Bruno1 31.10.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Witam, 140m2 100% podłogówki, nowy dom parterowy dobrze ocieplony(20 styro na sciane, 30 na stropie itd), rekuperacja z odzyskiem 3 wyceny od rożne firmy Viesmann. Żaden nie pytał o jakieś zapotrzebowanie na ciepło, projektu, itd... skoro tak to uwierzyłem ze wiedza co robią.... Wybrałem jednego instalatora który zaproponował vitodens 100 stało-temperaturowy bo jest prosty i tani , a vitodens 200 nic więcej nie daje oprócz kolorowy wyświetlacz... Zacząłem czytać na ten temat i mam wątpliwości Mam 2 rozdzielacze Viesmana M2 po 7 sekcji , z pompa i mieszaczem..... i czytam ze nie poprawne. Viesmann infolinia zaleca vitodens ale z pogodowka - mieszacz i pompa.... ale instalator niby może robić inaczej... Instalator na to ze może być vitodens 200 z pogodowka ale 5000 zl więcej na mieszacz + rozszerzenie M1+sprzęgło i mówi ze PO CO ?????????? Zadzwoniłem do drugiego instalatora viesmanna który stwierdził ze to jest poziom podwórkowy i porażka... Pytanie : co wy na to ?? i co robić ? dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.10.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Na początek pogoń tego, co twierdzi że 200 od 100 różni się tylko wyświetlaczem. Potem sam doczytaj na stronie Vieśka jakie są różnice (będzie Ci łatwiej rozmawiać z innymi). Potem poproś pozostałych /innych o schemat instalacji i wklej nam tutaj - będzie łatwiej rozmawiać.Jesteś pewien, że infolinia V... zaproponowała Ci mieszacz w przypadku 100% podłogówki? Czy raczej tylko rozdzielacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 31.10.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Instalator jest od instalowania (zawiesić, przykręcić, uszczelnić) zgodnie z projektem, od tego czy potrzebne sprzęgło, mieszacz, jakie obiegi, temperatury itd jest projektant.W instalacji o jakiej mówisz nie potrzebny jest mieszacz, a sprzęgło na ogół też nie. Wystarczy kocioł z odpowiednio mocną pompą i potrafiący sterować temperaturą zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 31.10.2018 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dziękuje za odpowiedzi, tak zalecały mieszacz, na stronie niby jest schemat ale nie znalazłem na razie Wiem ze vitodens 200 ma większy zakres modulacji co jest chyba zaleta, zwłaszcza jak nie mam projektu....bo moim zdaniem dom nie potrzebuje dużej mocy Dzwoniłem do viesmanna Zielona Gora, skąd mam instalatora (podwykonawca...), stwierdził ze będzie tak dobrze, ze można tez bezpośrednio z kotła ale nie wiadomo czy będzie dobrze, i ze można vitodens 200 ale nie potrzebny na taki mały dom Na inny forum stwierdza ze przy kondensacie rozdzielacz z pompa i mieszaczem to NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.10.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Jeśli o mnie chodzi to według mnie pogonić obu fachowców.Akurat jestem z Twojego reejonu i nie dawno skończyłem budowę więc mogę polecić zaprzyjaźnionych fachowców.Zrobią wycenę niezobowiązującą i dopiero rozważysz propozycję. Jeśli jednak jesteś już związany jakimiś umowami lub zobowiązaniami i jeśli już musi być Viessman to bierz Vitodens 200W model B2HB i zrezygnuj z jakichkolwiek mieszaczy.Kociołek jest droższy ale płaci się za jakość a ta w tym modelu to modulacja od 2kWTo w typie ogrzewania jakim jest podłogówka i wielkości domu to podstawa.Oczywiście do tego sterowanie pogodowe. Edytowane 31 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 31.10.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dzwoniłem do viesmanna Zielona Gora, skąd mam instalatora (podwykonawca...), stwierdził ze będzie tak dobrze, ze można tez bezpośrednio z kotła ale nie wiadomo czy będzie dobrze, ... Właśnie o tym pisałem, jak to nie wiadomo czy będzie dobrze? Nie wiadomo to jaka będzie pogoda za miesiąc. Jak on nie wie i nie potrafi tego policzyć, to niech się zajmie wyłącznie uszczelnianiem gwintów i niech trzyma się projektu. Nie wiem tylko jakie motywy kierują inwestorem, który chce parę stówek na projekcie oszczędzić, żeby parę tysięcy więcej za sprzęgła , pompy i kotły zapłacić. I to jest też odpowiedź na pytanie, dlaczego żaden z instalatorów nie pytał o zapotrzebowanie budynku, bo i tak wszystko dadzą na wszelki wypadek na wyrost i "będzie pan zadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 31.10.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 dzieki za informacje dzis dostalem taka informacje od Viesmanna Zielona Gora : vitodens 200 z jednym mieszaczem to nie jest prawidłowy układ! Jeżeli przymknie się lub zamknie zawór mieszający, kocioł będzie taktował, co spowoduje jego nadmiernie zużycie jak również większe zużycie gazu. W takim przypadku koniecznie jest sprzęgło hydrauliczne i wtedy pompy w rozdzielaczach nie są potrzebne i traktujemy cala instalacje jako jeden obieg grzewczy. Również dobrze przy vitodens 200 można w ogole zrezygnować z mieszacza i dodatkowej pompy i zasilać podłogówkę pompa z kotła. Ta powina dac sobie rade.W tym przypadku również pompy na rozdzielacza nie sa potrzebne..." i dalej odpowiedz ze vitodens 100 i rozdzielacze takie jakie mam, będzie trochę mniejsze możliwości regulacji i kontroli ale za to miej kosztuje Teraz widoczne już można z pompa bezpośrednio od pieca. Chyba tak zrobię .... na początku... bo z tego co mówią na inny forum to rozdzielacz z pompa i mieszaczem to NIE SzymonKc, masz ogólnie racje, ale właśnie chciałem brać dobra firmę aby mieć spokój, tym bardziej ze nie mam projektu. ale rezultat jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 31.10.2018 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Ogólnie myślę ze broni swojego podwykonawca, który z kolei robi niedokładnie i ma rozwiązanie może proste w wykonaniu i tanie dla klienta, ale rezultat jak widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.10.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Żaden kocioł nie zrekompensuje braku projektu)Bo powinno się zaczynać od projektu a później dobierać elementy instalacji włącznie z kotłem a nie od d.. strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 31.10.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 dzieki Marek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 31.10.2018 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Kondensat, tak jest zrozumiałem mój błąd ale z braku czasu tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Ogólnie to w Twoim przypadku z dwoma rozdzielaczami po 7 obiegów to schemat instalacji bez sprzęgła i dodatkowych pomp w rozdzielaczach jest jak najbardziej słuszny i nie sprawiający problemów w późniejszym użytkowaniu.Mała parterowa instalacja przy 14 pętlach podłogówki przy przepływie 1.5 l/min każda daje 1350 l/h przepływu na pompie kotła która ma jeszcze spory zakres swojej wydajności. Wszystkie układy bez dobrego znającego się instalatora fachowca można sp....lić i fachowca po wzięciu zapłaty i zamknięciu drzwi nie zobaczysz już nigdy no chyba że będzie to serwis producenta. Po drugie to taktowanie w kotle Vitodens 200 z mocą minimalną 1.9kW raczej jest nie możliwe no chyba że dom jest pasywny a instalację będzie robił kompletny nieuk. Po trzecie to pompy w rozdzielaczach bez sprzęgła i układu mieszaczy będą pracować szeregowo z pompą w kotle co już nie jest OK!. To że wykonawca broni swego rozwiązania jest czymś normalnym ale trzeba zdać sobie sprawę z tego ze jest ono zazwyczaj proste w wykonaniu ale efekty tego działania są nie adekwatne do ceny gdyż tanie budżetowe układy zazwyczaj energochłonne więc jeśli nie zapłacisz jednorazowo to drugie tyle będzie rozłożone na 5 letni okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.11.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 No i pamiętaj w rozmowach o precyzowaniu: rozdzielacz to nie jest to samo, co mieszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 01.11.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) Podpisuj się pod tym co mówi Mareks77 z małym ale.Nie ma projektu instalacji więc do końca nie wiadomo jakie przepływy i opory aby stwierdzić czy pompa kotłowa wydoli.Jak już w przybliżeniu kol.Mareks obliczył że ten przepływ może wynieść np.ponad 1300l/h.Nie wiem czy znalazłem odpowiedni wykres charakterystyki pompy dla Vitodensa 200(załącznik) ale jezeli tak to pompa nie da rady tej instalacji.Sugerowałem autorowi tematu kocioł Termeta Ecocondens Gold przy którym jest szansa aby to poszło bezpośrednio z kotła ale uparł się przy 2x droższym Vitodensie)ale jak to mówią kto bogatemu zabroni)Najwyżej pójdzie w kolejne koszty na sprzęgło i dodatkową pompę ale będzie miał upragnionego Wieśmaka) Edytowane 1 Listopada 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 01.11.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Ogolnie nie bardzo moge sie rozstac z instalatorem... Marek77 jak mozesz zobaczyc co i jak z gory dziekujeOgolnie dom nie jest pasywny, to jakis lepszy standard: 20 styro, 15 podloga, 30 lub wiecej pojdze pod wiazarami, trzyszybowe, rekuperator z odzyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 01.11.2018 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Rurki mam tak jak wszystkie ofiary... co 15 cm, troche miej przy oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 01.11.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nie wiem czy sa rozne pompy, ale piec chcieli mi sprzedac 19 lub 26kw, ja osobiscie mysle o 13Kw i czytam forum dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 01.11.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Tutaj sa dane o pompie vitodens 200 B2HB, druga zakladka , strone 11 i 12http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/public?OpenPage&profile=pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno1 01.11.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Trzeba zaznaczyc wytyczne projektowe, i wpisac vitodens 200 b2hb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.11.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Bruno@... Chętnie spojrzę a i Ciebie ugoszczę u siebie abyśmy coś uradzili. Jeśli nie możesz się rozstać z instalatorem to zawsze to w końcu Ty jesteś inwestorem i możesz narzucić swoją wizję rozwiązań instalacji. Poza tym zwykle wszyscy instalatorzy którzy nie są związani ściśle z przedstawicielstwem producenta i chałturzą na boku robiąc kotłownie zaopatrują się w jednej lub dwóch hurtowniach typu POL- PLUS lub ONINEN znają się między sobą więc zawsze możemy zweryfikować co to za "PTICA" Po drugie to chyba nie jesteś ściśle związany z przedstawicielem Viessmana ponieważ oni instalując zwykle po wizycie swojego przedstawiciela z serwisu robią projekt instalacji a tu opis wygląda mi raczej na robotę instalatora na boku który Tobie polecił na rozwiązanie kotłowni. A może zamiast Viessmanna uda się zaproponować coś całkiem innego. Immergas Victrix 12kW z mocą minimalną 1.9kW lub Vaillant 14 kW 13 lub 19 czy 26kW w Twojej sytuacji akurat nie jest aż tak ważne. Dużo bardziej istotną w domu energooszczędnym (20 styro na ścianie i 30 na stropie + rekuperacja ) jest moc minimalna kotła do której może zejść ze swoją modulacją palnik. Viessmann Vitodens 100 to 26kW ma tu moc minimalną na poziomie 6,5kW, natomiast przedstawiciel Vitodens 200W po modernizacji moduluje od 1,9 do19kW więc nie jest to tylko różnica kolorowego wyświetlacza. Odnośnie pompy to opierałem się raczej na: Należy przy tym pamiętać ze dom to parterówka i wysokość tłoczenia jest równa"0" więc ważne są tylko opory przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts