ARexx2 13.11.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Witam, Mam trochę laickie pytanie ale mam nadzieję że mi pomożecie: Do tej pory mieszkałem w bloku z ogrzewaniem z sieci miejskiej gdzie grzejniki w mieszkaniu w okresie zimowym były zawsze ciepłe. Jak na zewnątrz było na plusie to były lekko ciepłe jak ściskały mrozy do czasami aż nie można było ich dotknąć... Teraz mam mieszkanie ok 50m w którym jest zainstalowany piec 24kW do CO i CWU + sterownik. Na sterowniku na razie 20 stopni dzień/ 18 stopni w nocy. I tutaj ten piec działa w ten sposób że jak temperatura spada poniżej 20 stopni, piec odpala i nagrzewa przez ok 10-15 grzejniki do 60stopni, jak na termostacie będzie 20,25 stopni to sterownik wyłącza piec. Przeważnie po takim grzaniu temperatura w mieszkaniu potrafi dociągnąć do 22 stopni. Po czym przez ok 1,5h - do 2h piec się już nie włącza a grzejniki praktycznie stygną do zera. Próbowałem zmniejszyć temperaturę na grzejnikach do 50 stopni ale w tedy piec pracuje przez 30-40minut i w tym okresie palnik potrafi włączyć i wyłączyć się kilka razy. Moc pieca dla CO jest niby modulowana i skręcona przez instalatora na płycie do minimum (ok 9-10kW) ale po płomieniu nie widać zmian. Przy grzaniu wody jak temperaturę skręcę do 30 stopni to płomień lekko "pyka" przy CO cały czas daje na ful. Jest to prawidłowe działanie tego pieca ? Czy może wezwać serwis ? Piec jest leciwy model to Energy 24 firmy Brotje. Jak na wiosnę chciałbym zmienić piec na taki 2-3kW dla CO, to czy możliwe jest w ogóle wyeliminowanie efektu gorących-zimnych na przemian grzejników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.11.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Pierwsza sprawa to prawdopodobnie przyczyną takiego zachowania jest dość duża moc minimalna z jaką palnik może pracować.Następna to za zachowanie według opisu z bloku zasilanym z sieci miejskiej odpowiada regulator pogodowy i czujnik temperatury zewnętrznej.Jeśli kocioł jest wyposażony w taki zestaw i posiada regulację pogodową to niestety winna zachowania jest wysoka moc minimalna zakresu palnika.Kocioł dla obniżenia swojej mocy poniżej zakresu modulacji będzie cyklicznie wyłączał się i załączał ponownie.Następna sprawa to posiadanie odpowiedniego regulatora pokojowego który będzie na bieżąco mierzył temperaturę w pomieszczeniu i utrzymywał ją na w miarę stałym poziomie.Namiastką takiego sterowania są zamontowane na grzejnikach zapewne zawory RTL które ustawione na 2,5 - 3 będą utzrymywały same temperaturę pomieszczeń na stałym poziomie.Niestety mniejsze lub większe wahania temperatury grzejników oraz pomieszczeń ogrzewanych w zależności od mocy minimalnej kotła bez regulacji pogodowej są czymś normalnym.Dla celów CWU kocioł 2 f powinien mieć moc rzędu ok 16 - 24kW ale jego moc minimalna dla celów CO powinna mieć mozliwość modulacji do poziomu 3 - 5kWPoziom 9 - 10 kW oznacza że poziom modulacji palnika w Twoim piecu to granica 8kW a taka moc jest zbyt duża do celów grzewczych szczególnie w okresach wiosennych i jesiennych kiedy to temperatury na zewnątrz są jeszcze dodatnie a mieszkanie nie jest w stanie odebrać mocy którą zapewnia kocioł. Jeśli kocioł jest już leciwy i masz zamiar go wymienić to zakres cen jest jednak bardzo duży i na Twoje potrzeby można zaproponować :Immergas Victrix Zeus 26 2 ERP kondensacyjny 2-FViessmann Vitodens 222-W Mniejsze moce są zarezerwowane dla kotłów 1 funkcyjnych ale wtedy dla celów CWU być zmuszony zastosować zasobnik 120l do wody Edytowane 14 Listopada 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 15.11.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź, Podsumowując, aby uniknąć efektu zimnych/gorących kaloryferów powinienem założyć piec o mniejszej mocy wyposażony w czujniki temperatury na zewnątrz i wewnątrz pomieszczenia ? Wtedy piec będzie chodził dłużej ale z mniejszą mocą palnika i woda w obiegu CO będzie podgrzewana w sposób ciągły a jej temperatura będzie zależała od temperatury na zewnątrz ? Bo najbardziej zależy mi aby grzejniki nie wychładzały się do zera bo w tedy idzie strasznie dużo gazu, lepiej by było w sytuacji kiedy piec podgrzeje wodę do zadanych 65stopni a potem by sobie tylko ją dogrzewał co jakiś czas... Teraz przez termostat działa to na zasadzie włącz/wyłącz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Nie chodzi o mniejszą moc kotła tylko o poziom mocy do której palnik jest w stanie modulować.Spójrz na dane dla przykładu kotła z obu linków: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-100-w.html https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-200w.html Nawet nie wchodząc w prospekty z prawej strony jest napisane moc cieplna od 6.5 - 26 kW i odpowiednio 2.4 - 35kW W tym przypadku chodzi o moc minimalną czyli np 2,4 kW co oznacza że kocioł maksymalnie może mieć w zależności od typu 19 lub nawet 35 kW ale palnik modulując czyli zmniejszając swój płomień moze zejść do poziomu tylko 1.9 lub 2,4 kWWłaśnie o tą moc minimalną chodzi, co razem z pogodówką czyli czujnikiem temp. zewnętrznej oznacza ze kocioł będzie chodził dłużej a woda w grzejnikach będzie mogła mieć nawet temperaturę 35*C co w dni jesienne kiedy na zewnątrz jest tylko +10*C da w pomieszczeniu wymagane 21*C, lub gdy będzie mróz (-15*C) zwiększy płomień do 6kW tak aby temperatura grzejników była na poziomie 50*CKGdy na zewnątrz są jeszcze temperatury dodatnie to kocioł z mocą 6,5 kW będzie musiał działać na zasadzie włącz i wyłącz natomiast ten z mocą 1.9 kW tylko zmniejszy płomień do wymaganych parametrów jakie wystarczą do utrzymania stałej temperatury w domu.Chodzi po prostu o zmienne zapotrzebowanie na energię w domu. Do utrzymania 20*C jest potrzebna moc np 2 kW a że kocioł może zejść tylko do 6.5 kW to musi załączać się i wyłączać. Moc maksymalna ta 19kW jest w tym przypadku potrzebna do podgrzewania ciepłej wody w kranie zgromadzonej w zasobniku.. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 22.11.2018 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 OK, dzięki teraz już wszystko jasne. Zwłaszcza jak teraz u mnie temperatury spadły poniżej 0 to piec nawet przy tych min. 9KW i temperaturze wody 60stopni przestał taktować i nagrzewa wodę przez 0,5h potem ma godzinę wolnego a temperatura w pomieszczeniu trzyma się w zadanych 20 stopniach. Tak więc będzie jak napisałeś że ta niższa moc w moim mieszkaniu przyda się przy dodatnich temperaturach i niższej temperaturze wody w obiegu CO bo w temperaturach poniżej 0 i tak piec będzie grzał z mocą podobną do obecnej... Mam tylko inne pytanie, czy nowe piece kondensacyjne też działają na tej zasadzie że czujnik pokojowy włączy i wyłączy piec przy zadanych temperaturach w pomieszczeniu i nie zwraca uwagi na temperaturę wody w obiegu CO, czy może mają taką funkcję że nie zależnie od termostatu jak temperatura wody spadnie poniżej powiedzmy 40 stopnie potrafią się załączyć aby ją zagrzać z powrotem do jakiegoś minimum ? I czy w ogóle taka funkcja była by bardziej ekonomiczna od całkowitego wychłodzenia wody w obiegu i ponownego nagrzewania od 0 ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.12.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Witam, Pana problem z kotłem wynika z posiadania kotła o zbyt niskiej modulacji mocy palnika. Moc minimalna wynosząca 9kW jest zbyt wysoka na potrzeby ogrzewania mieszkania o powierzchni 50m2. Przy obecnie panujących warunkach pogodowych zapotrzebowanie na ciepło Pana mieszkania będzie wynosiło ok. 2 kW. W związku z powyższym, ponieważ nie ma odbioru ciepła ( nie ma zapotrzebowania) – układ nie oddaje wyprodukowanego ciepła . do kotła wraca ciepła woda z systemu grzewczego. Wówczas kocioł nie mogąc zmniejszyć parametrów pracy, wyłącza się. Jeżeli zastanawia się Pan nad wyminą kotła dwufunkcyjnego na nowy, mogę zaproponować kocioł Cerapur Compact ZWB 24-1 DE, którego modulacja mocy zaczyna się już od 3 KW. Jest to doskonałe rozwiązanie do montażu w mieszkaniach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca do montażu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u. Zastosowanie przewodu spalinowego ze stali nierdzewnej będzie wymagane przy zastosowaniu kotłów kondensacyjnych. Wytwarzany kondensat posiada odczyn kwaśny, który powoduje uszkodzenie zwykłych wkładów kominowych. W sprawie doboru i montażu kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o samym kotle znajduje się na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-compact.html. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARexx2 04.12.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedź, właśnie przeglądam katalogi producentów w celu wyboru nowego pieca, i muszę napisać że bardzo zaciekawił mnie piec z oferty Junkers / Bosch Condens GC2300W. Piec będzie zainstalowany w łazience i zleży mi również na niewielkich wymiarach (szerokośc 45cm max, głębokość 35cm) jak i na bardzo cichej pracy pieca. Czy ten piec spełnił by moje wymagania ? O co powinienem pytać się jeszcze sprzedawcy przy zakupie (dodatkowe czujniki, sterowniki pokojowe itp.) Po drugiej stronie, głównie ze względu na cenę stoi piec Termet ECOCONDENS SILVER 20kW. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 15.12.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witam, Kocioł Bosch Junkers GC2300W posiada kompaktowe wymiary, więc bez problemu zmieści się w Pana łazience. Wymiary kotła to: głębokość 300mm, szerokość 400mm oraz wysokość 724mm. Maksymalny poziom mocy akustycznej urządzenia wyniesie 44 dB(A). Kocioł w porównaniu do innych kotłów cechuje się bardzo ciekawym designem oraz posiada intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania z wyświetlaczem LCD. Dodatkowo polecam Panu zastanowić się nad zakupem czujnika temperatury zewnętrznej, dzięki któremu kocioł będzie pracował jeszcze bardziej wydajnie. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacob159 04.07.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2019 Też interesuje mnie ten kocioł i mam pytanie o czujnik temperatury zewnętrznej, a dokładnie jaki będzie odpowiedni? Czy może to być np. Junkers AF 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts