Michal_86 06.11.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam Słowem wstępu chciałem się przywitać - jako że to pierwszy mój post. Jestem w trakcie kończenia budynku mieszkalnego (odkupionego) Przyszła teraz pora na ogrzewanie. W budynku na parterze sa wylane posadzki a pod nimi wyprowadzenia już na grzejniki Wszystko jest doprowadzone do rozdzielacza (7 obw.) którego jeszcze też nie ma. Rury są wyprowadzone 50 cm nad posadzkę do dalszego podłączenia(grzejników, rozdzielacza, zasilenia góry) Wszystko jest w miedzi, rury które idą na grzejniki to FI15, przykładowo w jedną stronę idzie 6,5 MB a wraca 16mb, więc wnioskuje ze na powrocie z grzejników jest zrobiona podłogówka. Na Zasilenie piętra (2 punkty) od rozdzielacza idzie rura miedziana Fi18 i tez sprawdziłem ze z powrotów jest zrobiona podłogówka na dole. Moje pytanie jest taki, naszkicowałem schemat instalacji i zastanawiam się co w takim przypadku wybrać, zawór 3 drożny czy 4 drożny. Czy ogólnie schemat jest ok? Zasilać to wszystko będzie kocioł Defro eko 15lux Powierzchnia użytkowa budynku to 155m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jeśli się mylę to mnie popraw.W jedną stronę idzie 6mb a wraca 16mb to oznacza że do ułożenia podłogówki zostaje 10mb.Pomieszczenie z podłogówką którego pętla ma długość 10 m będzie miało ok 1,2 m 2 powierzchni czy te 10 mb to różnica w odległości pomiędzy zasilaniem a powrotem owego ogrzewania podłogowego i długość pętli nie jest tu zawarta. Ogólnie to taki układ instalacja jest totalnym nieporozumieniem lub całość kaloryfery razem z podłogówką będą zasilane temperaturą nie większą niż 50*CNa pętli podłogówki powinien być umieszczony zawór RTL który będzie stanowił zabezpieczenie przed zawyżoną temperaturą. Razem z tymi uwagami to schemat z zaworem 4 drogowym jest Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_86 06.11.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam DZięki za odpowiedz. Niestety zaworu RTL nie dam bo nie mam jak / gdzie. Dobrze liczysz zostaje 10 mb na podłogowe i wydaje mi się wg długości które miałem i rozmiarów pokoju że podłogowe może być tak rozmieszczone w salonie jak na rysunku - WYDAJE MI SIĘ Czy nie lepsze rozwiązanie było by tu z zaworem 3 drożnym? Jeszcze raz wrzucam zdjęcia, nie wiem czemu takie małe wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Tak w ogóle to skąd posiadasz informację o długości rur nie mając pojęcia czy jak jest ułożona podłogówka. Nie byłeś na budowie i nie robiłeś zdjęć dokumentujących kolejne etapy prac. Różnice pomiędzy zasilaniem a powrotem mogą wynikać z torów prowadzenia rur a nie z zastosowania jakiejś wydumanej podłogówki. Jeśli wszystkie grzejniki mają swoje zasilanie i powrót odzwierciedlony w przyłączach rozdzielacza to raczej bez sensu jest inna droga jednej z nich lub prototyp podłogówki który nic nie wnosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_86 06.11.2018 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Obliczylem to ze wzoru na wysokość walca. h = pojemność/pi*r2. Nalewałem strzykawka w jeden koniec i patrzyłęm po ilu ML się wyleje z 2 strony w ten sposób poznałem orientacyjną długość.. Wracając do tematu zaworu 3 drożny zda egzamin? Czu musi być 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Zawór trójdrożny jest Ok raczej do kotłów gazowych natomiast dla pieców na paliwo stałe korzystniejszym jest zawór czterodrogowy. Chodzi tu o temperaturę powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_86 07.11.2018 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ok przekonałeś mnie Mimo iz 3 drożnym też moge sobie odciąc całkowicie grzejniki i całośc dac na piec - w fazie rozgrzewania. W 3 drogowym nie bede miał po prostu mieszania na grzejnikach. Kupiłem juz 4 drogowy \ Sprawa rozdzielacza, z tego co pamiętam nie ma różnicy miedzy rozdzielaczem do podłogowego a do CO - jeżeli chodzi o przepływy, poza tym że ten pierwszy patrząc na jedną z belek ma mozliwość wkręcenia zaworów dławiących na każdą z sekcji, a na drugiej belce mogę zamontować mierniki przepływu. Dlatego skłaniam sie do kupna tego z miernikami przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ogólnie to sam rodzielacz nie robi różnicy jeżeli posiada mozliwość rozbudowy o układ rotametrów . Problem jednak w tym że przy podłogówce uzywa się czynnika o zmniejszonej temperaturze do max 45*C więc najlepiej abyś o tym pamiętał ustawiając zawór czterodrogowy a powrót w rozdzielaczu wyposażył w zawór RTL z kapilarą jako dodatkowe zabezpieczenie.W ten sposób wszystko będzie zasilane temperaturą 45*C więc grzejniki będą szczęśliwe a owy substytut podłogówki bezpieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts