Sulla 09.11.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Witam serdecznie, Jestem szalenie zainteresowany tematyką domów pasywnych. Chciałbym wybudować domek który będzie spełniał jeden z jego kanonów- "żadnych okien od północy". Niestety podążając tym tropem ciężko osiągnąć coś estetycznego gdy chce się zlokalizować wejście do domu od strony północnej. Proszę o poradę. Jednak zanim obsypie mnie grad krytyki że nie znam się na budowlance- JESTEM KOMPLETNYM LAIKIEM. Zastanawiałem się czy możliwe jest "doklejenie" do północnej, dobrze zaizolowanej ściany jakieś lekkiej konstrukcji- garażu, ganku i werandy? Do tego celu na stronce https://pl.kazaplan.com/ przerobiłem projekt C333c Miarodajny. Grubsza ściana pomiędzy garażem+gankiem a domem oznacza powiększenie ściany o warstwę izolacji. Jednak jak zbudować dobudówkę aby uniknąć mostków termicznych na górze i dole? Góra chyba nie jest problemem- na całej długości domu planuję prefabrykowane wiązary dachowe(+sufit podwieszany), które połączą te dwie części. Izolacja sufitu zakończy się nad właściwą częścią domu. Problemem jest dół- na czym postawić garaż i ganek, żeby po pierwsze całość nie rozjechała się za kilkanaście lat, po drugie uniknąć mostków termicznych? "Właściwą część domu" (bez tej dobudówki) planowałem wybudować na zaizolowanej płycie fundamentowej. Garaż i ganek nie będą ani ogrzewane, ani izolowane (jednak to tylko kwestia moich preferencji). A może mój plan od samego początku jest błędny(?) Taka dobudówka znacznie podniesie koszty i lepiej poszukać działki z wejściem od wschodu, doklejony garaż od północy, ogród z wypoczynkiem od południa z boku domu + osłona z jakiegoś żywopłotu od drogi. Niestety, planuję budować bez kredytu i mój budżet jest mocno ograniczony... Z góry bardzo dziękuję za wszystkie sugestie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Wywal garaż z bryły budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts