Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Ścienne na poddaszu?

jaczelk

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym u siebie na poddaszu zastosować ogrzewanie ścienne, ponieważ mam już wylane schody i nie mogę za bardzo podnieść poziomu posadzki - a więc zwykła podłogówka odpada.

Po podłodze powierzchnia to 100m2(11x9) a po ścianach 50m2 (ścianki "kolankowe" wysokie na 1,3m). Dach koperta skosy z każdej strony.

Ma to być tylko pomieszczenie rekreacyjne z jakimś bilardem itp, więc wystarczy żeby było tam przynajmniej 20 stopni.

Chciałbym zastosować wariant suchy tzn. włożyć styropian w te otwory w ściance i przyczepić do niego rurki a całość zakryć płytami GK.

Moje wątpliwości są następujące.

1. Czy to się w ogóle sprawdzi? Czy moc grzania będzie wystarczająca? Są niby rozwiązania systemowe wzbogacone o jakieś metalowe lamele, które lepiej rozprowadzają ciepło po płycie GK, ale ceny ponad budżet.

2. Jaką średnicę rurek zastosować? Jak ma się to do kwestii odpowietrzania?

3. Czy można wykuć bruzdy w stropie i doprowadzić wodę do tych pętli położonych najdalej od rozdzielacza? Planujemy później i tak jeszcze wylać samopoziom około 1cm.

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki

poddasze2.jpg

deskowanie2.jpg

sfsdf.jpg

Edytowane przez jaczelk

Odpuszczam pomysł ogrzewania ściennego - za mała powierzchnia. Klimatyzacja słabo mnie przekonuje, ale poczytam o tym jeszcze.

A kable albo maty grzejne w podłodze? Mogłoby się to sprawdzić? Albo doprowadzenie ciepłego powietrza z kominka z dołu? :D podpowiedzcie coś :)

Ewentualnie jaka jest minimalna grubość wylewki na podłogowe? Może jednak trzeba przerobić stopnie schodów...

Odpuszczam pomysł ogrzewania ściennego - za mała powierzchnia. Klimatyzacja słabo mnie przekonuje, ale poczytam o tym jeszcze.

A kable albo maty grzejne w podłodze? Mogłoby się to sprawdzić? Albo doprowadzenie ciepłego powietrza z kominka z dołu? :D podpowiedzcie coś :)

Ewentualnie jaka jest minimalna grubość wylewki na podłogowe? Może jednak trzeba przerobić stopnie schodów...

Napisałeś o okazjonalnym wykorzystaniu pomieszczenia (bilard) więc sugestia kol. Kaizen jest ok.

Jeśli upierasz się na podłogówkę, co słuszne, to są jeszcze metody suchej zabudowy ogrzewania podłogowego.

Zapytaj kol. Kan-term z forum.

Pozdrawiam

Cezary

• 4 weeks później...

A jaka jednostka by się sprawdziła w takim pomieszczeniu? Jaki to mniej więcej koszt z montażem?

100m2 po podłogach, 50 uzytkowe, kubatura pewnie w granicach 200m3

Ogrzewanie podłogowe dla porównania wyjdzie mnie 100m*60zł + styropian 2000 + rozdzielacz 1500 + musiałbym pomyśleć o jakimś dodatkowym buforze do PC no i wylewka anhydrytowa 4000 to pewnie około 16.000 łącznie.

Edytowane przez jaczelk

Wszystko zależy jakie są straty ciepła w tym pomieszczeniu.

Proszę zapoznac się z ofertą Systemu KAN-therm Wall - metoda sucha.

System składa się z gotowych płyt gipsowo-włókninowych w których zatopiona jest rura grzewcza.

http://pl.kan-therm.com/download/files/pl/6-guidebooks/poradnik-ogrzewania-sciennego-pl.pdf

http://pl.kan-therm.com/download/poradniki.html

Płyty można układać na ścianach kolankowych oraz skosach.