Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka pionu kanalizacyjnego...

elevator

Recommended Posts

Witam,

Mam problem, z którym muszę sobie jakoś poradzić. Mam pion kanalizacyjny który idzie wewnątrz budynku przez 2 poziomy, po czym wychodzi przez dach z odpowietrznikiem. Problem jest tego typu, ze zabieram się za remont łazienki i chciałem (tzn. muszę, bo zona chce, a jak zona chce to muszę...) wstawić WC pod zabudowę. Problem jest tego typu, ze tam gdzie jest pion kanalizacyjny, tam własnie ma stać stelaż, wiec chciałbym ten pion jakoś przerobić. Najlepiej tak żeby za dużo się nie narobić. Zdjęcie pacjenta poniżej:

IMG_6056_3.jpg

Schemat (przepraszam za moje umiejętności w paincie...):

schemat_kanaliza.jpg

Sposób w jaki chciałem to przerobić:

IMG_6056_4.jpg

Wytłumaczenie. Więc problem polega na tym, że tego pionu aż do poziomu podłogi nie jestem w stanie za bardzo ruszyć, dlatego że rozdzielacz pionu na odpływ dla wanny i zlewu, jest zaraz poniżej tego kolanka zakrytego reklamówką i jest skręcony plastikową obejmą. Żeby się do tego dobrać bym musiał rozbierać podłogę i nie wiem czy udałoby się to zrobić. Stąd w jakiś sposób chciałem przerobić tylko to kolanko wychodzące już nad podłogą, skrócić to jakoś i przyłącze do stelaża wpuścić od góry (zaznaczone strzałką), to całe kolanko przekręcić w prawo i jakoś wymanewrować rurami (bo miejsca tam mało), żeby to puścić do góry i znów zakręcić w lewo tuż przed samym sufitem. Wadą tego rozwiązania jest to, że jakbym od góry zamocował rurę przyłącza do WC, to toaleta będzie wisieć za wysoko... więc skąś bym musiał te 10-15 cm "urwać".

Innym rozwiązaniem było bezpośrednie wpięcie się w układ tak jak jest, problem jest tego typu, że zestaw WC z Cersanitu jaki mam ma rurę redukcyjną z 95mm przy przyłączu toalety na 110mm do głównego wpięcia w pionie i takiego typu redukcji "prostej" nie umiem znaleźć. Wadą tego rozwiązania jest to, że stelaż i toaleta będą zbyt wysunięte do środka pomieszczenia.

Trzecim rozwiązaniem jakie brałem pod uwagę było zakupienie trójnika 110/50 albo 110/75 gdzie od góry w trójnik podłączona byłaby toaleta i wentylacje poprowadzić do gory rurami 50 albo 75mm i połączenia jej spowrotem przy suficie z główną rurą 110mm. Nie mam pojęcia czy tego typu "wentylacja" się sprawdzi. Chodzi wszak o sam dopływ powietrza, chyba prawda?

Czwartym rozwiązaniem, wynalazłem odpowietrzniki wewnętrzne, które potrafią regulować ciśnienie, wiec wtedy mogłbym taki odpowietrznik zamontować zaraz przy trójniku, a rurę która wychodzi na dach, zaślepić i zapomnieć. Problem w tym, że nie wiem czy jak jej nie zaślepię to czy woda mi się w niej nie będzie zbierać bo domyślam się, że odpowietrznik u góry w 100% szczelny nie jest i może jakąś tam wodę z deszczu wpuścić w układ?

Tyle moich pomysłów. Byłbym wdzięczny za jakakolwiek pomoc, bo szczerze, nie mam pojęcia jak to ugryźć.

Dziękuje z góry i pozdrawiam!

Jeśli główny pion przebiega wewnątrz kanału kominowego lub w ścianie bo tak wynika z rysunku a fotka określa to niejednoznacznie i tam zamontowanie trójnika nawet redukcyjnego do 75 jako napowietrzenie lub wersja 3 rozwiązania która prawdopodobnie omija kolidujący punkt Edytowane przez Mareks77