Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w zbrojeniu ławy "otulinę na gruncie" można liczyć wraz z chudziakiem?

enikan

Recommended Posts

Z rozpędu narobiłem za wysokich strzemion na zbrojenie ławy - 274 sztuk z #8. Strzemiona wyszły 52,5cm x 31,5cm. Ława ma mieć 60x40cm. W projekcie mam napisane: otulina na gruncie 7,5cm, otulina na betonie 4cm. Rozumiem, że to pierwsze tyczy się spodu, a to drugie boków i góry. Beton zamierzam lać w deski. Strzemiona na szerokość wyszły mi tylko o 0,5cm za szerokie, więc tu nie będę nic kombinował i szerokość ławy zostawię na 60cm. Ale na wysokość są za duże o 3cm. Czyli o 3cm stal za bardzo zbliżała by się... albo do spodu albo do wierzchu.

Zamierzam też wcześniej wylać 10cm chudziaka pod ławę - zresztą zgodnie z projektem. No i pytanie: czy grubość chudziaka można wliczyć na poczet spodniej otuliny? Czy raczej wkopać wszystko głębiej o te 3cm i zarazem dopłacić za półtorej kubika betonu więcej na ławę?

7,5 cm to otulina jak nie ma chudziaka z chudziakiem możesz zrobić 3 cm otuliny od dołu. Ale skąd wziąłeś pomysł aby strzemiona były na 50cm szerokie? Zbrojenie lawy "główne" czyli popularne 4#12 umieszcza się pod ścianą fundamentową a nie po rogach lawy.

Otulina jest liczona przez konstruktora z uprawnieniami . Zapewnienie właściwej otuliny dla prętów pozwala pozbyć się nie chcianych pęknięć betonu . Beton po pewnym czasie zmienia swoje PH po czym zaczynają rdzewieć pręty zbrojeniowe. Zadaj to pytanie kierownikowi budowy który się podpisuje pod tym budynkiem. Nie szedł bym w zmniejszanie otuliny .

Tak jak pisał Jajmar - czemu takie szerokie rozstawienie prętów ? strzemiono powinno mieć wymiar ściany która na nim będzie stała, znaczy się pręty główne powinny leżeć pod ścianą a nie poza jej obrysem. Dla ławy 60/40 i ściany z bloczka 25 cm wymiar strzemion to 25x15 bez chudziaka, z podkładem z chudziaka 10 cm dolna otulina może być mniejsza.

Otulina jest liczona przez konstruktora z uprawnieniami . Zapewnienie właściwej otuliny dla prętów pozwala pozbyć się nie chcianych pęknięć betonu . Beton po pewnym czasie zmienia swoje PH po czym zaczynają rdzewieć pręty zbrojeniowe. Zadaj to pytanie kierownikowi budowy który się podpisuje pod tym budynkiem. Nie szedł bym w zmniejszanie otuliny .

Wilkości otuliny są narzucone nie liczone , normy PN EN .Ogolnie to te zbrojenia ław sa konstrukcyjna tego sie nie liczy.

Dziękuję za odpowiedzi. Zbrojenie mam 6 x #12, strzeniona #8 co 20cm. Wiem że trochę za szerokie i za wysokie mi się to zrobiło. Nie musiało takie być, źle policzyłem... Na to mają iść 3 warstwy pustaka szalunkowego i wieniec fundamentu.

Na pewno zapytam kierownika - jak już będę go miał... Na razie nam świeże pozwolenie na budowę i tylko pręty skręcam bo ciepło. Rozkładam wszystko na trawie. Na wiosnę zacznę kopać...

Cieszyłbym się, gdybym mógł doliczyć chudziak jako otulinę dolną, a jeżeli chodzi o beton z ławy to tak ustawić zbrojenie, aby od dołu i od góry było po 4cm.

Daj głębiej podbeton.

Strzemiona #8 co 20cm to dosyć gęsto ale możesz tak zostawić.

Zbrojenie podłużne 2 x 3 #12 to też więcej niż zwyczajowe 2 x 2 #12.

Wymiary strzemion które podałeś to wymiary wewnętrzne, zewnętrzne czy osiowe.

Zbrojenie podłużne nie musi być bezpośrednio pod ścianą.

To jest taki mit zwłaszcza jak masz 3#12 górą i 3#12 dołem.

Mając podbeton B10 pod ławą możesz bez problemu dać mniejszą otuliną niż projektowana "na grunt" i na boki.

Dzięki. Faktycznie mam 3 x #12 górą i to samo dołem. A te wymiary strzemion jakie podałem, to zewnętrzne...Na pewno jeszcze pogadam z przyszłym kierownikiem. Ale wstępnie rozumiem, że podbeton 10cm minimum B10 wystarczy. Na to ława, w ktorej beton będzie otulał zbrojenie 4cm z każdej strony też wystarczy. Zastanawiam się jeszcze jak tą ławę ofoliować, tzn w drewnianym szalunku, folia wyścielana po ułożeniu podbetonu. Tylko jak to zrobić, aby się folia nie zniszczyła podczas wygladzania powierzchni po zalaniu...

Cel foli? Słyszałem że trochę chroni beton przed wnikaniem wody i "niszczeniem betonu". Chciałem ją ułożyć od spodu i po bokach. A od góry papa i pustaki i na to zawinąć końcówki foli, aby jakoś to otulić. Jeszcze będzie kubełkowa na to zachodzić.

A do wiosny muszę czekać bo podobno glina na mojej działce, to jest mocno wysadzinowy grunt. I jeżeli nie zdążę przed mrozami to może mi tą ławy zwichrować. I że trzeba cały fundament zdążyć zrobić i obsypać na 120cm. Podobno zamarznięta woda nawet 10cm może ławy wybulić. Bojąc się takich opowieści postanowiłem zaczekać...