grunt słabo przepuszczalny (od 1.2m zaczyna się glina). Co w takiej sytuacji z deszczówką? Gdzie i jak ją odprowadzić?Myślałem o drenażu wyprowadzonym w działkę, jednak obawiam się że przy intensywnych opadach nie da on rady.Drugą opcją było wkopanie beczek 200l z żwirem i piachem. Po dwie na każdą rynnę i od tego ewentualnie drenaże. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł jak w prosty i tani sposób rozwiązać ten problem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 studnia chłonna w postaci "bagienka" - zagłębienie terenu z roślinami wilgociolubnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 28.10.2018 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 studnia chłonna w postaci "bagienka" - zagłębienie terenu z roślinami wilgociolubnymi. Nie wiem czy to dobry pomysł. Ze względu na dzieciaki wolałbym uniknąć wszelkiego rodzaju oczek i tym podobnych. No i za bardzo miejsca na to nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.10.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Koleżanka dobrze Ci radzi, studnia chłonna i to jeszcze z beczek i żwiru niewiele da, wypełnienie zajmie 70% objętości, a woda i tak nie będzie wsiąkała. Jedynie co przychodzi mi do głowy to adaptacja zbiornika takiego jak szambo(wykorzystanie wody do podlewania) lub wykonanie - wkopanie rur betonowych bez dna o i zakrycie ich betonowym deklem bez wypełnienia po jednej dla każdej rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 to nie ma być "oczko" z wodą stojącą, tylko wysychające bagienko, całkowicie zarośnięte (np. wierzbą, która przyspieszy przesiąkanie wody wgłąb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 28.10.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Beczki z wyciętym dnem gdzieś na końcu działki. Woda jak złapie to i pójdzie. Przy większych ulewach odkręć lekko wieczko i woda sama wypłynie z nadmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKNT 29.10.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam. Mam kłopot z odprowadzeniem deszczówki. Posiadam grunt słabo przepuszczalny (od 1.2m zaczyna się glina). Co w takiej sytuacji z deszczówką? Gdzie i jak ją odprowadzić? Myślałem o drenażu wyprowadzonym w działkę, jednak obawiam się że przy intensywnych opadach nie da on rady. Drugą opcją było wkopanie beczek 200l z żwirem i piachem. Po dwie na każdą rynnę i od tego ewentualnie drenaże. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł jak w prosty i tani sposób rozwiązać ten problem? Pozdrawiam Witam, na działce mam grunt słabo przepuszczalny, tzn, ziemia rolna która trzyma wodę, potem jakieś szare gliny, i to do sporej głębokości. Ponieważ nie przyszedł mi do głowy pomysł z wierzbą i jeziorkiem (tylko co z komarami?) a studnie chłonne odpuściłem z uwagi na grunt i koszty, to ostatecznie wkopałem około 200 -300 mb rury drenarskiej fi110 bez oplotu plus trochę złączek, rur kanalizacyjnych i podłączyłem to z 7 rynnami fi 90 jako 2 pętlę zakopane w ziemi na głębokości od 30 do 90 cm. Pętle ułożyłem daleko od domu pod trawnikiem omijając teren pod kostkę i taras.. Całość zasypałem gruntem rodzimym. Można też tego nie zamykać w obwód tylko wykopać na końcu rur głęboki dół , zasypać kamieniami i piaskiem i doprowadzić koniec rur z kratką. Obecnie woda spływa do tej instalacji z dachu płaskiego około 300 m2 i podczas silnych opadów woda znika Oczywiście jest tutaj ryzyko że woda może kiedyś wybić przez rynny bo objętość tych rur to raptem niecałe 2 m3 wejścia rur w ziemię mogą teoretycznie zatkać się przy marznącym deszczu, lub rury mogą zarosnąć korzeniami z trawnika - ale z drugiej strony gdzieś ta woda sobie wypłukała ujście bo przy największych opadach woda gdzieś znika od ponad roku. A u sąsiada ( też tak zrobił) od kilku lat. Myślałem też o zbiornikach na deszczówkę, ale taki zbiornik podziemny na kilka m3 + koparka by to zakopać + podłączenie do podlewania ogrodu jakoś mnie odstraszyło cenowo, no i o wykonawcę ciężko. Jeśli miałbym układać to jeszcze raz to możliwe że kupiłbym beczki bez dna i kopał dziury bliżej domu z lenistwa bo kopać w glinie to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 29.10.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 1. Kup zbiornik betonowy taki jak na szambo o pojemności nie mniej niż 10m3. Do niego podłączasz się ze spustami z dachu.2. Dalej od domu i za w/w zbiornikiem wykop dół na min 2 m, obłóż geowłókniną i wsyp żwirku najlepiej płukanego - jest zaokrąglony i nie zakleszcza się przez co świetnie przepuszcza wodę - to będzie Twoja studnia chłonna.3. Zamontuj pompę (do brudnej wody) w zbiorniku z pkt 1., która dzięki pływakowi będzie się automatycznie włączać gdy zbiornik się napełni. Podłącz węża (lub rurki PCV) do tej studni chłonnej w celu skierowania nadmiarowej ilości wody ze zbiornika do studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.10.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam, na działce mam grunt słabo przepuszczalny, tzn, ziemia rolna która trzyma wodę, potem jakieś szare gliny, i to do sporej głębokości. Ponieważ nie przyszedł mi do głowy pomysł z wierzbą i jeziorkiem (tylko co z komarami?) a studnie chłonne odpuściłem z uwagi na grunt i koszty, to ostatecznie wkopałem około 200 -300 mb rury drenarskiej fi110 bez oplotu plus trochę złączek, rur kanalizacyjnych i podłączyłem to z 7 rynnami fi 90 jako 2 pętlę zakopane w ziemi na głębokości od 30 do 90 cm. Pętle ułożyłem daleko od domu pod trawnikiem omijając teren pod kostkę i taras.. Całość zasypałem gruntem rodzimym. Oczywiście jest tutaj ryzyko że woda może kiedyś wybić przez rynny bo objętość tych rur to raptem niecałe 2 m3 wejścia rur w ziemię mogą teoretycznie zatkać się Pomysł, dobry jednak zastosowałbym jakieś maty przed zamuleniem rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 31.10.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Jak glina to żadna mata nic nie da. Testowałem praktycznie. Teoretycznie też w badaniu geotechnicznym zalecenie żwiru o różnej frakcji (im bliżej rury tym grubszy) Też się zastanawiam co z deszczową. Dom na płaskim, spadki są albo przed domem ok 70m ale kopanie przez las albo w drugą stronę ponad 100m jest dołek który można potraktować jako staw /zbiornik retencyjny. Tylko małe dzieci i strach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.11.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 masz 70 m. Nie możesz odgrodzić części z "bagienkiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 04.11.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 A ja wiem czy istnieje taki płot, żeby dzieci nie przelazły jak bardzo będę chciały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.11.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Jak się boisz o dzieci to bagienko zrób blisko domu. Jak któreś utknie to będziesz słyszał i dotrzesz spokojnie na miejsce żeby takiego utaplanego w błoćku wyciągnąć. Będą to ich najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 W takim razie pomyśl o tym, by dzieciaki nie przechodziły na ulicę - równie niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 04.11.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Przede wszystkim proponuję zacząć od wrzucenia parametrów "zlewni" tj . własnego obejścia do kalkulatora, który przeliczy roczny uzysk wody i proponowaną wielkość zbiornika. Będziesz wiedział, z czym się mierzysz Dane o rocznych opadach dla konkretnych obszarów Polski znajdziesz w internecie. Kalkulator: https://retencja.pl/aplikacje/kalkulatory/dobor-pojemnosci-zbiornika-na-wode-deszczowa/ A bagienka, o których pisze Elfir noszą nazwę ogrodów deszczowych i są jednym ze sposobów na małą retencję. Dokładne informacje na ten temat łącznie z doborem roślin znajdziesz tu: http://sendzimir.org.pl/publikacje/ogrody-deszczowe Bardzo ciekawa sprawa! W Gdańsku właśnie robią 4-ty miejski ogród deszczowy. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Ta-z-krainy-OZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 przykład odprowadzenia wody z parkingu: Suchy strumień odprowadzający wodę z rynien wzdłuż rabaty (woda wsiąka po drodze) Rozwiązania przy drogach na gromadzenie nadmiaru wody: http://www.e-landscapellc.com/wp-content/uploads/2012/04/Garden-Gate-Rain-Garden-Photo.jpg W rozwiązaniach deszczowych celują kraje, gdzie występują silne opady monsunowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 http://www.wattersbrothers.com/wp-content/uploads/2018/01/Fantastic-Rain-Garden-Soil-Mix-79-On-Creative-Home-Decor-Arrangement-Ideas-with-Rain-Garden-Soil-Mix.jpg Jak widać na powyższych, to nie jest oczko wodne. Woda wsiąka w kilka dni po deszczu. Nigdy też "bagienko" nie jest głębokie. Zawsze jest mocno zarośnięte. Więc obawa o dzieci jest przesadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.11.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Może tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?247556-Zbieranie-deszcz%C3%B3wki-z-dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 05.11.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Jeżeli nie przekonuje Cie rozwiązanie Elfir, to tak jak zostało juz powiedziane zakop duży zbiornik na szambo (betonowy). Wynajmujesz koparkę i wkopujesz zbiornik. Wzdłuż lub w poprzek działki wkop 2-3 rury drenarskie, a wykop wypełnij zwirkiem. Niech te wykopy będa długie, dzięki temu powstanie duży, naturalny zbiornik na wodę. W razie przelewu wody w zbiorniku będzie ona wystarczająco miejsca w tym naturalnym zbiorniku. Pod warunkiem, że będzie odpowiednio duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekOOL 06.11.2018 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jeżeli nie przekonuje Cie rozwiązanie Elfir, to tak jak zostało juz powiedziane zakop duży zbiornik na szambo (betonowy). Wynajmujesz koparkę i wkopujesz zbiornik. Wzdłuż lub w poprzek działki wkop 2-3 rury drenarskie, a wykop wypełnij zwirkiem. Niech te wykopy będa długie, dzięki temu powstanie duży, naturalny zbiornik na wodę. W razie przelewu wody w zbiorniku będzie ona wystarczająco miejsca w tym naturalnym zbiorniku. Pod warunkiem, że będzie odpowiednio duży. Mnie to przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts