enikan 01.11.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Z rozpędu narobiłem za wysokich strzemion na zbrojenie ławy - 274 sztuk z #8. Strzemiona wyszły 52,5cm x 31,5cm. Ława ma mieć 60x40cm. W projekcie mam napisane: otulina na gruncie 7,5cm, otulina na betonie 4cm. Rozumiem, że to pierwsze tyczy się spodu, a to drugie boków i góry. Beton zamierzam lać w deski. Strzemiona na szerokość wyszły mi tylko o 0,5cm za szerokie, więc tu nie będę nic kombinował i szerokość ławy zostawię na 60cm. Ale na wysokość są za duże o 3cm. Czyli o 3cm stal za bardzo zbliżała by się... albo do spodu albo do wierzchu.Zamierzam też wcześniej wylać 10cm chudziaka pod ławę - zresztą zgodnie z projektem. No i pytanie: czy grubość chudziaka można wliczyć na poczet spodniej otuliny? Czy raczej wkopać wszystko głębiej o te 3cm i zarazem dopłacić za półtorej kubika betonu więcej na ławę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.11.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 7,5 cm to otulina jak nie ma chudziaka z chudziakiem możesz zrobić 3 cm otuliny od dołu. Ale skąd wziąłeś pomysł aby strzemiona były na 50cm szerokie? Zbrojenie lawy "główne" czyli popularne 4#12 umieszcza się pod ścianą fundamentową a nie po rogach lawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 01.11.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Otulina jest liczona przez konstruktora z uprawnieniami . Zapewnienie właściwej otuliny dla prętów pozwala pozbyć się nie chcianych pęknięć betonu . Beton po pewnym czasie zmienia swoje PH po czym zaczynają rdzewieć pręty zbrojeniowe. Zadaj to pytanie kierownikowi budowy który się podpisuje pod tym budynkiem. Nie szedł bym w zmniejszanie otuliny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.11.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Tak jak pisał Jajmar - czemu takie szerokie rozstawienie prętów ? strzemiono powinno mieć wymiar ściany która na nim będzie stała, znaczy się pręty główne powinny leżeć pod ścianą a nie poza jej obrysem. Dla ławy 60/40 i ściany z bloczka 25 cm wymiar strzemion to 25x15 bez chudziaka, z podkładem z chudziaka 10 cm dolna otulina może być mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 01.11.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Przypominam tylko że chalpy z przed 50 lat wogóle nie miały zbrojenia ław. Zrobił taki wymiar, też pewnie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.11.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Otulina jest liczona przez konstruktora z uprawnieniami . Zapewnienie właściwej otuliny dla prętów pozwala pozbyć się nie chcianych pęknięć betonu . Beton po pewnym czasie zmienia swoje PH po czym zaczynają rdzewieć pręty zbrojeniowe. Zadaj to pytanie kierownikowi budowy który się podpisuje pod tym budynkiem. Nie szedł bym w zmniejszanie otuliny . Wilkości otuliny są narzucone nie liczone , normy PN EN .Ogolnie to te zbrojenia ław sa konstrukcyjna tego sie nie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 01.11.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) A jak tu nie wytrzyma to co do powyższego postu brnę że otulina ma znaczenie . Edytowane 1 Listopada 2018 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.11.2018 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Zbrojenie mam 6 x #12, strzeniona #8 co 20cm. Wiem że trochę za szerokie i za wysokie mi się to zrobiło. Nie musiało takie być, źle policzyłem... Na to mają iść 3 warstwy pustaka szalunkowego i wieniec fundamentu.Na pewno zapytam kierownika - jak już będę go miał... Na razie nam świeże pozwolenie na budowę i tylko pręty skręcam bo ciepło. Rozkładam wszystko na trawie. Na wiosnę zacznę kopać...Cieszyłbym się, gdybym mógł doliczyć chudziak jako otulinę dolną, a jeżeli chodzi o beton z ławy to tak ustawić zbrojenie, aby od dołu i od góry było po 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.11.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Takie coś mi wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 01.11.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 To może bez chudziaka lać i wtedy się zmieścisz w wymiarach Tylko pójdzie więcej drogiego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.11.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nie kumam? To ironia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.11.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Daj głębiej podbeton.Strzemiona #8 co 20cm to dosyć gęsto ale możesz tak zostawić.Zbrojenie podłużne 2 x 3 #12 to też więcej niż zwyczajowe 2 x 2 #12.Wymiary strzemion które podałeś to wymiary wewnętrzne, zewnętrzne czy osiowe.Zbrojenie podłużne nie musi być bezpośrednio pod ścianą.To jest taki mit zwłaszcza jak masz 3#12 górą i 3#12 dołem.Mając podbeton B10 pod ławą możesz bez problemu dać mniejszą otuliną niż projektowana "na grunt" i na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 01.11.2018 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Dzięki. Faktycznie mam 3 x #12 górą i to samo dołem. A te wymiary strzemion jakie podałem, to zewnętrzne...Na pewno jeszcze pogadam z przyszłym kierownikiem. Ale wstępnie rozumiem, że podbeton 10cm minimum B10 wystarczy. Na to ława, w ktorej beton będzie otulał zbrojenie 4cm z każdej strony też wystarczy. Zastanawiam się jeszcze jak tą ławę ofoliować, tzn w drewnianym szalunku, folia wyścielana po ułożeniu podbetonu. Tylko jak to zrobić, aby się folia nie zniszczyła podczas wygladzania powierzchni po zalaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Ława ma 40cm wysokości, strzemiona 31,5cm, zostaje 8,5cm. Daj 3,5cm od dołu a 4cm od góry lub po połowie 3,75cm Folia po bokach czy też pod ławą? Jaki ma być cel zastosowania tej folii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 A po co ci ta folia? Wylewasz chudziak układasz zbrojenie na podkładkach szalujesz ławy i zalewasz. Czemu czekasz do wiosny? Nie wlaczysz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 02.11.2018 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Cel foli? Słyszałem że trochę chroni beton przed wnikaniem wody i "niszczeniem betonu". Chciałem ją ułożyć od spodu i po bokach. A od góry papa i pustaki i na to zawinąć końcówki foli, aby jakoś to otulić. Jeszcze będzie kubełkowa na to zachodzić.A do wiosny muszę czekać bo podobno glina na mojej działce, to jest mocno wysadzinowy grunt. I jeżeli nie zdążę przed mrozami to może mi tą ławy zwichrować. I że trzeba cały fundament zdążyć zrobić i obsypać na 120cm. Podobno zamarznięta woda nawet 10cm może ławy wybulić. Bojąc się takich opowieści postanowiłem zaczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Woda nie niszczy betonu a wręcz przeciwnie, owszem kwasy zawarte w "wodzie" mogą powodować korozję ale to raczej przy powierzchni a nie na głębokości ław. Folia więc zbędną jest, poza tym wiesz coś na temat bednarki i uziomu fundamentowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.11.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Woda nie niszczy betonu a wręcz przeciwnieNo tutaj się nie zgodzę. Woda nie pomaga betonowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.11.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Gdyby woda niszczyła beton to by jej nie dodawano do mieszanki i nie polewano podczas schnięcia, balkony tarasy, schody by się rozpadały, mosty zawalały. Woda umacnia beton. Owszem jeśli w wodzie mamy dodatki w postaci soli, kwasów to będzie działać niszcząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Ciekawe tezy (z wyjątkiem ostatniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts