galanu 07.11.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Witajcie, Właśnie wystartowałem z indywidualnym projektem domu. Mam już opracowany rzut budynku i pierwsze ważne decyzje za sobą. Zrezygnowałem w ogóle z budowy kominów - zarówno spalinowego jak i wentylacyjnych. Rezygnacja z komina spalinowego nie ukrywam, wymagała dużo odwagi. Zamknąłem sobie drogę do grzania paliwami stałymi, ale do jasnej pogody... mamy XXI w. i alternatywne źródła ogrzewania budynków mieszkalnych! Aha... mam nadzieję, że rozumie się samo przez się że gazu na działce nie ma Powoli zbliżam się do etapu, że muszę poinformować szanownego pana architekta na jakie ogrzewanie domu się decyduję. Tutaj skłaniam się ku powietrznej pompie ciepła, a jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje to dość wysokie koszty inwestycyjne i długi czas zwrotu. Czy mam jakąś alternatywę? Dom parterowy o prostej bryle, poddasze całkowicie nieużytkowe, powierzchnia 125m2, dach czterospadowy. Ściany z porothermu, ocieplenie to styro 20cm, strop będzie prawdopodobnie drewniany ocieplony 30cm wełny. Większość okien to fixy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.11.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jak będziesz wiedział ile energii będzie potrzebować możesz pomyśleć o kablach grzejnych lub o buforze i grzaniu w G12W, G12as, lub G13 jeżeli masz dostępną u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Czy mam jakąś alternatywę? Prąd. Ale trzeba wtedy dorzucić coś dla podrasowania EP, bo wyjdzie na samym prądzie powyżej limitu. Np. PV, kolektory albo kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.11.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ściany z porothermu, ocieplenie to styro 20cm, strop będzie prawdopodobnie drewniany ocieplony 30cm wełny. Większość okien to fixy Nie lepiej silka dla akumulacyjności? Plus zamiast wełny dać pianę o tej samej grubości? Budujesz się na płycie fundamentowej, czy klasyczne fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galanu 07.11.2018 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jak będziesz wiedział ile energii będzie potrzebować możesz pomyśleć o kablach grzejnych lub o buforze i grzaniu w G12W, G12as, lub G13 jeżeli masz dostępną u siebie. Z tych dwóch rozwiązań to zdecydowanie kocioł elektryczny z buforem. Kable będą raz na zawsze, a kocioł zawsze mogę zmienić na pompę czy cokolwiek innego co wymyślą za lat kilka Od grzania prądem trochę odstraszają rachunki, ale z drugiej strony minie 10-15 lat zanim pompa ciepła zacznie na siebie zarabiać i pytanie czy w ogóle do tego czasu dotrwa w bezawaryjności. Nie lepiej silka dla akumulacyjności? Plus zamiast wełny dać pianę o tej samej grubości? Budujesz się na płycie fundamentowej, czy klasyczne fundamenty? Fundamenty będą klasyczne. Niestety gdzieś muszę przyoszczędzić by gdzieś pójść w luksusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.11.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Przy G12as i buforze będzie Cię to kosztować bardzo podobnie do gazu. Edytowane 7 Listopada 2018 przez agb literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.11.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 galanu, widzę że lewak z ciebie i nie patryjota! Ale czemu uważasz że klasyczny fundament będzie tańszy od płyty? Weź pod uwagę także późniejsze koszty eksploatacyjne przy płycie. Dom projektuj jak najbardziej zwarty - to zredukujesz i koszty budowy i koszty późniejszej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.11.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Tutaj skłaniam się ku powietrznej pompie ciepła, a jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje to dość wysokie koszty inwestycyjne i długi czas zwrotu. Nie przesadzasz trochę z tymi kosztami? Też jestem na etapie wyboru pompy, oferty np. na samsunga 9KW miałem na 22 tyś zł na gotowo z kotłownią, zbiornikiem CWU itd. Dobry piec z podajnikiem to minimum 8 tysięcy, to tego kotłownia wyjdzie pewnie z 12. Zakładając, że ze 3 tysiące zaoszczędziłeś na kominie masz piec za 15 a pompę za 22 - 7 tyś różnicy - czy to znowu takie wielkie pieniądze? A jak weźmiesz dofinansowanie z programu czyste powietrze (minimum 30% ceny pompy) to wyjdzie na to samo, albo nawet pompa taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts