Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatr na poddaszu - czy to normalne???

kingvince

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Ze względu na pojawienie się zacieków przy kominach w moim domu, wykonawca rozebrał w dwóch miejscach i dwóch różnych pokojach podwieszany sufit nad, którym znajduje się poddasze.

Moje pytanie dotyczy występowania podmuchów wiatru. W dniu wczorajszym zauważyłem ruszającą się zwisającą folie. Sprawa wygląda identycznie w obu pomieszczeniach. Czy przy zamkniętym budynku może występować owa sytuacja? Zaznaczę tylko, że w chwili obecnej jest to stan deweloperski czyli nie posiadam drzwi wewnętrznych.

Czy jest to źle wykonana praca i błąd w ułożeniu foli na dachu???

11d0a36a88703241med.jpg[/url

Z góry dziękuję za pomoc.

Jest to przestrzeń nieużytkowa, nie ma do niej wejścia.

Stojąc nad otworem czuć podmuch. Panowie z budowy na początku tłumaczyli mi, że jest to cug. Miało to miejsce przy otwartej bramie garażowej, więc przyjąłem ich tłumaczenie za zasadne. Jednakże, kolejnego dnia bez asysty kogokolwiek i przy zamkniętym domu wcześniejsze tłumaczenie wydało mi niewiarygodne.

Piszesz bardzo nieprecyzyjnie, ale tak przy zamkniętym budynku cug też jest możliwy, kwestia jak masz rozwiązanie nawiewy i wentylację. Ale jak to zimny strych to tam ruch powietrza występuje więc nie ma się co dziwić ze folie się ruszają. Swoją drogo mega dziwne ze nie masz dostępu do części budynku.....nie żeby tam iść poleżeć ale takiego serwisowego w razie W.

Nic nie jest idealnie szczelne. Podsumuj dopuszczalne rozszczelnienia na oknach (ile ich masz) plus nieuchronne nieszczelności drzwi, wykonaj obrzęd gromniczny z "otwartym strychem" , a potem powtórz po zasłonieciu otworu choćby folią malarską napiętą na otworze a wokół czterema listwami przykręconą do g-k na szczelnie.

Teraz może nawet zaciągac przez wentylacyjne kanały wyciągowe, przecież to nie jest normalny stan budynku a róznica temperatur jest zawsze.

• 2 weeks później...