trekking 13.11.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Szanowni Forumowicze! Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze GRUBOŚCI deski podłogowej 2-warstwowej, olejo-woskowanej. Co prawda producentów mam mniej więcej wybranych, więc chciałbym skupić się tylko na grubości takiej deski. Podobno grubość w deskach olejo-woskowanej nie ma tak wielkiego znaczenia, bo nie bedziemy jej cyklinowac. Jednak mimo to, ciężko mi bez zbadania tematu wybrać między deską o gr. 4mm a 6mm. Czy spodnia warstwa jest aż tak ważna? Jedni producenci wrzucają sklejkę brzozową, inni dębowe lamele (o ile dobrze zapamiętałem). Ile stoisk, sklepów, speców i parkieciarzy - tyle opinii. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 14.11.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Podobno grubość w deskach olejo-woskowanej nie ma tak wielkiego znaczenia, bo nie bedziemy jej cyklinowac. JTZN?? zakładacie że wasza deska bedzie na całe wieki i nigdy nie będzie trzeba jej cyklinowac?? - jeśli tak to jestescie w błedzie bo nie minie 10-15 lat a zapewne bez cyklinowania się nie obejdzie tym bardziej jeśli w domu sa dzieci , zwierzęta itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Co kto lubi. Przy olejowaniu można zupełnie zrezygnować z cyklinowania. Można, jak komuś tak postarzana podłoga się podoba. Ewentualnie lekko przeszlifować lokalnie uszkodzenia i zaolejować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.11.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Co kto lubi. Przy olejowaniu można zupełnie zrezygnować z cyklinowania. Można, jak komuś tak postarzana podłoga się podoba. Ewentualnie lekko przeszlifować lokalnie uszkodzenia i zaolejować. To, że nie trzeba będzie cyklinować to marketing nie mający nic wspólnego z praktyką. Byle sprzedać...można myć środkami chemicznymi nałożony olej utwardzony oksydacyjnie i nałożyć nową warstwę oleju. Nie usunie się w ten sposób uszkodzeń, wgłębień, rys etc. no i trudno usuwalnego brudu... Ale faktycznie co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 27.01.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 A może ktoś mi wytłumaczy dlaczego w przypadku schodów zawsze pisze się o oleju, a nigdy o lakierze?Czy to jest jakaś ważna różnica w przypadku parunastu stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts