arek2342 04.11.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam, mam problem z delikatnym skraplaniem w okolicach wodomierza. Jest on umiejscowiony w piwnicy i ciągle się skrapla po rurze przy wodomkerzu. Pytanie czy wynika to z różnicy temperatur i warto zastosować jakąś ocieplone (aktualnie rury są gołe) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.11.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Fizyka w czystej postaci. Latem nawet jak wywietrzysz piwnicę (czyli dopuścisz cieplejsze powietrze) to bedzie się lało, bo lać się musi. Pocą sie nawet plastikowe rury, gdy w trudzie i znoju dostarczają zimna wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 04.11.2018 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Wszystko rozumiem tylko że jest to piwnica usługowa a rury z wodomierzem zabudowane są kartongipsem z rewizją dlatego muszę coś zadziałać żeby wilgoć była jak najmniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.11.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Izolacja piankowa zapewne pomoże /ograniczy zjawisko skraplania występujące przy kontakcie ciepłego powietrza z zimną powierzchnią rury. Z izolowaniem wodomierza będzie trudniej (chyba, że są jakieś dedykowane "kożuszki"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 04.11.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Ja u siebie rury zaizolowałem otuliną piankową+ taśma kauczukowa armaflex... i po problemie. Taśmą nie problem wodomierz okleić. Edytowane 4 Listopada 2018 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts