b3tomek 29.10.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam, zamontowałem okna trzy komorowe Aluplast 8000. Od pierwszego dnia zaczeły parować teraz nad ranem praktycznie 80-90 % pow okna jest zaparowane. Tłumaczenie żę tak maja chyba nie jest na miejscu pownieważ jeszcze nigdzie nie zauważyłem aby tak komuś okna parowały :/ Co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 29.10.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam, zamontowałem okna trzy komorowe Aluplast 8000. Od pierwszego dnia zaczeły parować teraz nad ranem praktycznie 80-90 % pow okna jest zaparowane. Tłumaczenie żę tak maja chyba nie jest na miejscu pownieważ jeszcze nigdzie nie zauważyłem aby tak komuś okna parowały :/ Co sądzicie ? Sądzę, że ma Pan dobre szyby w oknach. Zjawisko jest okresowe i wystąpi zawsze wtedy, gdy temperatura powierzchni zewnętrznej szyby będzie niższa od temperatury powietrza zewnętrznego stykającego się z tą szybą. Czysta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.10.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Co sądzicie ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340940-Całkowicie-zaprowane-szyby-od-zewnątrz-usterka-czy-prawidłowe-funkcjonowanie&p=7528331&viewfull=1#post7528331 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.10.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witam, zamontowałem okna trzy komorowe Aluplast 8000. Od pierwszego dnia zaczeły parować teraz nad ranem praktycznie 80-90 % pow okna jest zaparowane. Tłumaczenie żę tak maja chyba nie jest na miejscu pownieważ jeszcze nigdzie nie zauważyłem aby tak komuś okna parowały :/ Co sądzicie ? Tłumaczenie jest jak najbardziej na miejscu Masz szyby Ug=0.5 czyli zewnętrzna szyba ma temperaturę zbliżona do temperatury np. Szyb w samochodzie - nie dziwi Cię że samochód jest zaszroniony? Fizyka szanowny Pani a właściwie jej podstawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.10.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Czasem się zastanawiam, czy "powrót" do szyby 0,6 nie poprawiłby zjawiska parowania z zewnątrz.. Za głupi jestem by to rozgryźć matematycznie.. A skąd u mnie taki wniosek? Przez długie lata sprzedawałem okna z szybami 0,7, potem 0,6. A problem rozpowszechnił się wraz z popularnością szyb 0,5.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.10.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 FinTylko lekko w dół przesunąłby moment powstawania tego zjawiska.Nawet w czasach szyb 1.0 sporadycznie rosa na szybach się pojawiała. SPORADYCZNIE ale jednak zwłaszcza u klientów ceniących sobie chłód w mieszkaniuFizyki się nie nagnie Im "cieplejsza" szyba tym częściej rosa na niej wystepuje i z tym trzeba się pogodzić.I ten temat powracać będzie zawsze bo chyba wszyscy wagarowali na fizyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.10.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 U mnie też sporadycznie występuje a mam Ug=0,6 nie ma co panikować Normalne zjawisko w pakietach trzy szybowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 30.10.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Dzięki za rozjaśnienie sytuacji Dla mnie igal ale żona przezywa żę coś nie tak napewno z tymi oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 07.11.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Fin Tylko lekko w dół przesunąłby moment powstawania tego zjawiska. Nawet w czasach szyb 1.0 sporadycznie rosa na szybach się pojawiała. SPORADYCZNIE ale jednak zwłaszcza u klientów ceniących sobie chłód w mieszkaniu Fizyki się nie nagnie Im "cieplejsza" szyba tym częściej rosa na niej wystepuje i z tym trzeba się pogodzić. I ten temat powracać będzie zawsze bo chyba wszyscy wagarowali na fizyce Wagarowanie na fizyce to jedno, a drugie to jednak przekonanie, że jak się wykłada więcej złotówek na pakiet 3 szybowy zamiast tego z dwiema, to jednak człowiek chciałby coś więcej. OK nie paruje od środka, to czemu teraz paruje od zewnątrz . Tak jak pisałeś - fizyki się nie nagnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.11.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Najlepiej jakby wogole nie parowalo i zawsze było czyste by myć nie trzeba było i to wszystko w jednej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odolana 08.11.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 nie odbieram PW na Forum,więc proszę nie pisać bo i tak nie odpiszę Szanowny Panie Jarku! To jak się skontaktować? Mam parę pytań o możliwość obłożenia ramy okna maksymalnie styropianem także i od dołu, a wspomniał Pan o takiej możliwości w innym wątku. Gdzie można Panu zadać te pytania? Pozdrawiam, Odolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Tutaj Na Forum by inni takze mogli skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.11.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Tutaj Na Forum by inni takze mogli skorzystać Nie tu a tylko w odpowiednim temacie. Można założyć nowy, bo nie przypominam sobie by w jakimś było to szczególnie mocno omawianie. Posty się pojawiały, ale znaleźć je w bogactwie forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psotnik 08.11.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Producenci szyb twierdzą że jeżeli pakiet szybowy paruje to świadczy o wysokiej jakości wykonania. Z tego wynika że jeżeli parują wam szyby to powód do zadowolenia a nie do zamartwiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Skorzystam z okazji - jakaś chemia zmniejszająca parowanie, tak jak nawet działająca dla aut od wewnątrz, utrzyma się na oknach w domach od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Oczywiście że chemia możesz zjawiska parowania się pozbawić Skoro dość skutecznie działa w samochodzie to dlaczego miałoby się nie sprawdzić w domu ?Tylko w czym tak naprawdę jest problem skoro po poranku zjawisko znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Skoro dość skutecznie działa w samochodzie to dlaczego miałoby się nie sprawdzić w domu ? Tylko jaki konkretnie środek? Ten "samochodowy" (do stosowania wewnątrz) pewnie zniknie z okna po pierwszym deszczu/ Tylko w czym tak naprawdę jest problem skoro po poranku zjawisko znika? U mnie dosyć długo się utrzymuje. I wieczorem, i rano. Wygodniej oglądać świat przez niezaparowane okno, niż przez monitoring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To zmień szyby na Ug=1.0Zjawisko będzie występować rzadziej Ha ha Spróbuj na jednej szybie. Zobacz czy się sprawdza Nie rozumiem ludziDążą do jak najmniejszych kosztów ogrzewania. Daja ocieplenia ile się da. Ciepłe okna. Cieple drzwi. A później narzekanie Mnie też szlag trafia jak teraz codziennie muszę zaczynać dzień od zbierania wody z szyb w samochodzie....moge nie mieć samochodu i chodzić piechota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Spróbuj na jednej szybie. Zobacz czy się sprawdza Ludzie inteligentni uczą się na swoich błędach. Ludzi mądrzy, uczą się na cudzych błędach. Nie wiem czy ci pierwsi, czy ci drugi wymyślili wycieraczki w samochodach. W domu jeszcze nie spotkałem się. z takim wynalazkiem. Środków antyroszeniowych do wnętrza (a te miałem na myśli) aut jest masa. Nie wiem, czy są dedykowane zewnętrzne. Dlatego pytam. Jak nikt nie ma doświadczeń - trudno. Pewnie poeksperymentuję. Ale na razie pytam czy ktoś ma jakieś (jakie?) doświadczenia i z jakim środkiem. Nie rozumiem ludzi Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.11.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Współczuję. Zbędny sarkazm. Są preparaty do stosowania takze na zewnątrz szyb samochodowych np. Firmy Sonax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts