Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam działkę o wymiarach mniej więcej 23m x 30m (30m na głębokość). Planuje zrealizować projekt APS 285 pracowni Archi-Projekt. Mam jednak dylemat, czy wybrać APS 285 http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=773 i wybudować garaż wolnostojący na końcu działki z wjazdem obok domu, czy wersję z garażem APS 285+G http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=777 . Ja wolę garaż w bryle domu, natomiast mąż chce garaż z pomieszczeniem gospodarczym na końcu działki. Ja boję się, że zrobi się z tego składzik na milion niepotrzebnych gratów :p Jakie jest wasze zdanie? Musimy się w końcu zdecydować!

Poniżej rzuty obu projektów:

APS 285

APS_285_parter.jpg

APS 285+G

APS285_G_rzut.jpg

to jest maleńki domek a kotłownia wielka jak pod piec na węgiel. Za to spiżarka bardziej niż symboliczna.

na dodatek kotłownia od strony najbardziej reprezentacyjnej, czyli od ogrodu.

No i brak wentylacji mechanicznej...

Garaż - budowany osobno będzie droższy. Jeśli garaż będzie stał na końcu działki, to wybrukowanie dojazdu też pochłonie spora sumę. Natomiast jeśli chodzi o funkcjonalność to wypadnie podobnie - i tak w deszczu trzeba wyjść z domu by iść do garażu.

Natomiast warto się zastanowić czy samochód jest aż tak ważnym członkiem rodziny by budować mu stajnię kosztem wygody człowieka w domu.