Nurek_ 10.11.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 WitamMam do wykonania 4 słupy jak w tym projekcie: https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-5-KRK1284Słupy nie są konstrukcyjne, nie przenoszą żadnych obciążeń, pełnią tylko rolę ozdobną, rozmiar 16x16.U góry będą złapane do więźby, zastanawiam się nad fundamentem pod nie na dole. Pierwsza opcja to kupić tubę szalunkową, pociąć na 4 kawałki, zakopać i zalać betonemDruga to wykopać dziurę, wylać mini stopę fundamentową, na to wymurować 3-4 betonowe bloczki fundamentoweW obu opcjach mocowanie do fundamentu kotwą Kolejna sprawa, to na jakiej wysokości mocować słupy. Planuję taras z kostki, czy kotwę mogę umieścić poniżej poziomu kostki, czy lepiej żeby wystawała nad ten poziom? Jak umieszczę poniżej, to pewnie będzie problem z zabezpieczeniem drewna przed wilgocią, ale będzie bardziej estetycznie. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2018 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 W zakupionym projekcie nie ma informacji na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Nie ma. Projekt był indywidualny, architekt sobie o tych fundamentach "zapomniał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.11.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Tuba posadowiona poniżej wysokości przemarzania i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 A zbroić to jakoś? Zostało mi trochę pręta fi6, czy ewentualnie nada się na zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.11.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Nie ma. Projekt był indywidualny, architekt sobie o tych fundamentach "zapomniał". To może trzeba mu przypomnieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Nie ma. Projekt był indywidualny, architekt sobie o tych fundamentach "zapomniał". Części konstrukcyjnej projektu tez nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.11.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 (edytowane) Możesz wrzucić jakiegoś pręta, ale skoro to nie jest słup konstrukcyjny, to fundament przenosi wyłącznie siłę ściskającą wynikającą z ciężaru słupa jako takiego. Zbrojenie nie ma tu znaczenia. Twoim zasadniczym zmartwieniem jest to, żeby fundament był posadowiony poniżej głębokości przemarzania gruntu, bo inaczej może Ci cały słup nieco unieść, uszkadzając to, co jest ponad nim. A jeśli chodzi o wysokość - jakiś prześwit między drewnem a podłożem by się przydał, choćby centymetr. Edytowane 11 Listopada 2018 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Części konstrukcyjnej projektu tez nie ma ? Jest, ale nie ma tam wrysowanych tych fundamentów. I nie będzie, ile by nie padło, nie wnoszących nic do sprawy pytań o projekt i architekta. Jak ktoś ma jakieś konstruktywne uwagi, chętnie posłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Możesz wrzucić jakiegoś pręta, ale skoro to nie jest słup konstrukcyjny, to fundament przenosi wyłącznie siłę ściskającą wynikającą z ciężaru słupa jako takiego. Zbrojenie nie ma tu znaczenia. Twoim zasadniczym zmartwieniem jest to, żeby fundament był posadowiony poniżej głębokości przemarzania gruntu, bo inaczej może Ci cały słup nieco unieść, uszkadzając to, co jest ponad nim. Myślałem o tubie 1m, u mnie strefa przemarzania to 80 cm a grun to pisek więc wysadziny mi raczej nie grożą. A jeśli chodzi o wysokość - jakiś prześwit między drewnem a podłożem by się przydał, choćby centymetr. Tylko jak to zrobić? Jak wyciągnę tubę do poziomu tarasu, to jak później ułożę kostkę w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.11.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Słupy nie są konstrukcyjne, nie przenoszą żadnych obciążeń, pełnią tylko rolę ozdobną, rozmiar 16x16. U góry będą złapane do więźby, zastanawiam się nad fundamentem pod nie na dole. Co myślicie? Ale pieprzenie, słupy złapane do więźby........... Więźba się opiera na słupach a nie ona trzymają jej. Uwierzę że to slupy się trzymają więźby jak masz krokwie tak 20x25......masz takie? Nie......więc słupy są konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Ale pieprzenie, słupy złapane do więźby........... Więźba się opiera na słupach a nie ona trzymają jej. Uwierzę że to slupy się trzymają więźby jak masz krokwie tak 20x25......masz takie? Nie......więc słupy są konstrukcyjne. Mam wiązary, dach już dawno stoi i ma się dobrze bez tych słupów. Jak pisałem słupy są tylko do ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Wykop dziurę w ziemi na głębokość przemarzania i zalej betone.Daj na górze betonu kotwę do łapania słupa drewnianego 16x16cm i postaw słup (słupy) mocując je do spodu konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.11.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Mam wiązary, dach już dawno stoi i ma się dobrze bez tych słupów. Jak pisałem słupy są tylko do ozdoby. To może warto pokazywać rysunki zgodne z pytaniem? W projekcie który linkujesz nie ma wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.11.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 To może warto pokazywać rysunki zgodne z pytaniem? W projekcie który linkujesz nie ma wiązarów. Nie pisałem, że to TEN projekt, tylko, że słupy są jak w tym projekcie. Wygląda na to, że już wszystko jasne, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.11.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tylko jak to zrobić? Jak wyciągnę tubę do poziomu tarasu, to jak później ułożę kostkę w tym miejscu? No nie, jeśli masz tam mieć kostkę, to beton robisz niżej o: 1cm odstępu kostka-słup, 6cm kostka (na przykład) i 5cm podsypka. Razem 12cm poniżej końca słupa i 11cm poniżej poziomu tarasu. Jeśli się pomylisz o centymetr, to najwyżej dasz nieco mniej lub więcej podsypki, najważniejsze, żebyś nie zalał do poziomu kostki czy coś, bo potem kupa roboty z cięciem betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.11.2018 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Ok, tylko w takim razie te 12 cm miedzy końcem słupa a fundamentem czym wypełnić? Czy są takie kotwy które mógłbym do tego zastosować? Znalazłem coś takiego https://allegro.pl/kotwa-typu-h-do-betonu-16-cm-i7502920570.html nada sie? Edytowane 12 Listopada 2018 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.07.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Podepnę się pod temat. Mam w projekcie narożny taras z kostki brukowej o szerokości ok 3m. Niestety konieczne będzie zadaszenie, gdyż taras jest skierowany na południowy-zachód, co w bardzo ciepłe dni uniemożliwi korzystanie z takiego tarasu bez zadaszenia. Nie wiem jakie zrobię zadaszenie, może nawet dachówka. Jednak potrzebne będą słupy, pewnie 8. Jak powinien być wykonany fundament pod takie słupy zadaszenia? Czy to powinien być fundament punktowy pod słupami (np. z tuby szalunkowej), czy może liniowy po całym obwodzie? Na pewno musi sięgać poniżej granicy przemarzania. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 02.07.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Ok, tylko w takim razie te 12 cm miedzy końcem słupa a fundamentem czym wypełnić? Czy są takie kotwy które mógłbym do tego zastosować? Znalazłem coś takiego https://allegro.pl/kotwa-typu-h-do-betonu-16-cm-i7502920570.html nada sie? To słupy zrób na równo do wysokości kostki, a ten 1-2 cm uniesione będzie na tej kotwie. Słupy betonowe możesz otynkować w kolor kostki brukowej - np. tynkiem mozaikowym. Takie kotwy nie uniosą Ci tego na 12cm, bo za mało będą "zanurzone" w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts