Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec elektryczny indukcyjny

czapka2

Recommended Posts

Witam

Szykuję się po kupnie domu aby zmienić zostawionego w nim kopciucha na coś bezobsługowego aby czas wolny nie spędzać w piwnicy a co najwyżej na kanapie...

Jako że nie mam gazu moje myśli coraz bardziej skłaniają się do zamontowania fotowoltaiki a z racji że sama instalacja ma sens tylko jak zamontuje się ogrzewanie na prąd to wybór pada na piec elektryczny a konkretnie znalazłem coś takiego :spam:

Dom ok 200m, dobrze ocieplony, nowe w miarę okna, dach położona na podłodze wełna, dach też w miarę nowy dachówka ceramiczna.,...

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piecami lub jakąś opinię czy może jeszcze lepiej konkretnie piec firmy Fenix lub miał styczność z firmą z Wrocławia?

Dziękuję z góry za opinie

Edytowane przez Greengaz

Witam

Szykuję się po kupnie domu aby zmienić zostawionego w nim kopciucha na coś bezobsługowego aby czas wolny nie spędzać w piwnicy a co najwyżej na kanapie...

Jako że nie mam gazu moje myśli coraz bardziej skłaniają się do zamontowania fotowoltaiki a z racji że sama instalacja ma sens tylko jak zamontuje się ogrzewanie na prąd to wybór pada na piec elektryczny a konkretnie znalazłem coś takiego :spam:

Dom ok 200m, dobrze ocieplony, nowe w miarę okna, dach położona na podłodze wełna, dach też w miarę nowy dachówka ceramiczna.,...

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi piecami lub jakąś opinię czy może jeszcze lepiej konkretnie piec firmy Fenix lub miał styczność z firmą z Wrocławia?

Pierwszy post i o od razu spam. Nic dziwnego skoro kociołek na ok 150 m2 to koszt powyzej 11 000 zł

Jezeli chodzi o te kotły to w opisie na stronie producenta kłamstwo odnosnie sprawnosci. Rzekomo te kotły są sprawniejsze o 50 % od innych kotłow elektrycznych. Jak nic wychodzi COP > 1. Cuda na kiju.

Edytowane przez Greengaz

Człowieku o jakim spamie tutaj piszesz?

Właśnie dlatego chcę się dowiedzieć z różnych źródeł opinii innych.. Czy ja zachwalam ten system? Po prostu wydaje mi się to logiczne i sensowne w połaczeniu z fotowoltaiką aby ogrzewanie było na prąd...

Skoro nie piszesz argumentując tylko negujesz to jaki jest sens Twojego posta?

Skoro masz jakąś rzetelną wiedzę za i przeciw to możesz mi nawet napisać na priv...

Jest to dla mnie dylemat z ogrzewaniem bo gazu nie mam, żadne z podajnikami nie chcę wiec zostaje z wykorzystaniem elektryczności, więc nie dziw się że szukam pomocy i porad mądrzejszych.....

Człowieku o jakim spamie tutaj piszesz?

Właśnie dlatego chcę się dowiedzieć z różnych źródeł opinii innych.. Czy ja zachwalam ten system? Po prostu wydaje mi się to logiczne i sensowne w połaczeniu z fotowoltaiką aby ogrzewanie było na prąd...

Skoro nie piszesz argumentując tylko negujesz to jaki jest sens Twojego posta?

Skoro masz jakąś rzetelną wiedzę za i przeciw to możesz mi nawet napisać na priv...

Jest to dla mnie dylemat z ogrzewaniem bo gazu nie mam, żadne z podajnikami nie chcę wiec zostaje z wykorzystaniem elektryczności, więc nie dziw się że szukam pomocy i porad mądrzejszych.....

Dobrze ze szukasz porad mądrzejszych, tylko nie wiem dlaczego szukasz najdrozszych rozwiązan.

Gdybys czytał moje posty to wiedziałbys ze propguje ogrzewanie elektryczne, ale ... jezeli ktos za kocioł elektryczny chce płacic 11-12 tys zł zamiast ok 3-4 tys za kotły elektryczne innych producentów które sprawnosc mają taką samą to nie dziw sie neguje Twoje wybory

Tu nie chodzi o COP. To są inne sposoby grzania : oporowy a indukcyjny ze względu na zasadę działania.

@czapka2 według mnie nie warto dawać tyle za taki piec. Za max 3 tyś masz np. przepływowy Kospel, a za kilka stówek grzałkę. Kupujesz 2 - 3 szt i wsadzasz do zbiornika, który pewnie masz po instalacji i tyle.

Sposób grzana jest nieistotny i je musisz mi tego tłumaczyc, jako elektryk znam sie na tym, napisalem o COP dlatego ze nie ma kotłów elektrycznych grzejących z COP > 1.

Oszukujesz się.

Może i wiesz co czytasz tylko nie rozumiesz co czytasz.

Ja nie napisalem że ty coś tam o tym COP napisaleś.

Zwrócilem uwagę że nie należy ignorować głupot pisanych o sprawnści pieców elektrycznych.

Dokladnie mi o to chodziło, Producent oszukuje potencjalnych nabywców obiecujac im COP >1, i za to cudo sobie słono liczy. Nabywce nie interesuje sposób grzania a efekty i koszty eksploatacyjne

Jaki COP o czym Ty piszesz. To, że producent oszukuje to fakt, ale tu nie o COP Panie chodzi.

COP to taki skrót myslowy, praktycznie koazdy kociol elektryczny ma sprawnosc ok 99%, producent tych cudownych kotłow podaje ze sa one sprawniejsze od innych typów kotłow elektrycznych o ok 50%,Jakby nie liczył sprawnosc tego kotła indukcyjnego ma rzekomo wynosic Ponad 140%. Nie wiem jak mam jeszcze inaczej wytłumaczyc, jezeli dalej nie zrozumiałes to trudno inni zrozumieli.

Pierwszy post i o od razu spam. Nic dziwnego skoro kociołek na ok 150 m2 to koszt powyzej 11 000 zł

Jezeli chodzi o te kotły to w opisie na stronie producenta kłamstwo odnosnie sprawnosci. Rzekomo te kotły są sprawniejsze o 50 % od innych kotłow elektrycznych. Jak nic wychodzi COP > 1. Cuda na kiju.

Asolt można prosić o kontakt?

Dalej brak konkretów odnoście kotłów indukcyjnych....

Nikt takowych nie posiada albo się z nimi nie zetknął?

http://www.ekokotlyindukcyjne.pl tutaj też mamy jakieś rozwiązanie.....

Na 18 postów ponad połowa to przekomarzanie się o COP.....

Może ktoś ma porównanie do zwykłych elektrycznych bo patrząc na płytę indukcyjną a czajnik rzeczywiście zwykłe wypada przy tym blado...

Sens w tym że to ma mi posłużyć na lata a nie doprowadzić do ruiny finansowej :-)

http://www.ekokotlyindukcyjne.pl tutaj też mamy jakieś rozwiązanie.....

Brak obowiązkowych danych firmy na stronie, brak informacji o gwarancji, brak opisu technicznego, brak instrukcji, brak deklaracji, brak wszystkiego. Już to dyskwalifikuje nawet, jak ktoś nie zna fizyki.

Do tego to tylko "czajnik" jak dobrze rozumiem - bez sterowania, bez pompy i do tego za kosmiczne pieniądze.

Kuchenki indukcyjne nie oszukują fizyki, tylko minimalizują straty ciepła grzejąc sam garnek. W przypadku kotła nie ma z tego korzyści, bo w zwykłym "zwykła" grzałka jest zanurzona w wodzie. Więc gdybyś ogrzał indukcją obudowę zbiornika (gdyby to była faktycznie indukcja). to byś miał większe straty na grzanie otaczającego powietrza niż gdybyś grzał wodę grzałką zanurzoną wewnątrz zbiornika.

Czyli mam rozumieć że COP przy założeniu że są równe tzn że pobór będzie taki sam z tym że szybciej będzie się nagrzewał indukcyjny i to też niekoniecznie to kosztowo wyjdzie tak samo z racji tego samego poboru prądu?.....

To chyba kogoś kto umie liczyć ciężko będzie przekonać że jest inaczej a cena też nie jest atrakcyjna bo 16tys to sporo jak za nowinke....

Drugą zaletą jaką się chwalą to żywotność w tym że chyba są te piece za krótko lub tak mało jest użytkowników aby to stwierdzić....

Szkoda że nikt kto taki kocioł posiada nie udzielił tutaj (jeszcze) odpowiedzi.....

• 2 weeks później...
Witam

Witam,

A nie zastanawiał się Pan nad wyborem powietrznej pompy ciepła zamiast kotła elektrycznego?

Ogrzewanie budynku jedynie za pomocą czystej energii elektrycznej jest znacznie droższe niż przy zastosowaniu pompy ciepła, która to częściowo zasilana jest energią elektryczną oraz bezpłatną energią pobieraną bezpośrednio z powietrza w jej otoczeniu. Dzięki wysokiemu współczynnikowi COP, pompa ciepła pobiera jedynie niewielką ilość energii elektrycznej do napędu sprężarki. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus w której znajdują się powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. Posiadają one jeden z najwyższych współczynników COP na rynku oraz cechują się solidnym wykonaniem. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesny regulator HMC 300 z możliwością zastosowania regulatora pokojowego oraz ma wbudowany moduł internetowy, pozwalający na sterowanie pompą za pomocą smartfona. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 2 years później...
Coraz częściej Prosumenci decydują się na instalację kotłów indukcyjnych. Dzięki temu w 100% wykorzystują nadwyżki wyprodukowanej, przy pomocy PV, energii elektrycznej.

Nie do wiary, że tak można. Czy te kotły mają podłączenie do licznika energii elektrycznej, że tak dokładnie to robią?