j4d3n 07.11.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Witam serdecznie.Mam w planach przeniesienie WC do całkiem innego pomieszczenia i chciałem się zapytać tutaj czy taka opcja jest możliwa zanim wezwę fachowca. Czytałem o pionach i długościach podejść ale moja sytuacja jest troszkę inna.Obecnie WC jest na piętrze w samym rogu domu i w tamtym miejscu znajduje się główny pion kanalizacyjny. Ja chciałbym przenieść WC do centralnej części domu, na tym samym piętrze.Plan jest taki:Montuję WC do ściany, odpływ idzie centralnie w dół do piwnicy jakieś 220 cm a następnie z jak największym możliwym spadkiem staram się dostać do pionu znajdujące go się jakieś 7 metrów dalej w rogu domu. Czy tak można? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.11.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Można. Jedynym problemem jest odpowietrzenie pionu który w ten sposób powstanie. Jeśli WC będzie znajdowało się na piętrze to pomyśl nad przeprowadzeniem chociaż części średnicy pionu i po redukcji z 110 na 50 taką poprowadź do kominka napowietrzającego ponad dach lub przynajmniej zamontowanie odpowiedniego zaworu napowietrzającego na poziomie 15 cm ponad poziomem odpływu z przyszłego WC. Spadek do pionu powinien być przynajmniej 2% ale skręcając w piwnicy przy samym suficie możesz go uzyskać. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts