Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom jednorodzinny - kostka z lat 70' do kapitalnego remontu

tomasz_s1983

Recommended Posts

nierealne.

Stolarka min 20 tyś

Dach min 40 tyś - trzeba zdemontować i wywieźć stare poszycie. Przy okazji sprawdzić belki stropowe (były zalewane!), ułożyć ocieplenie, izolację (papa?), zrobić nowe obróbki blacharskie i nowe rynny (bo elewacje ocieplasz)

20 tyś ogrzewanie podłogowe z kotłem (czyli trzeba nowe wylewki, nowe okładziny podłogowe)

Ścianka działowa nie powinna być gruba. Masz na myśli nośną (skoro potrzeba podciąg)

Sadzę, że jak zmieścisz się w 200 tyś to będzie dobrze.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Jestem w trakcie remontu takiej kostki z 1973 roku. Mam jednak trochę mniej roboty niż Ty , pytanie co i jak chcesz remontować.

Ja np. wymieniłem całą kanalizacje z nowymi rurkami + cyrkulacja do łazienki na piętrze(przerabiana z pokoju), może u Ciebie jest wymieniona. Wymieniam instalacje elektryczną + zwiększam moc na 3 fazy, bardzo chciałem podłogówkę na parterze (55m2) ale po wycenach na ok 40k (kocioł gazowy ,materiał robocizna) stwierdziłem że pozostanę przy grzejnikach które są zamontowane (stalowe płytowe) , niestety okazało się że miedź wchodzi tylko do ścian a wewnątrz już jest stal więc wymieniam je na PEX z rozdzielaczami i podłogówka na RTlach do łazienek. Stolarka okienna -wymieniam tylko 4 okna , drzwi zewnętrze + 7 sztuk wew. wylewki, gładzie(tam gdzie trzeba to tynki lub siatka), o panelach , kafelkach, oświetleniu i umeblowaniu nie ma co wspominać:) Moje założenie to zamknąć się w 130k

Poniesione wydatki:

-kanalizacja i woda z robocizną 5k

-okna (tylko material) 5k

- wywóz gruzu 1k

Przyszłe szacowane:

-kocioł gazowy kondensacyjny z zasobnikiem i robocizna 15k

-CO (rozdzielacze,rurki pex ,rtle) tylko material 3k

-elektryka z materiałem 5k

-agd kuchnia 10k

-meble kuchnia 10k

-drzwi all 10k

-robocizna pokoje 10k

-robocizna łazienki 15k

-schody 10k

-wylewki 4k

-styropian pod wylewki 2k

To tak w zaokrągleniu, gdzieś dodałem, gdzieś ująłem , najlepiej weź sobie excella i wpisuj po kolei narazie same materiały bo to jesteś w stanie sam sobie wyliczyć , z robocizną jest b.różnie.

Dochodzi wiele rzeczy w trakcie o których pewnie nie myślałeś, jak wymieniam okna to i wymieniasz parapety, jak robisz tynki/gładzie to warto wymienić to co jest pod nimi.