Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowka 100% Podlogowki- kodensacyjny Vitodens - rozdzielacz z pompa i mieszacz ?

Bruno1

Recommended Posts

Ta charakterystyka pompy to od innego modelu kotła.W omawianym pompa ma wydajność ok 1000l/h I nie zgadzam się z tym że ważne są tylko opory przepływu i to ze dom parterowy nie ma tu nic do rzeczy jeżeli chodzi o dobór pompy.Do dobru pompy dla podłogówki istotny jest globalny przepływ we wszystkich pętlach i opór obiegu krytycznego

Należy przy tym pamiętać ze dom to parterówka i wysokość tłoczenia jest równa"0" więc ważne są tylko opory przepływu.

A w wieżowcu to się dobiera pompę o wysokości tłoczenia kilkadziesiąt metrów?;)

Wysokość budynku nie ma nic do rzeczy w kwestii doboru pompy, wszak cała instalacja jest już napełniona i nie trzeba pokonywać żadnych oporów, żeby woda znalazła się w grzejniku na ostatniej kondygnacji (ona tam już jest). "Wysokość tłoczenia" to termin określający ciśnienie dyspozycyjne pompy i zwyczajowo podaje je się w mH2O, ale to nie oznacza, że ciśnienie to będzie wykorzystane na podniesienie wody w pionie, w przypadku c.o. na pewno nie będzie (bez względu na budynek). Będzie wykorzystane na pokonanie oporów instalacji, bez znaczenia czy prowadzona jest ona w pionowo do góry, pionowo w dół, czy poziomo. Nie chodzi o nadanie zładowi wyższej energii potencjalnej (podniesienie go do góry, bo w tym czasie tyle samo spływa w dół powrotem i energii potencjalnej zładu nie zmienisz, CO to nie studnia głębinowa), chodzi tylko o pokonanie oporów przepływu, bez względu na układ geometryczny instalacji.

Kondensat dobrze opisał, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy doborze pompy.

Edytowane przez SzymonKc

Dzwonilem jeszcze raz na infolinie, tym razem, skoro juz mam te 2 rozdzielacze z pompa i mieszaczem, polecano tak zostawic + sprzeglo

Na zapytanie czy mozna prosto z pieca, i dalej na gole rozdzielacze, odpowiedz ze nie bardzo bo moga byc problemy hydrauliczne

Na zapytanie co jest zalecane przy 100%podlogowki+vitodens 200, nie dostalem odpowiedzi, nie potwierdzil tak jak poprzedni ze ma byc mieszacz

A w wieżowcu to się dobiera pompę o wysokości tłoczenia kilkadziesiąt metrów?;)

Wysokość budynku nie ma nic do rzeczy w kwestii doboru pompy, wszak cała instalacja jest już napełniona i nie trzeba pokonywać żadnych oporów, żeby woda znalazła się w grzejniku na ostatniej kondygnacji (ona tam już jest).

Kondensat dobrze opisał, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy doborze pompy.

Może źle się wyraziłem i faktycznie sama wysokość tłoczenia w obiegu zamkniętym nie jest za szczęśliwym określeniem lecz jednak nie jest to takie proste i woda powrotu z np. poddasza nie do końca powoduje wysysanie wody z zasilania w związku z czym wystarczy tylko wprawić zład w ruch.

Na forum jest wiele wpisów z problemami dotyczącymi zrównoważeniu układu podłogówki z dwoma rozdzielaczami przy nie dogrzanym poddaszu i małymi prędkościami przepływu..

Pompa ma sporą wydajność i przekroje instalacji są OK więc podążając waszym tokiem myślenia przecież nie powinno być z tym problemów a jednak koledzy nie wszystko co jest logiczne działa tak jak należy.

Wykres wydajności pompy był od kotła Vitodens 100

Vitodens 200 jest kilka modeli począwszy od 19kw, 26 i 35kW i każdy ma inną wydajność max a poza tym to nawet przepływ o parametrach 1,2 l/min jest dobry i pozwalający na zrównoważenie instalacji

Wydajność Vitodens 200 jest na stronie 11

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/7a38371490532f7bc125727b002d5e9e/335c1767af6412d1c1257b47007fdd3f/$FILE/WP%20Vitodens%20200-W%20WB2C,%20222-W%20WS2B,%20300-W%20B3HA%20(05-2012).pdf

Dzwonilem jeszcze raz na infolinie, tym razem, skoro juz mam te 2 rozdzielacze z pompa i mieszaczem, polecano tak zostawic + sprzeglo

Na zapytanie czy mozna prosto z pieca, i dalej na gole rozdzielacze, odpowiedz ze nie bardzo bo moga byc problemy hydrauliczne

Na zapytanie co jest zalecane przy 100%podlogowki+vitodens 200, nie dostalem odpowiedzi, nie potwierdzil tak jak poprzedni ze ma byc mieszacz

Bruno@... dzwoniąc na infolinię nic nie zdziałasz gdyż teraz akurat schematy i prawie wszystkie układy instalacji producentów są oparte o sprzęgło.

Ocena instalacji i i zapotrzebowania na ciepło budynku nie nastąpi przez telefon infolini lub za pośrednictwem forum internetowegoi określeniu 20 i 30 cm styropianu z rekuperacją.

Układ ze sprzęgłem jest jak najbardziej prosty i bezpieczny dla instalatora i w przypadku istniejących już mieszaczy logiczny więc mogę powiedzieć ze ameryki nie odkryli a kotłownię w tym przypadku może wykonać nawet kowal

Władują tam jeszcze kocioł z mocą minimalną 6kW i pogodówką który w okresach przejściowych wczesnej wiosny i późnej jesieni będzie się załączał kilkaset razy na dobę a na Twoje pytanie powiedzą że to jest normalne bo po zakończeniu okresu gwarancyjnego kotła będą mieli dodatkowy zysk z serwisu.

Określenie : Mam 2 rozdzielacze Viesmana M2 po 7 sekcji , z pompa i mieszaczem jest dość ogólne i moze on zawierać zarówno głowicę terostatyczną z kapilarą jak i zawór trójdrogowy więc zamieść może zdjęcia aktualne istniejącego stanu co pozwoli na dokładniejszą ocenę planów Twojego instalatora.

Określenie rozszerzenie M1 które określił instalator zawiera zawór trójdrogowy więc zapewne Twój rozdzielacz go nie zawiera.

Edytowane przez Mareks77

zawór z głowicą RTL.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjIrZfex7XeAhUsqIsKHYPyCRUQFjAAegQIABAC&url=http%3A%2F%2Fwww.viessmann.com%2Fweb%2Fpoland%2Fpdf-90.nsf%2FEB88D06D5B57A85BC12582A500442F6D%2F%24FILE%2FIO%2520-%2520Termostatyczna%2520grupa%2520mieszaja%25CC%25A8ca%2520M2.pdf%3FOpenElement&usg=AOvVaw0273hkwIdzus_otJ2myC6S

w tym przypadku zaworem ustawiana jest maksymalna temperatura zasilania pętli podłogówki.

Jeśli rozumiem masz 2 takie rozdzielacze po 7 pętli w każdym i to wszystko rozłożone jest na 140m2.

Rozumiem że nie wiesz nic o długościach poszczególnych pętli ?

Może chociaż jakieś fotki aktualnego rozkładu pomieszczeń z projektu.

Masz ocenę energetyczną budynku?

Jeśli nie to teraz wejdź na stronę :

http://cieplowlasciwie.pl/start

wypełnij i podaj link do wyników

Edytowane przez Mareks77

nie znam długości pętli, posadzka wylana, nie wiem czy są one zaznaczone i czy mogę to odczytać przy rozdzielaczu, zobaczę ale wątpię

Budynek jest po dosyć sporej adaptacji, brak ocenę energetyczna.

Spróbuje zdjęcie z projektu ale jest sporo poprawek na czerwona, i nic nie widać..

Witam ponownie,

Oczywiscie mam zdjecie podlogowki. Z tym akurat jest raczej ok. Tylko w kotlowni jest troche chaosu na zdjeciu . Instalator nie ocieplil niektore rurki itd, sam to probowalem poprawiac

Mijajac moje zobowiazanie z instalatorem, prosze o porady co najlepiej robic z instalacja ? Kupic inny piec ? co do modulacji zrozumialem jest ok.

Prosze podac dlaczego te rozdzielacze przy piecu kondensacyjne to porazka

Jakie powinno byc idealne podlaczenie?

Z gory dziekuje

Kondensat, to co ,mam brac tego termeta i probowac bezposrednio tak?

Tak.Nie ma projektu więc nie zapewnię Cię na 100% że będzie działać ale powinno jak pętle są rozsądnej długości i odpowiednie średnice rur do rozdzielaczy.Najwyżej dołożysz sprzęgło i mocniejszą pompą,to przeróbka w obrębie kotłowni.

Czujnik zewnętrzny na płn.ścianie budynku i sterowanie całością pogodowo wg.krzywej grzewczej.A na koniec odp.dlaczego te grupy nie nadają się do kotła kondensacyjnego ponieważ kocioł musi dostarczyć wodę do rozdzielaczy o temp.minimum 15st wyższej niż temp.która idzie na podłogę czyli jak np.podłoga będzie potrzebować w danej chwili powiedzmy 30st. to na kotle musisz mieć minimum 45st aby działało i z oszczędności nici)

xvx.jpg

Edytowane przez Kondensat

Tu nie chodzi czy gorzej czy lepiej.Po prostu jest duża szansa że pójdzie bezpośrednio.Po co z góry zakładać że nie pójdzie?Tak jak już mówiłem,bedą problemy wtedy dołożysz sprzęgło i pompę za nim(koszt sprzęgło powiedzmy 450zł pompa dobrej klasy 500zł+złączki)I po co ładować 1000zł przedwcześnie