Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpływ od pralki rury miedzy ścianką a wanną + odpływ wanny

scorpion_1982

Recommended Posts

Witam serdecznie

Zakupiłem mieszkanie po remoncie już kilka lat temu - poprzedni właściciel z lenistwa nie zrobił w łazience odpływu z pralki, zasilanie wody jest ale odpływ puszczanie wody do wanny - męczyłem się tak kilka lat.

Zamówiłem pralkę nową i pasuje się zmotywować i dorobić odpływ wody z pralki do odpływu wanny.

Wanna stoi przy ścianie i z jednej strony mam 30 cm wyższy schodek w płytkach powiedzmy taka półka.

Mój plan: przy samej górze ściągnąć delikatnie dwie płytki przebić się w dół i zamontować kolanko 90stopni 50mm z przejściem na 32mm pod syfon pralki - rurka 50 w dół by ominąć schodek w postaci półki i tam dwa kolanka 45stopni i rura 50m w stronę odpływu wanny.

ekran.jpg

Nie wiem czy robić to rurą 50mm bo taką zakupiłem czy wystarczy 32mm - to będzie odpływ pod pralkę 8kg atomatyczną..

Sprawa była by prosta ale mam całą łazienkę w płytkach wanna jest również zabudowana - jedynie mam z lewej strony rewizję pod odpływ wanny i z prawej strony chce zrobić wejście, zejść nim po wewnętrznej strony wanny i zrobić spad w stronę odpływu.

Jak to cholerstwo tam połączyć najlepiej i czy pozostać przy tej rurze 50mm czy jednak kupić 32mm - nie chcę za 5 lat znów to przerabiać bo się zatka lub coś podobnego..

Dziękuję serdecznie i przepraszam za być może nie czytelny opis mojego problemu..

Wystarczy 32. Pralka na podwyższeniu to błąd! Napakujesz dużo lub coś bardziej chłonącego wodę i przy szybszym wirowaniu 700, 800obr/min pralka może mieć tendencje do wędrowania , zależy jak sie zawartośc ułoży. Spadnie ci z podestu i przewróci się rozwalając glazurę . Czujniki wyłączające (serwis-czerwono) nie zawsze załatwiaja sprawę. Referencje - pranie po 2 x dziennie , w rożnych pralkach.

Kolego pralka stoi na płytkach..

wysokość maksymalna pod wanną to jest 48.5 cm

Ale wannę mam połączoną z taką półeczką co góra półki jest na wysokości 70 cm.

w niej mam zamiar zrobić otwór na wysokości 65 cm od posadzki, pionem polecieć w dół na wysokość 48,5 cm i tam mogę wstawić dwa kolanka powiedzmy 45 stopni by była możliwość ustawienia spadu i później około 139 cm był poleciał pomiędzy wanną a ścianką z płytkami od wewnętrznej strony.

Pralka ma podane 60 cm więc myślę że spokojnie by się to sprawdziło.

Tylko nie jestem pewny czy pchać się tam w rurkę 50mm czy może oddać to bo już kupiłem i zamienić na rurkę 32cm - tylko by nie było tak że za chwilę będę musiał to przetykać bo np. za 5 lat zarośnie..

Przerobie to na spokojnie ale to dopiero przy remoncie - remont był 10 lat temu więc nie prędko, wszystko fajnie tylko leniowi śmierdzącemu poprzedniemu właścicielowi mieszkania nie chciało się zrobić odpływu od pralki, zasilanie wody zrobił ale odpływu nie kurda - epoka lat 90.

Morduje się z tym kilka lat ale bez przesady ile można ?