ciupakabrans 04.11.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam, kupiłem niedawno mieszkanie, nowe stan deweloperski. Już wszystko wytynkowane i wymalowany, złożyłem meble w kuchni i okazało się że kabel 3x1.5 do oświetlenia jest tak blisko szafki wiszacej, że jak podwiesze tam żyrandol, to się nie otworzy... jak napisałem w temacie, sufit jest z płyt betonowych zbrojonych. Pasowało by mi przenieść ten kabel o jakieś 35 cm. Co proponujesz zrobić? Czy zostawić to na wierzchu, są jakieś oploty dekoracyjne na tego typu kable? Czy może robić bruzdy? Czy można w ogóle coś takiego zrobić? No i jak tam to w jakie sposób było by najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 04.11.2018 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Przepraszam za pisownię ale pisze na telefonie i on oczywiście wie lepiej co chce napisac:) nie mogę zresetować poprzedniej wiadomosci:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2018 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Weź fazera i sprawdź, w którą stronę idzie kabel (prawdopodobnie w kierunku włącznika - ale warto upewnić się). Jak w tę stronę chcesz przesunąć, to wystarczy rozkuć i skrócić kabel i zaszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 05.11.2018 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Ogólnie to raczej będę musiał wydłużyć ten kabel. I własnie się zastanawiam czy tą bruzdę robić, czy wrzucić jakiś oplot na kabel. A jak bruzdę to szlifierką, czy powiercić małe dziurki i kuć? Nie chce za dużo kurzyć :/ W załączniku wrzucam zdjęcie i punkt gdzie mniej więcej chciałbym wypuścić kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 To nie jest przygotowane pod sufit podwieszany?Jaka jest odległość ściany? Wygląda na sporą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 05.11.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Nie robiliśmy podwieszanego tylko szpachlowaliśmy. Teraz dokładnie nie powiem, ale szafka wisząca (na ścianie z wentylacjami) ma głębokość o ile pamiętam 38cm i drzwi 40 cm. więc mniej więcej ok 60 cm od ściany znajduje się ten kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Swego czasu tego typu płyty sufitowe były wykonane w technologii "akerman".Należy trochę odkuć miejsce wokół wypustu przewodu i po prostu sprawdzić, czy jest wolna przestrzeń, oraz, jeżeli jest, w którą stronę ten "tunel powietrzny" idzie.Reszta to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 05.11.2018 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 wrzuciłem zdjęcie wyżej w poście, jak wyglądał sufit przed szpachlowaniem. Piszesz swego czasu, to jest nowy blok oddany do użytku w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Do tej pory "akermany" są montowane - https://www.google.pl/search?q=płyty+stropowe+ackermana&client=opera&hs=Bp2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiTz9rVsb3eAhWRhaYKHbCpBJQQsAR6BAgEEAE&biw=1680&bih=947 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 05.11.2018 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 myślisz że to będzie to samo? https://investmap.pl/inwestycja/krakow-murapol-bienczycka,5776.html#zdjecie357115https://investmap.pl/inwestycja/krakow-murapol-bienczycka,5776.html#zdjecie357118https://investmap.pl/inwestycja/krakow-murapol-bienczycka,5776.html#zdjecie350365jak przykładam do sufitu wykrywacz kabli z ubawieniem na metal to "bibcy" cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.11.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 No przecież płyta stropowa to nie tylko sam beton, ale również zbrojenie, dlatego wykrywacz kabli z ubawieniem na metal to "bibcy" cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupakabrans 06.11.2018 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Hmm ale nie wiem czy to tego typu, bo wierciłem kilka dziur na lampy i ani razu nie trafiłem na coś "pustego" tylko cały czas beton. Robi się lekki off top. To jak w końcu załatwić z tym kablem sprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.11.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Wypada wrócić do postu #7 i sprawdzić, czy rzeczywiście jest pusta przestrzeń, ewentualnie wiercić w różnych kierunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts