jaczelk 09.11.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Witam, Chciałbym u siebie na poddaszu zastosować ogrzewanie ścienne, ponieważ mam już wylane schody i nie mogę za bardzo podnieść poziomu posadzki - a więc zwykła podłogówka odpada. Po podłodze powierzchnia to 100m2(11x9) a po ścianach 50m2 (ścianki "kolankowe" wysokie na 1,3m). Dach koperta skosy z każdej strony. Ma to być tylko pomieszczenie rekreacyjne z jakimś bilardem itp, więc wystarczy żeby było tam przynajmniej 20 stopni. Chciałbym zastosować wariant suchy tzn. włożyć styropian w te otwory w ściance i przyczepić do niego rurki a całość zakryć płytami GK. Moje wątpliwości są następujące. 1. Czy to się w ogóle sprawdzi? Czy moc grzania będzie wystarczająca? Są niby rozwiązania systemowe wzbogacone o jakieś metalowe lamele, które lepiej rozprowadzają ciepło po płycie GK, ale ceny ponad budżet. 2. Jaką średnicę rurek zastosować? Jak ma się to do kwestii odpowietrzania? 3. Czy można wykuć bruzdy w stropie i doprowadzić wodę do tych pętli położonych najdalej od rozdzielacza? Planujemy później i tak jeszcze wylać samopoziom około 1cm. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki Edytowane 9 Listopada 2018 przez jaczelk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 W stropie nie możesz robić bruzd. Masz izolację nakrokwiową?Jak rozprowadzasz rekuperację niższej kondygnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaczelk 09.11.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Tak, mam płyty PIR położone nakrokwiowo. Wszystkie kanały do rekuperacji są poprowadzone za tą ścianką kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 To bym najcieplej myślał o zwykłej klimie - model o małym spadku mocy w mrozy. Raz, że masz małą powierzchnię ścian do dyspozycji, a dwa, że chłodzenie w lecie też się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaczelk 10.11.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Odpuszczam pomysł ogrzewania ściennego - za mała powierzchnia. Klimatyzacja słabo mnie przekonuje, ale poczytam o tym jeszcze. A kable albo maty grzejne w podłodze? Mogłoby się to sprawdzić? Albo doprowadzenie ciepłego powietrza z kominka z dołu? podpowiedzcie coś Ewentualnie jaka jest minimalna grubość wylewki na podłogowe? Może jednak trzeba przerobić stopnie schodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.11.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Odpuszczam pomysł ogrzewania ściennego - za mała powierzchnia. Klimatyzacja słabo mnie przekonuje, ale poczytam o tym jeszcze. A kable albo maty grzejne w podłodze? Mogłoby się to sprawdzić? Albo doprowadzenie ciepłego powietrza z kominka z dołu? podpowiedzcie coś Ewentualnie jaka jest minimalna grubość wylewki na podłogowe? Może jednak trzeba przerobić stopnie schodów... Napisałeś o okazjonalnym wykorzystaniu pomieszczenia (bilard) więc sugestia kol. Kaizen jest ok. Jeśli upierasz się na podłogówkę, co słuszne, to są jeszcze metody suchej zabudowy ogrzewania podłogowego. Zapytaj kol. Kan-term z forum. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaczelk 04.12.2018 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) A jaka jednostka by się sprawdziła w takim pomieszczeniu? Jaki to mniej więcej koszt z montażem? 100m2 po podłogach, 50 uzytkowe, kubatura pewnie w granicach 200m3 Ogrzewanie podłogowe dla porównania wyjdzie mnie 100m*60zł + styropian 2000 + rozdzielacz 1500 + musiałbym pomyśleć o jakimś dodatkowym buforze do PC no i wylewka anhydrytowa 4000 to pewnie około 16.000 łącznie. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez jaczelk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 05.12.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Wszystko zależy jakie są straty ciepła w tym pomieszczeniu. Proszę zapoznac się z ofertą Systemu KAN-therm Wall - metoda sucha.System składa się z gotowych płyt gipsowo-włókninowych w których zatopiona jest rura grzewcza. http://pl.kan-therm.com/download/files/pl/6-guidebooks/poradnik-ogrzewania-sciennego-pl.pdf http://pl.kan-therm.com/download/poradniki.html Płyty można układać na ścianach kolankowych oraz skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts