Marek-K. 09.11.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Witam!fo rumowiczów i prosiłnym o radę. Robię odwodnienie z rynien i zastanawiam mnie czy przy położeniu w ziemi rur kanalizacynych pomarańczowych należy dodatkowo podsypywać pod nie piasek a także po bokach i na rurę? Czasami na zdjęciach widzę że dają też żwir lub tuczeń, ale jaki by to miało sens?Ciekawi mnie jeszcze czy spad do rur 1% wystarczy czy mało?Lepiej dać rury kanalizacyjne z kolankami czy żółte rury drenażowe bez dziurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.11.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Żółte rury drenażowe nie są sztywne, wyginają się jak wąz czyli nie ułozysz ich z jednostajnym spadkiem. Każde przegłębienie to zatrzymujące się osady i w konsekwencji problemy. Układasz pomarańczowe, spadek 1% to troszkę skromnie (ze 2%), obsypujesz czym chcesz, aby bez kamieni żeby rury nie uszkodzic. Tłuczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-K. 09.11.2018 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) OK, Bertha dzięki za sugestię! Tłuczeń? Tak i to konkretne kruszywo, położone pod i na rurze (dodatkowo szarej), ale nie będę podawał linku bo nie chcę komuś antyreklamy robić! Edytowane 9 Listopada 2018 przez Marek-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.11.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Szara jest delikatniejsza od pomarańczowej i nie powinna być stosowana w gruncie. Ma cieńsze ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 10.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 daje sie piasek bo i latwiej wypoziomowac, nie musi byc duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-K. 13.11.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) Szara jest delikatniejsza od pomarańczowej i nie powinna być stosowana w gruncie. Ma cieńsze ścianki. No właśnie wiem... OK, dzięki za pomoc! Edytowane 13 Listopada 2018 przez Marek-K. zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-K. 14.11.2018 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 A jeszcze jedno, na jakiej głębokości powinna iść taka rura, oczywiście o spadku wiem. Chodzi mi o najwyższy punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Bezpiecznie będzie niżej głębokości przemarzania gruntu, aby zimą (w dzień odwilż, kapie z dachu; w nocy mróz) nie zamarzło w rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.11.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Bezpiecznie będzie niżej głębokości przemarzania gruntu, aby zimą (w dzień odwilż, kapie z dachu; w nocy mróz) nie zamarzło w rurze. odwodnienie 90-120 cm pod ziemią? przeciez tam nie ma wody pod ciśnieniem tylko kap kap pare kropel. na prawde tyle sie daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts