Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem 28m2 - prośba o pomoc :)

pabloh.ini

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Będę wdzięczny za pomoc w aranżacji salonu z aneksem (28m2). Na zdjęciu widać moją propozycję (po lewej) i oryginalny układ od dewelopera (po prawej).

d49129938ab0f875.png

Na czym mi zależy:

1) Funkcjonalna kuchnia - układ od dewelopera mi się nie podoba. Chciałbym zachować ciąg lodówka -> blat -> zlew -> blat -> kuchnia -> blat. Myślałem o słupku z piekarnikiem pod ścianą, ale chyba za mało miejsca - nie chcę go robić na siłę kosztem blatu. Czy taki układ ma sens? Zlew nie będzie jakoś często używany, czy może być w takim wypadku w rogu? (ociekaczem od rogu). Półwysep to dodatkowe szafki (głębokość 40) + hokery. Na lewo od okapu do lodówki wiszące szafki.

2) Część jadalniana - stół rozkładany, normalnie dla dwóch osób, okazjonalnie dla 6-8. Oprócz serwantki pod ścianą nie mam za bardzo pomysłu na meble, żeby było przejście wokół stołu. Bardzo mi się podoba styl prowansalski (serwantka, kredens) ale nie wiem gdzie to pomieścić, żeby nie zagracić.

3) Część wypoczynkowa - w rogu miałby stanąć biokominek, pod ścianą szafka rtv, w drugim rogu regał na książki. Mój pomysł to średniej wielkości narożnik, standardowy (długość 2300) wydaje mi się za duży.

Pokój ma orientację zachodnio-południową, chciałbym wykorzystać ilość światła i duże drzwi balkonowe (szerokość 100 + 180). Nie chciałbym zagracić tego pomieszczenia, ciekaw jestem również co myślicie o takim rozkładzie kuchni. Będę wdzięczny za wszystkie porady :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez pabloh.ini

Niestety do takiego wnętrza chyba żaden telewizor nie będzie pasował :) I całego mieszkania też w takim stylu nie planuję, tylko te przeklęte serwantki i stoły mi się podobają. O coś takiego:

8648c2ef98089fe1.jpg

Oczywiście telewizor pasuje tu jak pięść do oka, więc nie upieram się na Prowansję. Może być też sielsko :p W każdym razie nie podobają mi się nowoczesne wnętrza. Kanapa po drugiej stronie ma ten minus, że na koniec dnia słońce może świecić na tę ścianę (czyli na telewizor). No i wydawało mi się, że naturalne miejsce jadalni jest przy kuchni. Jak byś poustawiała meble? Czy barek ma wtedy sens?

Pozdrawiam :)