Robinson74 02.11.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Gdyby woda niszczyła beton to by jej nie dodawano do mieszanki i nie polewano podczas schnięcia, balkony tarasy, schody by się rozpadały, mosty zawalały. Woda umacnia beton. Zwykle cenię tutaj Twoje wypowiedzi, ale na betonie naprawdę się nie znasz. Woda niszczy beton, co nie objawia się jednak natychmiastowym rozpadnięciem się tego betonu. Hydratacja betonu to inna sprawa. Powszechne dodawanie wody do betonu w tej fazie jest powiedzmy niewielkim błędem, bo tak naprawdę wody w betonie jest wtedy nadmiar, a jej dodawanie ma służyć jej zbyt szybkiemu odparowaniu w fazie hydratacji. Co do np. tarasów, schodów i podmurówek ogrodzeń to wystarczy się przejść po okolicy i pooglądać jak paskudnie potrafią wyglądać te konstrukcje. Nie mówiąc już o tym co po kilkudziesięciu latach potrafi zrobić woda ze zbrojeniem z ławach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 03.11.2018 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 No ja właśnie o tych związkach chemicznych słyszałem co z wodą płyną... ale zaraz, bo ja mam w projekcie instalację odgromową, pisze tak: "...dla projektowanego budynku projektuje się instalację odgromową wykonaną drutem FeZn fi 8mm dla zwodów poziomych i pionowych oraz bednarką FeZn 30x4 mm dla uziomu otokowego..."Widziałem na jednej budowie bednarkę leżącą na płasko wokół fundamentu. Czy tak ma wyglądać ten "otokowy"? Jeszcze mam zamiar przyspawać do zbrojenia ławy, uziom od skrzynki rozdzielczej specjalnym prętem. Czy folia na ławie w tym przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.11.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Zwykle cenię tutaj Twoje wypowiedzi, ale na betonie naprawdę się nie znasz. Woda niszczy beton, co nie objawia się jednak natychmiastowym rozpadnięciem się tego betonu. Hydratacja betonu to inna sprawa. Powszechne dodawanie wody do betonu w tej fazie jest powiedzmy niewielkim błędem, bo tak naprawdę wody w betonie jest wtedy nadmiar, a jej dodawanie ma służyć jej zbyt szybkiemu odparowaniu w fazie hydratacji. Co do np. tarasów, schodów i podmurówek ogrodzeń to wystarczy się przejść po okolicy i pooglądać jak paskudnie potrafią wyglądać te konstrukcje. Nie mówiąc już o tym co po kilkudziesięciu latach potrafi zrobić woda ze zbrojeniem z ławach. Tarasy schody niszczą się od warunków dodatkowych jakimi są właśnie opady deszczu z niechcianymi dodatkami, zmiany temperatury. Ława w gruncie jest mniej narażona na takie warunki, stała temperatura i w miarę stałe warunki chemiczne. Owszem wszystko się kiedyś rozpadnie skoroduje, ale jeśli woda niszczy beton to nikt by go nie układał w ławach i nie chronił nim prętów zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.11.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 . Czy folia na ławie w tym przeszkadza? Folia przeszkadzać będzie tam gdzie ława ma styk z gruntem. Pakujesz izolator między ławę i grunt. Owszem kiedyś ta folia też skoroduje i zniknie. To przeszkadzanie nie pogarsza parametrów izolatora tak drastycznie ale ma jakiś wpływ. Poza tym ława w gruncie siedzi i woda tak czy siak się dostanie pomiędzy folię i ławę i tam już zostanie. To tak jak z wodoszczelnymi zegarkami made in china za 10 zł, owszem są wodoszczelne, jak woda się dostanie do środka to możesz być pewien że już sama nie wyleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 03.11.2018 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Rozumiem. Więc zrezygnuję z tej foli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Gdyby woda niszczyła beton to by jej nie dodawano do mieszanki i nie polewano podczas schnięcia, balkony tarasy, schody by się rozpadały, mosty zawalały. Woda umacnia beton. Owszem jeśli w wodzie mamy dodatki w postaci soli, kwasów to będzie działać niszcząco. Tarasy schody niszczą się od warunków dodatkowych jakimi są właśnie opady deszczu z niechcianymi dodatkami, zmiany temperatury. Ława w gruncie jest mniej narażona na takie warunki, stała temperatura i w miarę stałe warunki chemiczne. Owszem wszystko się kiedyś rozpadnie skoroduje, ale jeśli woda niszczy beton to nikt by go nie układał w ławach i nie chronił nim prętów zbrojenia. Folia przeszkadzać będzie tam gdzie ława ma styk z gruntem. Pakujesz izolator między ławę i grunt. Owszem kiedyś ta folia też skoroduje i zniknie. To przeszkadzanie nie pogarsza parametrów izolatora tak drastycznie ale ma jakiś wpływ. Poza tym ława w gruncie siedzi i woda tak czy siak się dostanie pomiędzy folię i ławę i tam już zostanie. Folia ma przeszkadzać bo woda chroni i wzmacnia beton ? A folia izoluje od tej zbawiennej wody? Beton bez wody będzie słabszy niż beton w wodzie? Czyli słupy i podciągi w halach mają słaby beton bo nie stoją w wodzie? Podobnie fundamenty w suchym środowisku. Wg mnie folia ma "zbawienny" wpływ na mieszankę betonową w momencie wlewania do szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 03.11.2018 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Podczas wylewania - rozumiem. A z czasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Nie szkodzi. Zwłaszcza jak byś miał zmienny poziom wody gruntowej.Wody nikt nie bada pod kątem agresywności do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.11.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Folia ma przeszkadzać bo woda chroni i wzmacnia beton ? A folia izoluje od tej zbawiennej wody? Beton bez wody będzie słabszy niż beton w wodzie? Czyli słupy i podciągi w halach mają słaby beton bo nie stoją w wodzie? Podobnie fundamenty w suchym środowisku. Wg mnie folia ma "zbawienny" wpływ na mieszankę betonową w momencie wlewania do szalunków. Coś namieszałeś ... kontekst przeszkadzania folii był w temacie uziemienia fundamentowego i bednarki. Poza tym folię stosujesz wtedy gdy lejesz ławę prosto w grunt. Lanie ławy w szalunek na chudy beton to folia jest całkowicie zbędna. Beton wody się nie boi, nie oznacza to że suchy jest słabszy od tego ciągle mokrego. Zwracam uwagę tylko na to że folia nie przepuszcza wody w żadną ze stron, tak jak papa - stosuje się ją jako izolacje przed wodą, ale jak woda wniknie szczeliną to płynie pod papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Nic nie namieszałem. To Ty wspominałeś o bednarce i o uziomie fundamentowym.Autor temat enikan nie wspominał (chyba).Nie wiesz czy enikan będzie wykonywał instalację odgromową.Wody w fundamentach generalnie nie ma więc nie ma z nią problemu.Jeżeli woda jest w fundamentach to też będzie w szalunku.To wtedy będziesz lał mieszankę betonową do szalunku w którym jest już woda ? Beton (nie mieszanka) nie boi się nieagresywnej wody ale to nie znaczy że nie można izolować ław fundamentowych."Przeciek" będzie na styku kolejnego arkusza folii.Nie ma problemu wody płynącej między folią a ławą fundamentową. Odgromówkę układa się także z ocynkowanej bednarki na zewnątrz fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 28.11.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dopiszę małe sprostowanie: Mam już kierownika budowy. Wyjaśnił mi, że aby to zrobić porządnie to otulina z betonu o grubości 7,5cm ma być z każdej strony, a nie tylko od dołu bo grunt przecież będzie z każdej stronu. Pierwsze rozwiązanie problemu jest takie, że powinienem poszerzyć szalunki aby wyszło 7,5cm. Kierownik powiedział też że mógłbym zostawić z każdej strony po 4cm pod takimi warunkami, że od dołu będzie chudziak 10cm, a po bokach i od góry dokładnie czymś zaizoluję tą ławę. Muszę policzyć czy taniej dołożyć na szerokość łącznie 10cm betonu, to znaczy po całości, czy taniej izolować, ale chyba to drugie.W innym temacie forum ktoś mi rzucił hasło Dysperbit. Powiedzmy że to będzie Dysperbit... obojętnie jakiego producenta. Ale teraz mam pytanie, jeżeli na górną powierzchnię zechcę dać papę to czy wystarczy jak najpierw ławę obsmaruję Dysperbitem z trzech widocznych stron i na to położę papę, czy papę muszę przygrzać na gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 02.12.2018 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Doradzicie? Uprzejmie proszę Trzeba kleić tą papę do ławy czy wystarczy położyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 02.12.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 ^^Kleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.12.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Woda nie niszczy betonu. Beton niszczą zmienne warunki pogodowe, dlatego murki na zewnątrz tak wyglądają. Dlatego owijanie ławy aby ochronić beton nie ma sensu, pod ziemia gdzie wahania temperatur są małe, nie ma słońca i wiatru (oraz zarodników grzybów i inne flory). Inaczej ma się ze zbrojeniem, ono zerdzewieje jak będzie blisko krawędzi (tutaj też nie należy przesadzać, szybciej stal ulegnie zmęczeniu, stanie się krucha niż rdza przeżre ją w betonie)....4 cm to mało z autopsji wiem że tam można przy zbrojeniu ryby hodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 03.12.2018 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 jacenty: (albo ktoś inny): Masz pomysł jak kleić (przygrzać) tą papę nie niszcząc izolacji Dysperbitem? Nie wiem jak to zrobić, chyba nawet mam w myślach złą kolejność... Andrzej733: Proponujesz nie bawić się izolację tylko dołożyć betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.12.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 tak. Możesz też zabezpieczyć antykorozyjnie stal....będziesz miał jedyny taki dom w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 04.12.2018 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Dobra, dzięki. A więc chyba poszerzę ławy bez żadnej izolacji po bokach. Tylko papa od góry. Tak na marginesie to dzwoniłem na infolinię jednego z producentów (...nie chce tu nic reklamować...). Głównie pytałem o system izolacji ściany. Konsultant doradził mi żebym papę tylko położył, że nie trza roztapiać smoły, bo to nie jest to w pionie. Powiedział, że jak bardzo chce to mogę kleić, ale nie trzeba bo ściany wystarczająco docisną papę od góry, a na boki nic się nie przesunie, bo ścianę przecież będę miał zbrojoną. No i że ławy nie trzeba smarować niczym, tylko zrobić tak, aby stal miała właściwa otulinę... Dziwne, bo zwykle zachęcają do jak największych zakupów... Edytowane 4 Grudnia 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 04.12.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 jacenty: (albo ktoś inny): Masz pomysł jak kleić (przygrzać) tą papę nie niszcząc izolacji Dysperbitem? Nie wiem jak to zrobić, chyba nawet mam w myślach złą kolejność... nie do końca rozumiem ? technologia jest taka, że najpierw si e gruntuje a potem zgrzewa się papę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 04.12.2018 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Wydawało mi się, że przygrzewanie papy spali ten "grunt" albo każdą inną powłokę jaka wcześniej posmaruję ławę. Lecz może jakoś źle sobie to wyobrażam... Ale w sumie to nie istotne, bo poza papą od góry, zrezygnowałem z izolacji ław. Dołożę te 500zł do betonu i poszerzę ławy. Dziękuję za chęć pomocy i poświęcony czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts