RenataSzp 06.11.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Dzień dobry, Śledzę czasami różne wątki na tym forum i widzę, że macie często dobre pomysły. Dlatego jeśli ktoś ma chwilę, żeby spojrzeć, proszę o opinie, pomysły. Plan pokoju (narysowany na kartce) Problem Ogólnie potrzebujemy zaaranżować wnętrze. Mieszkanie kupiliśmy 3 lata temu i nie mieliśmy kasy na urządzenie, dlatego pokój wygląda jak wygląda. Największy problem to brzydki pion c.o., który znajduje się dość daleko od zasłon. Zdjęcie brzydkich rur: Kolega narysował mi 2 propozycje aranżacji, jedna jest moja, jedna kolegi. Propozycja 1 zakłada zasłonięcie pionu zasłoną. Karnisz sztucznie byłby przedłużony, Tak, żeby zachodził aż za rurę. Poziome rurki zasłania sofa. Propozycja 1 zdjęcie 1 Propozycja 1 zdjęcie 2 Ja chyba wolałabym stół pod oknem (testowo był już blisko wejścia i było jakoś ciasno), stół w wykuszu jest w propozycji 2. Tu stoją obok siebie 2 komody, jedna jako rtv i szafka na dokumenty, albumy ze zdjęciami itp. Druga byłaby z naczyniami albo książkami (bo nie mam dużo ładnej porcelany). Na komodzie 2 stoi duże lustro oparte o rurę (żeby sporo jej zasłonić) i jakaś ładna lampa, a samo wygiete kolanko rury możemy chyba schować w komodzie. Widać trochę rury nad lustrem, ale może już nie będzie tak bardzo rzucać się w oczy. Wielkość telewizora jest nieco przesadzona, w rzeczywistości byłby sporo wyższy niż pojedyncza komoda. Propozycja 2 zdjęcie 1 Propozycja 2 zdjęcie 2 Jakbym lubiła wnętrza industrialne to nie byłoby problemu - pomalowalabym je miedzianą farbą i już. Ale ja wolę raczej klimaty klasyczno-babcine W aranżacji sa meble z Ikei, bo są dla mnie cenowo ok. Lubię meble drewniane, lubię lakier (a nie lubię okleiny). Na razie nie wymieniam podłogi i drzwi, bo to zrobię jak będę miała chęci i środki na wymianę tych rzeczy we wszystkich pomieszczeniach. Czy któraś z propozycji jest Waszym zdaniem ok, czy może macie inne pomysły? Rury są przy ścianie, która jest bardzo gruba, ale chyba spółdzielnia nie pozwoliłaby mi ich wkuć (ściana nośna). Z resztą sufit jest bardzo nisko 250 cm wiec nie mogłabym zrobić podwieszanego, żeby schować kolanko wchodzące w ścianę. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 też bym zrobiła stół pod oknem. Pomysł z zasłoną bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataSzp 06.11.2018 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Czyli twoim zdaniem miks obu aranżacji? Zasłona wchodząca na rurę zamiast drugiej komody?Bo w drugiej aranżacji zasłona nie sięgała aż do rury.Mi podoba się aranżacja z dwiema komodami, tylko sie zastanawiam, czy pomieszczenie nie byłoby za bardzo zagracone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 zamiast otwartego regału, wstaw kredens zamykany (typu Hemnes), wówczas możesz tam zmieścić część rzeczy. Ta komoda, którą masz na wizualizacji jest mało pojemna bo nie ma szuflad, jest przeszklona, więc nie można jej do pełnia zapychać, jeśli ma to ładnie wyglądać. jest wysoka, może być niewygodnie oglądać telewizję z głową odchyloną do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataSzp 06.11.2018 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Elfir, dziękuję za uwagi, sugestie. Jeśli chodzi o wysokość, to dla mnie jest ok, bo nawet w tej chwili mam tv z dolną krawędzią 99 cm od podłogi (a kredens Liatrop z Ikea ma 87 cm wysokości. Natomiast podobają mi się wnętrza w stylu Hamptons, i często w takich są właśnie wyższe meble, nie ma standardowych niskich szafek rtv. I jeszcze jedno, myślałam o dwóch szafkach, żeby telewizor nie wyglądał na "mauzoleum", myślałam, że łatwiej będzie odwrócić od niego uwagę np. stawiając a na tej drugiej szafce ozdobne lustro i ładną lampę. Nawet nie chodziło o miejsce do przechowywania, tylko zakrycie rury i "zrównoważenie" telewizora. Podobało mi się zdjęcie takich dwóch kredens znalezione w Internecie https://www.google.pl/amp/s/www.pinterest.com/amp/pin/252834966552969846/?source=images Jednak 2 szafki to za dużo, przesadziłam? Za dużo gratów i ciasno? Niestety SALON to nie jest, na szczęście przynajmniej spać tam nie musimy Lepsza byłaby aranżacja z jedną szafką i zasłona sięgającą aż do pionu c.o.? Byłam ostatnio w Ikea i usiadłam na sofie Gronlid, bo sądziłam, że jest rozkładana, ale jak sie okazało, nie była. Jednak była tak wygodna, że chyba ją sobie kupimy. Trzeba będzie pomyśleć o czymś innym do nocowania gości kilka razy w roku (materac?). Teraz trochę wytłumaczenia, dlaczego tak wciskam w aranzacje meble z popularnej sieciówki Wiem, że świat nie kończy się na Ikea, ale oglądam sobie w internecie komody nadające się pod tv. Ładne drewniane kosztują co najmniej 2500-3000 zł, podczas gdy ta z Ikea użyta w aranżacji 1000 zł. Również z mebli kuchennych Bodbyn jestem bardzo zadowolona (tez lakierowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts