Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektuję dom od podstaw i nie chcę być palaczem! Jak grzać?

galanu

Recommended Posts

Witajcie,

Właśnie wystartowałem z indywidualnym projektem domu. Mam już opracowany rzut budynku i pierwsze ważne decyzje za sobą. Zrezygnowałem w ogóle z budowy kominów - zarówno spalinowego jak i wentylacyjnych. Rezygnacja z komina spalinowego nie ukrywam, wymagała dużo odwagi. Zamknąłem sobie drogę do grzania paliwami stałymi, ale do jasnej pogody... mamy XXI w. i alternatywne źródła ogrzewania budynków mieszkalnych! Aha... mam nadzieję, że rozumie się samo przez się że gazu na działce nie ma :)

Powoli zbliżam się do etapu, że muszę poinformować szanownego pana architekta na jakie ogrzewanie domu się decyduję. Tutaj skłaniam się ku powietrznej pompie ciepła, a jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje to dość wysokie koszty inwestycyjne i długi czas zwrotu. Czy mam jakąś alternatywę?

Dom parterowy o prostej bryle, poddasze całkowicie nieużytkowe, powierzchnia 125m2, dach czterospadowy.

Ściany z porothermu, ocieplenie to styro 20cm, strop będzie prawdopodobnie drewniany ocieplony 30cm wełny. Większość okien to fixy

Ściany z porothermu, ocieplenie to styro 20cm, strop będzie prawdopodobnie drewniany ocieplony 30cm wełny. Większość okien to fixy

Nie lepiej silka dla akumulacyjności? Plus zamiast wełny dać pianę o tej samej grubości?

Budujesz się na płycie fundamentowej, czy klasyczne fundamenty?

Jak będziesz wiedział ile energii będzie potrzebować możesz pomyśleć o kablach grzejnych lub o buforze i grzaniu w G12W, G12as, lub G13 jeżeli masz dostępną u siebie.

Z tych dwóch rozwiązań to zdecydowanie kocioł elektryczny z buforem. Kable będą raz na zawsze, a kocioł zawsze mogę zmienić na pompę czy cokolwiek innego co wymyślą za lat kilka :) Od grzania prądem trochę odstraszają rachunki, ale z drugiej strony minie 10-15 lat zanim pompa ciepła zacznie na siebie zarabiać i pytanie czy w ogóle do tego czasu dotrwa w bezawaryjności.

Nie lepiej silka dla akumulacyjności? Plus zamiast wełny dać pianę o tej samej grubości?

Budujesz się na płycie fundamentowej, czy klasyczne fundamenty?

Fundamenty będą klasyczne. Niestety gdzieś muszę przyoszczędzić by gdzieś pójść w luksusy ;)

galanu, widzę że lewak z ciebie i nie patryjota!:cool:

Ale czemu uważasz że klasyczny fundament będzie tańszy od płyty? Weź pod uwagę także późniejsze koszty eksploatacyjne przy płycie.

Dom projektuj jak najbardziej zwarty - to zredukujesz i koszty budowy i koszty późniejszej eksploatacji.

Tutaj skłaniam się ku powietrznej pompie ciepła, a jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje to dość wysokie koszty inwestycyjne i długi czas zwrotu.

Nie przesadzasz trochę z tymi kosztami? Też jestem na etapie wyboru pompy, oferty np. na samsunga 9KW miałem na 22 tyś zł na gotowo z kotłownią, zbiornikiem CWU itd. Dobry piec z podajnikiem to minimum 8 tysięcy, to tego kotłownia wyjdzie pewnie z 12. Zakładając, że ze 3 tysiące zaoszczędziłeś na kominie masz piec za 15 a pompę za 22 - 7 tyś różnicy - czy to znowu takie wielkie pieniądze? A jak weźmiesz dofinansowanie z programu czyste powietrze (minimum 30% ceny pompy) to wyjdzie na to samo, albo nawet pompa taniej...