Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, a co z poddaszem użytkowym?

sandacz0000

Recommended Posts

Witam

Planuje położyć podłogówkę na parter (60m2) i 1 piętro (60m2), w łazience na piętrze grzejnik elektryczny. Mam problem ze strychem gdyż na 3 kondygnacji jest 45m2 użytkowych (70m po podłodze). Chciałbym uniknąć tam grzejnika, żeby nie komplikować instalacji. Czy można tego uniknąć czy grzejnik jest konieczny bo elektryczny zabije mnie rachunkami? Na poddasze będą szły pełnowymiarowe schody, ale będą oddzielone u góry drzwiami żeby nie uciekało całe ciepło. Na poddaszu będzie pokój ale nieużywany codziennie. Bez grzejników instalacja byłaby o wiele prostsza i tańsza? Dziękuję

Nie używany codziennie pokój na poddaszu najlepiej ogrzać przewymiarowanym grzejnikiem konwencjonalnym. Nie komplikuje to instalacji która jest zasilana czynnikiem o niskiej temperaturze takiej jak podłogówka a jednak pozwala na ręczną regulację temperatury w tym pomieszczeniu obniżając ją do minimum w okresie nieużytkowym. Dla 45 m2 będą to dwa grzejniki zasilane izolowanymi rurkami PEX z rozdzielacza umiejscowionego piętro niżej.

Poddasze to z regóły skosy ze ścianką kolankową więc niski a długi grzejnik nie wpłynie na funkcjonalność pomieszczenia.

Jeśli ścianki kolankowej nie ma to pozostaje tylko i wyłącznie ogrzewanie podłogowe lub ścienne sterowane dodatkowym zaworem RTL tak aby wygodnie była możliwość zmniejszania temperatury.

A jak zrobię instalację z zaworem trój. i układem pomp, żeby czasami puszczać ogrzewanie na drugie piętro/strych to czy jak nie będę używał grzejnika to instalacja będzie tak samo działać jakby była bez tych dodatkowych zaworów, pomp? Czy będzie miała taką samą wydajność jakby była zamontowana sama podłogówka bez grzejników?

Jak zrobisz instalację z zaworem trójdrogowym i pompą czyli inaczej mieszaczem to grzejniki konwencjonalne zasilisz przed mieszaczem a podłogówkę za mieszaczem bo do tego on służy. Zamykanie i otwieranie jednego czy dwóch dodatkowych grzejników mieszczących się w tym nie używanym pokoju nie wnosi prawie niczego bo ich obieg jest napędzany pompą w kotle natomiast podłogówka pompą w mieszaczu.

W układzie bez mieszacza zamykanie i otwieranie dwóch lub trzech dodatkowych grzejników wpłynie troszkę na prędkości przepływów w podłogówce ale nie są to jakieś wielkie różnice które cokolwiek znaczą .

Wydajność grzejnika konwencjonalnego zasilanego inną temperaturą jest inna dlatego też wspomniałem o ich przewymiarowaniu.

Problemem jest to że u Ciebie z tego co napisałeś w pierwszym poście grzejników masz tylko 1 plus te 2 - 3 dodatkowe które są w nieużywanym pokoju 45m2 użytkowych czyli 70m2 po podłodze jeśli nie będzie podzielone ściankami.

Reasumując to cała instalacja tylko i wyłącznie dla max 4 grzejników nie warta jest dzielenia poprzez mieszacz.

Inną kwestią jest jak w ogóle wygląda instalacja bo jeśli zawiera ona sprzęgło to tak czy inaczej dodatkowe pompy są w takim układzie nieuniknione.

Dzięki za odpowiedź. Czyli według Ciebie najlepiej będzie zastosować grzejniki przewymiarowane bez mieszacza. Ale czy takie grzejniki bez mieszacza ogrzeja wystarczająco pomieszczenie (jesli zajdzie taka potrzeba) skoro temperatura dla podlogówki jest o wiele niższa niż dla grzejników? Z tego co się dowiedziałem instalacja ma być bez sprzęgła.

Wszystko jest uzależnione od rodzaju kotła i wydajności jego pompy oraz od powierzchni pokrytej podłogówką.

Jeśli owe 60m2 na parterze i pietrze są zwymiarowane po podłodze to po przyjęciu że na 1m2 wychodzi 7mb rury potrzebujesz 420mb rury czyli średnio 6 pętli po 70mb

Oczywiście jest to jeszcze uzależnione od ilości pomieszczeń i ich powierzchni tak aby pętle odpowiadały za jedno pomieszczenie.

Przyjmując jednak że piętro jest identyczne to otrzymujemy srednio 14 pętli po 70mb

jeśli średni przepływ na pętli ustalimy na 1,2 l/min to otrzymamy całkowity przepływ i zarazem wydajność pompy na poziomie 1000 l/h

Taką minimalną wydajność posiada prawie każda pompa w kotle ale dołożenie 3 dodatkowych grzejników może doprowadzić do uzyskania przepływu już granicznego dla pompy.

Na dzień dzisiejszy mam za mało wiadomości o Twojej instalacji aby powiedzieć ze będzie OK lub nie.

Tu są potrzebne obliczenia hydrauliczne i wykonanie kompletnego projektu instalacji.

O ile zatem podłaczenie grzejników dodatkowych do instalacji podłogówki było by korzystne ze względu na oszczędności spalania gazu i zyski z kondensacji to ze względu na wydajność pompy itp parametry skończy się to innym rozwiązaniem.

Wszystkie niewiadome takie jak typ kotła gazowego, ilość pętli, ich długość itp, itd są bardzo ważne dlatego nie mogę odpowiedzieć jednoznacznie.

Prawdopodobnie właśnie ze względu na wydajność instalacja będzie musiała być wyposażona w sprzęgło i dwie pompy osobno dla każdego rozdzielacza lub jeszcze inny układ zawierający mieszacz.

Edytowane przez Mareks77

Im głębiej tym ciemniej dla mnie;) doprecyzowując to zasilanie będzie kotłem dwu-funkcyjnym 24KW z zasobnikiem warstwowym ok 42-48l, w ostateczności jednofunkcyjnym z zasobnikiem 120l,ale pom. gospodarcze ma tylko 4-5m2. Co do instalacji to mogę jeszcze ingerować gdyż będzie robiona w grudniu. Hydraulik polecał podłogówkę i grzejniki na poddasze oraz piec 2f z zasobnikiem, ale może mówić co mu wygodniej.

Sytuacja jest taka, że segment buduje deweloper, ale dopiero kładą ogrzewanie to mogę proponować co będzie dla mnie najlepsze. Wg hydraulika podłogówka plus grzejniki na piecu dwufunkcyjnym jest ok na zaworze trójdrogowym i pompą. Z tym, że mogę modyfikować instalację dobrowolnie więc szukam możliwości mniejszych rachunków za gaz..

Mniejsze rachunki za gaz to w tym przypadku po pierwsze sama podłogówka a dopiero potem mniejsze oszczędności stanowią:

1. kocioł jednofunkcyjny i zasobnik np 120 - 150l.

2. parametry i producent kotła które pociągają cenę

Jeśli zapłacisz więcej na starcie i zainwestujesz w dobry kocioł to zyskasz na rachunkach za gaz.

Jednak czasem dołożenie 2 tyś do kotła jest nie opłacalne w stosunku do oszczędności jakie uzyskasz.

Dla poprawnej pracy kocioł powinien mieć jak najmniejszą moc minimalną do której moduluje palnik.

Jak na moje oko w takiej instalacji 4 - 5kW to max.

Ujmę to tak...... niech hydraulik od dewelopera powie CI jakie kotły instalują ( producent i typ ) to wypowiem się czy będzie OK lub znajdę coś zamiennego

Jak deweloper chce wyprowadzić grzejnik na poddasze normalną instalacją to jakbym chciał go podpiąć pod zasilanie niskotemperaturowe z podlogowki to da radę podpiąć pod standardową instalacje czy trzeba zmieniać rurki na plastikowe dochodzące do grzejnika? Edytowane przez sandacz0000

Im głębiej tym ciemniej dla mnie;) doprecyzowując to zasilanie będzie kotłem dwu-funkcyjnym 24KW z zasobnikiem warstwowym ok 42-48l, w ostateczności jednofunkcyjnym z zasobnikiem 120l,ale pom. gospodarcze ma tylko 4-5m2. Co do instalacji to mogę jeszcze ingerować gdyż będzie robiona w grudniu. Hydraulik polecał podłogówkę i grzejniki na poddasze oraz piec 2f z zasobnikiem, ale może mówić co mu wygodniej.

Witam,

Wybrał już Pan producenta kotła gazowego?

Jeżeli jest Pan zainteresowany kotłem z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowym, zachęcam do sprawdzenia kotła Cerapur Acu. Posiada on zasobnik o pojemności 42l, o przepływie CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg. normy EN 625). Kocioł ładuje zbiorniki warstwowo za pomocą pompy która, może być wykorzystywana również jako pompą cyrkulacyjną. Niewątpliwą zaletą jest sposób przygotowania CWU - ładowanie warstwowe, które pozwala na szybsze podgrzewanie wody, niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Dodatkowo zasobnik wykonany jest ze stali nierdzewnej.

Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

• 3 months później...

Hej

Zbliża się termin robienia podlogowki i pieca.

Wszystko będzie na grzaniu niskotemperaturowym plus te dwa grzejniki na strychu też niskotemperaturowe

Nie mogę się zdecydować czy:

Buderus gb062 14kw lub gb062 24kw plus 120l lub 160l. Zastanawia mnie czy 120 litrów starczy na rodzinę 2+2 i czy ten piec 14 kw zdąży np nagrzać te 120 l przy braniu prysznicu jeden po drugim. Dzięki