Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parujące okna od zewnętrznej strony ?

Recommended Posts

Witam, zamontowałem okna trzy komorowe Aluplast 8000. Od pierwszego dnia zaczeły parować teraz nad ranem praktycznie 80-90 % pow okna jest zaparowane. Tłumaczenie żę tak maja chyba nie jest na miejscu pownieważ jeszcze nigdzie nie zauważyłem aby tak komuś okna parowały :/

Co sądzicie ?

Witam, zamontowałem okna trzy komorowe Aluplast 8000. Od pierwszego dnia zaczeły parować teraz nad ranem praktycznie 80-90 % pow okna jest zaparowane. Tłumaczenie żę tak maja chyba nie jest na miejscu pownieważ jeszcze nigdzie nie zauważyłem aby tak komuś okna parowały :/

Co sądzicie ?

Sądzę, że ma Pan dobre szyby w oknach. Zjawisko jest okresowe i wystąpi zawsze wtedy, gdy temperatura powierzchni zewnętrznej szyby będzie niższa od temperatury powietrza zewnętrznego stykającego się z tą szybą. Czysta fizyka.

Co sądzicie ?

Tłumaczenie jest jak najbardziej na miejscu

Masz szyby Ug=0.5 czyli zewnętrzna szyba ma temperaturę zbliżona do temperatury np. Szyb w samochodzie - nie dziwi Cię że samochód jest zaszroniony?

Fizyka szanowny Pani a właściwie jej podstawy

Czasem się zastanawiam, czy "powrót" do szyby 0,6 nie poprawiłby zjawiska parowania z zewnątrz.. Za głupi jestem by to rozgryźć matematycznie..

A skąd u mnie taki wniosek? Przez długie lata sprzedawałem okna z szybami 0,7, potem 0,6. A problem rozpowszechnił się wraz z popularnością szyb 0,5..

Fin

Tylko lekko w dół przesunąłby moment powstawania tego zjawiska.

Nawet w czasach szyb 1.0 sporadycznie rosa na szybach się pojawiała. SPORADYCZNIE ale jednak zwłaszcza u klientów ceniących sobie chłód w mieszkaniu

Fizyki się nie nagnie

Im "cieplejsza" szyba tym częściej rosa na niej wystepuje i z tym trzeba się pogodzić.

I ten temat powracać będzie zawsze bo chyba wszyscy wagarowali na fizyce

Fin

Tylko lekko w dół przesunąłby moment powstawania tego zjawiska.

Nawet w czasach szyb 1.0 sporadycznie rosa na szybach się pojawiała. SPORADYCZNIE ale jednak zwłaszcza u klientów ceniących sobie chłód w mieszkaniu

Fizyki się nie nagnie

Im "cieplejsza" szyba tym częściej rosa na niej wystepuje i z tym trzeba się pogodzić.

I ten temat powracać będzie zawsze bo chyba wszyscy wagarowali na fizyce

Wagarowanie na fizyce to jedno, a drugie to jednak przekonanie, że jak się wykłada więcej złotówek na pakiet 3 szybowy zamiast tego z dwiema, to jednak człowiek chciałby coś więcej. OK nie paruje od środka, to czemu teraz paruje od zewnątrz ;).

Tak jak pisałeś - fizyki się nie nagnie.

nie odbieram PW na Forum,więc proszę nie pisać bo i tak nie odpiszę

Szanowny Panie Jarku!

To jak się skontaktować? Mam parę pytań o możliwość obłożenia ramy okna maksymalnie styropianem także i od dołu, a wspomniał Pan o takiej możliwości w innym wątku. Gdzie można Panu zadać te pytania?

Pozdrawiam,

Odolana

Tutaj

Na Forum by inni takze mogli skorzystać

Nie tu a tylko w odpowiednim temacie. Można założyć nowy, bo nie przypominam sobie by w jakimś było to szczególnie mocno omawianie. Posty się pojawiały, ale znaleźć je w bogactwie forum.

Skoro dość skutecznie działa w samochodzie to dlaczego miałoby się nie sprawdzić w domu ?

Tylko jaki konkretnie środek? Ten "samochodowy" (do stosowania wewnątrz) pewnie zniknie z okna po pierwszym deszczu/

Tylko w czym tak naprawdę jest problem skoro po poranku zjawisko znika?

U mnie dosyć długo się utrzymuje. I wieczorem, i rano. Wygodniej oglądać świat przez niezaparowane okno, niż przez monitoring.

To zmień szyby na Ug=1.0

Zjawisko będzie występować rzadziej

Ha ha

Spróbuj na jednej szybie. Zobacz czy się sprawdza

Nie rozumiem ludzi

Dążą do jak najmniejszych kosztów ogrzewania. Daja ocieplenia ile się da. Ciepłe okna. Cieple drzwi. A później narzekanie

Mnie też szlag trafia jak teraz codziennie muszę zaczynać dzień od zbierania wody z szyb w samochodzie....moge nie mieć samochodu i chodzić piechota

Spróbuj na jednej szybie. Zobacz czy się sprawdza

Ludzie inteligentni uczą się na swoich błędach.

Ludzi mądrzy, uczą się na cudzych błędach.

Nie wiem czy ci pierwsi, czy ci drugi wymyślili wycieraczki w samochodach. W domu jeszcze nie spotkałem się. z takim wynalazkiem.

Środków antyroszeniowych do wnętrza (a te miałem na myśli) aut jest masa. Nie wiem, czy są dedykowane zewnętrzne. Dlatego pytam. Jak nikt nie ma doświadczeń - trudno. Pewnie poeksperymentuję. Ale na razie pytam czy ktoś ma jakieś (jakie?) doświadczenia i z jakim środkiem.

Nie rozumiem ludzi

Współczuję.