Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o ocenę wykonania konstrukcji dachu

mrDOM

Recommended Posts

Dzwoniłem dziś do majstra, powiedział, że przyjedzie i poprawi.

Nie zwrócił uwagi na zakończenie w projekcie i zrobił, zakończył ścianę szczytową, jak powiedział standardowo.

Też nie zwróciłem na to uwagi.

Zwrócę mu za materiały.

I to jest majster teraz to wiem, że i z elewacją z majstrem się dogadamy. :)

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propos, czym raczej byście ocieplili ścianę szczytową od góry? Styropianem czy wełną i na jakim etapie budowy należy to wykonać?

My ociepliliśmy pianą na etapie pianowania poddasza. Jak styropianem to można i na etapie "ściany szczytowe stoją, więźba jeszcze się nie buduje: .Bo wtedy jest najlepsze dojście. Wełna jakoś w tym miejscu mnie nie przekonuje.

Wrócę do tematu wątku bo jest mały dylemat.

Na połączeniu jętka krokiew jest wkręt ciesielski grubość-8mm, długość-14mm i dwa gwoździe.

Dekarz mówi, że jeśli dać śruby to trzeba te wkręty wykręcać bo są na środku połączenia.

Może jednak dać np. jeszcze po jednym wkręcie ciesielskim i już?

Dekarz twierdzi, że to specjalne wkręty z atestem itp. i że już na jednym (plus 2 gwozdzie jest ok)

Czy jednak uprzeć się na śruby a te wkręty niech wykręci i wkręci później obok śrub?

Krokwie w kalenicy są połączone na jeden wkręt ciesielski, mają jakiś taki bardzo szeroki łeb, na kilka centymetrów, tutaj ok?

Poprosiłbym o opinie