NotNull 30.10.2018 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witam serdecznieMam taki problem/zagwozdkę. Mam w dachu cztery okna dachowe + skosy betonowe (stropodach?) Zastanawiam się teraz w jaki sposób wykończyć wnęki okienne. Początkowe założenie było takie, że ocieplę wnękę, zrobię stelaż i zakryje wszystko płytą gipsową. Tynki w pomieszczeniach będę miał cementowo wapienne, więc musiałbym wyprowadzić wszystkie łączenia w taki sposób by zgubić łączenia i różnice w materiale na całym skosie, czyli prawdopodobnie cały skos przelecieć gładzią.Ostatnio pomyślałem jednak o użyciu płyty budowlanej. Czyli najpierw ocieplenie, stelaż i na to płyta budowlana np. Ultrament (https://www.youtube.com/watch?v=2DlkzZ44xiE) Całość miałaby zostać przykryta później tynkiem cementowo wapiennym. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Mój fachowiec od tynków nie jest do niego zbytnio przekonany i twierdzi, ze może taki tynk spękać w późniejszym czasie. Mi osobiście wydaje się, że to nie może się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 30.01.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Witam serdecznie Mam taki problem/zagwozdkę. Mam w dachu cztery okna dachowe + skosy betonowe (stropodach?) Zastanawiam się teraz w jaki sposób wykończyć wnęki okienne. Początkowe założenie było takie, że ocieplę wnękę, zrobię stelaż i zakryje wszystko płytą gipsową. Tynki w pomieszczeniach będę miał cementowo wapienne, więc musiałbym wyprowadzić wszystkie łączenia w taki sposób by zgubić łączenia i różnice w materiale na całym skosie, czyli prawdopodobnie cały skos przelecieć gładzią. Ostatnio pomyślałem jednak o użyciu płyty budowlanej. Czyli najpierw ocieplenie, stelaż i na to płyta budowlana np. Ultrament (https://www.youtube.com/watch?v=2DlkzZ44xiE) Całość miałaby zostać przykryta później tynkiem cementowo wapiennym. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Mój fachowiec od tynków nie jest do niego zbytnio przekonany i twierdzi, ze może taki tynk spękać w późniejszym czasie. Mi osobiście wydaje się, że to nie może się nie udać. Witam, Wykonał Pan tą zabudowę z tych płyt? Edytowane 31-01-2020: Chyba sobie odpuszczę taką zabudowę ze względu iż te płyty mają klasyfikację ogniową E. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2020 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Płytę gipsową zaciągnąć gipsem z piaskiem lub klejem gipsowym z piaskiem. Przy odpowiednim przetarciu będzie wyglądała jak ściana pokryta tynkiem naturalnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts