Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wkuwać kable w ścianę?

Recommended Posts

Witam.

Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który stwierdził, że nie wkuwając kabli w ścianę tylko puszczające je na ścianie po pewnym czasie mogą się odznaczać miejsca tam gdzie będą te kable leciały, zwłaszcza jeśli ściana będzie miała jakiś kolor (nie biały). Podobno tynk po pewnym czasie reaguje z izolacją kabla?

Ile w tym jest prawdy? Bo z tego co wiedziałem, czytałem wszyscy puszczają raczej kable po ścianie? Jedyne co przemawia, za faktem wkuwania kabla w ścianę jest cieńszy tynk.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile w tym jest prawdy? Bo z tego co wiedziałem, czytałem wszyscy puszczają raczej kable po ścianie? Jedyne co przemawia, za faktem wkuwania kabla w ścianę jest cieńszy tynk.

Na pewno nie wszyscy. No i faktycznie niektórzy mają problem z prześwitującymi kablami spod tynku. teorie są różne.

Jak przewody będą idealnie płasko, żadnych fal i będzie na nich 1,5cm tynku to zwykle jest wszystko dobrze.Tylko te 1,5cm ma być od krawędzi przewodu czyli 2,5 od cegły. Jak nie masz bardzo krzywych ścian, to mnóstwo dodatkowego tynku. Standardem w nowych inwestycjach jest 1cm, a na silikatach często wystarcza tylko gładź.

dobry tynkarz powie Ci żeby wkuwać, a pamiętaj tynkarze mają dużo racji bo robią po wszystkich instalacjach i dużo widzą :)

Dobry tynkarz narzuci 3x więcej tynku, niż ten, co zaleca wkuwać. Dla niego wkute kable to oszczędność materiału i roboty, więc tak zaleca. I nie jest dobry.

Dobry tynkarz narzuci 3x więcej tynku, niż ten, co zaleca wkuwać. Dla niego wkute kable to oszczędność materiału i roboty, więc tak zaleca. I nie jest dobry.

Mój tynkarz zrobił obmiar, sprawdził kąty, ściany i powiedział, że są równe, w związku z czym, albo będą bruzdy i on zejdzie z ceny, albo leci po kablach i zapłacę więcej.

Nie widziałem powodu, by miał narzucać więcej tynku, a ja żeby za to płacić.

sam bzdury piszesz dobry tynkarz pewnie otynkował więcej domów niż Ty zrobiłeś instalacji i wie że mogą kable wychodzić i lepiej bruzdować !!

dwóch dobrych tynkarzy mi to mówiła dobrych tzn. takich którzy wiedzą co robić i jak robić a Ty elektryku robisz tynki widzisz czy te kable później wychodzą ?

do Ciebie nikt nie będzie miał pretensji że nie wykułeś tylko do tynkarzy że prześwitują kable że to oni mieli 3 cm tynku narzucić itp. nie piszę że muszą sie pojawiać ale mogą a bruzdowanie to 1 dzień roboty

TAKŻE PONAWIAM DOBRA EKIPA TYNKARSKA ZALECI CI ROWKI JEŻELI MASZ PROSTE ŚCIANY I NIE MUSI NARZUCIĆ 3 CM TYNKU

Edytowane przez robos2234

jak to dla niego oszczędność materiału ? to jest oszczędność dla inwestora po co Ci 3 x tyle tynku jak może być 3 x mniej i taniej ?

jak tynkarz bierze np. 30zł za m2 to bierze to dla jakiejś grubości będzie musiał dawać grubiej to policzy grubiej za materiał proste nie weźmie na siebie materiału za narzucenie więcej

W temacie głównym - jak przychodzi elektryk robić instalację w domu i nie ma bruzdownicy bo mu kasy na nią szkoda, to zawsze powie, że nie trzeba kabli chować :D

Jeśli chodzi o tynki - cóż to za trudność narzucić tynku grubo, skoro one się nawet szyby trzymają, nie wspominając o tym, że jedna warstwa grubego tynku może popękać? To ma świadczyć o fachowości?

Mają być kąty (nawet jak murarz sknoci) równa ściana i jak najmniej materiału.

jak to dla niego oszczędność materiału ? to jest oszczędność dla inwestora po co Ci 3 x tyle tynku jak może być 3 x mniej i taniej ?

Dlatego, że tak jest zgodnie ze sztuką.

To, co mój tynkarz (nie raz polecany też na FM) mówił, z grubsza zgadza się z tym co tu jest o trzywarstwowym

Jak go pytałem, czy warto bruzdować to odpowiedział, że bez sensu, bo i tak dadzą ponad centymetr na kable i nie ma szans, żeby coś przebiło. A cieniej nie można, bo popęka i/lub odpadnie. Bo poszczególne warstwy nie mogą być cieńsze. I nie robią inaczej, niż dobrze.