Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która dachówka jest najbardziej szczelna ?

Jamróz1719515756

Recommended Posts

Mam pytanie. W przyszłym roku remont dachu . Będzie dachówka i niestety membrana pod nią. Są jakieś typy dachówek lepsze od innych pod względem szczelności.... gdyby powiedzmy po np 10 latach membrana zaczęła padać ... tak by w możliwy sposób zabezpieczyć się przed przeciekaniem deszcz śnieg podwiewany ?

Mam pytanie. W przyszłym roku remont dachu . Będzie dachówka i niestety membrana pod nią. Są jakieś typy dachówek lepsze od innych pod względem szczelności.... gdyby powiedzmy po np 10 latach membrana zaczęła padać ... tak by w możliwy sposób zabezpieczyć się przed przeciekaniem deszcz śnieg podwiewany ?

nie napisałej jaki kąt dachu. dachówki są szczelne na deszcz z wiatrem ok 80% a na drobny przemrożony śnieg z wiatrem już tylko 60% więc TYLKO PAPA NA DESKOWANIU daje gwarancje szczelności i trwałości na lata. Każdy piszący inaczej imho DELIKATNIE MIJA SIĘ Z PRAWDĄ.

TYLKO PAPA NA DESKOWANIU daje gwarancje szczelności i trwałości na lata. Każdy piszący inaczej imho DELIKATNIE MIJA SIĘ Z PRAWDĄ.

Masz jakieś podstawy, żeby zarzucać kłamstwo "mojemu" gwarantowi, który w gwarancji napisał, gdzie gwarantuje mi 15 lat funkcjonowania membrany zgodnie z przeznaczeniem? Jak widać nie jest to firma "krzak" rzucająca słowa na wiatr.

Lipa i tyle w temacie.

Papy z Jarocina mają

"GWARANCJE

Na najlepsze papy zgrzewalne modyfikowane SBS udzielamy 10-letniej gwarancji. Na pozostałe odmiany pap modyfikowanych udzielamy 5-letniej gwarancji. Karta gwarancyjna jest wystawiana na życzenie klienta."

I co po tych 5 czy 10 latach? Lipa i tyle w temacie. Drożej, a gwarancja krótsza.

Że Icopal ma lepszą? A kto ją ma? Kto spełnił warunki np.

5.2. Sposób uzyskania Karty Gwarancyjnej Icopal:

a) uprawniony do uzyskania gwarancji zobowiązany jest zarejestrować się w Internetowej Bazie Gwarancyjnej Icopal na stronie http://www.gwarancje.icopal.pl

w nieprzekraczalnym terminie 45 dni od daty wystawienia dowodu zakupu produktów Icopal objętych Imienną Gwarancją Jakości Icopal lub należących do wybranego systemu (jeżeli takowe występują)

Edytowane przez Kaizen

U mnie jest dachówka Creaton Viva Neu i jest szczelna od deszczu, i śniegu.Jednak gdy sypie zmrożony śnieg i jest wiatr to przepuszcza ile? ok 30l sniegu /100m2 (kiedyś orientacyjnie popatrzyłem ile tego jest po opadach)

Fakt , że mam nieużytkowe poddasze, ale jakby nie było foli to faktycznie śnieg wpadłby na poddasze.

Woda opadowa też zapewne tak przecieka jednak ona jest niewidoczna bo spływa po powierzchni i trudno to zauważyć.

Tak jak koledzy wspomnieli najlepszym zabezpieczeniem byłoby pokrycie szczelne - "wieczne" pod dachówką. Cokolwiek to znaczy na dachówkę rzekomo mam 50 lat, na folię 30 lat gwarancji - Co będzie potem - mam nadzieję, że to samo co w czasie gwarancji.

Papy z Jarocina mają

"GWARANCJE

Na najlepsze papy zgrzewalne modyfikowane SBS udzielamy 10-letniej gwarancji. Na pozostałe odmiany pap modyfikowanych udzielamy 5-letniej gwarancji. Karta gwarancyjna jest wystawiana na życzenie klienta."

I co po tych 5 czy 10 latach? Lipa i tyle w temacie. Drożej, a gwarancja krótsza.

Że Icopal ma lepszą? A kto ją ma? Kto spełnił warunki np.

5.2. Sposób uzyskania Karty Gwarancyjnej Icopal:

a) uprawniony do uzyskania gwarancji zobowiązany jest zarejestrować się w Internetowej Bazie Gwarancyjnej Icopal na stronie http://www.gwarancje.icopal.pl

w nieprzekraczalnym terminie 45 dni od daty wystawienia dowodu zakupu produktów Icopal objętych Imienną Gwarancją Jakości Icopal lub należących do wybranego systemu (jeżeli takowe występują)

Ja nie pytałem ile mają papy z Jarocina, tylko co po 15 latach z membraną?

A Icopala mam zarejestrowanego dawno. Taki jesteś oczytany w WG, to powinieneś być świadom tego wymogu.

Edytowane przez agb
literówka

Twój dach daj co chcesz. My polecamy sprawdzoną metodę, dlatego budujemy raz i na 50 lat spokój gwarantowany. Mamy już za sobą dużo remontów dachów na samej membranie które w tamtych czasach były "najlepsze" ale jak wejdzie kuna to żadna membrana jej nie zatrzyma.. Możesz mieć 15 czy 30 lat gwarancji ale jak firma się zwinie to kogo będziesz ganiał ?

Twój dach daj co chcesz. My polecamy sprawdzoną metodę, dlatego budujemy raz i na 50 lat spokój gwarantowany. Mamy już za sobą dużo remontów dachów na samej membranie które w tamtych czasach były "najlepsze" ale jak wejdzie kuna to żadna membrana jej nie zatrzyma.. Możesz mieć 15 czy 30 lat gwarancji ale jak firma się zwinie to kogo będziesz ganiał ?

Rozsądnie kolega napisał , popieram i potwierdzam. Pisemnymi gwarancjami można powycierać podłogę na piętrze jak naleje się przez z perforowaną membranę do środka poddasza.Kuna , kos, sikorka , dzięcioł, mysz . wszystkie te gadziny chętnie się zasiedlą lub zniszczą każdy dom jak im się na to pozwoli.Stare sprawdzone rozwiązania czyli deskowanie i papa to najrozsądniejszy wybór.

Edytowane przez tomraider

Kto Ci gwarantuje ten spokój? przecież Ci Keizen napisał, że masz na papę 5- 10 lat gwarancji, a jak nie dopilnujesz i Janusz dekarz da ci coś marnego to i tego nie uzyskasz...

. gdyby powiedzmy po np 10 latach membrana zaczęła padać ...

Skoro przyjmujesz takie założenie (zresztą słusznie) to nie montuj folii bo po co? Kryj dach dachówką na zaprawę tak jak robiono to kiedyś. Strych pozostaw nieużytkowy z małymi oknami do przewietrzania, a na stropie zastosuj glinę jako hydroizolację. Tak robiono kiedyś i domy stoją do dziś. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
U mnie jest dachówka Creaton Viva Neu i jest szczelna od deszczu, i śniegu.Jednak gdy sypie zmrożony śnieg i jest wiatr to przepuszcza ile? ok 30l sniegu /100m2 (kiedyś orientacyjnie popatrzyłem ile tego jest po opadach)

Fakt , że mam nieużytkowe poddasze, ale jakby nie było foli to faktycznie śnieg wpadłby na poddasze.

Woda opadowa też zapewne tak przecieka jednak ona jest niewidoczna bo spływa po powierzchni i trudno to zauważyć.

Tak jak koledzy wspomnieli najlepszym zabezpieczeniem byłoby pokrycie szczelne - "wieczne" pod dachówką. Cokolwiek to znaczy na dachówkę rzekomo mam 50 lat, na folię 30 lat gwarancji - Co będzie potem - mam nadzieję, że to samo co w czasie gwarancji.

Dachówkę jak widzę masz Creaton Viva a folię od kogo? Systemową? Bo Creaton chyba też ma w ofercie membrany. Moim zdaniem, jeżeli nie nastąpi mechaniczne uszkodzenie to sama folia/membrana, osłonięta dachówka powinna wytrzymać spokojnie te 30-50 lat. UV mogłoby mieć tu wpływ ale przecież dachówka osłania. 30 litrów śniegu przy 100m2 to chyba nie tak źle. Ciekawe czy zwiększyłaby się trwałość pokrycia w momencie, gdyby poddasze było ogrzewane. Śnieg szybciej by się topił i szybciej spływał/odparowywał. W teorii trwałość mogłaby być większa.