MarcinPP 14.11.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Witam. Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który stwierdził, że nie wkuwając kabli w ścianę tylko puszczające je na ścianie po pewnym czasie mogą się odznaczać miejsca tam gdzie będą te kable leciały, zwłaszcza jeśli ściana będzie miała jakiś kolor (nie biały). Podobno tynk po pewnym czasie reaguje z izolacją kabla?Ile w tym jest prawdy? Bo z tego co wiedziałem, czytałem wszyscy puszczają raczej kable po ścianie? Jedyne co przemawia, za faktem wkuwania kabla w ścianę jest cieńszy tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.11.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Jedyne co przemawia, za faktem wkuwania kabla w ścianę jest cieńszy tynk. Właśnie. Ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Ile w tym jest prawdy? Bo z tego co wiedziałem, czytałem wszyscy puszczają raczej kable po ścianie? Jedyne co przemawia, za faktem wkuwania kabla w ścianę jest cieńszy tynk. Na pewno nie wszyscy. No i faktycznie niektórzy mają problem z prześwitującymi kablami spod tynku. teorie są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPP 15.11.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Podobny temat tutaj;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?126679-przebijaj%C4%85ce-kable-na-%C5%9Bcianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Nie wkujesz - zwiekszasz ryzyko. Nie wiem, czy do 5, 10, czy 20%Ale jak już wyjdą ci ślady, to njc z tym nie zrobisz - malowanie pomaga na pol roku.Mnie wyszły w mieszkaniu, jak budowalem dom, to wybruzdowaĺem tory pod kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.11.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 producenci pewnie też problem dostrzegli ,bo cięgiem promują białe do instalacji wewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 producenci pewnie też problem dostrzegli ,bo cięgiem promują białe do instalacji wewnętrznych Naprawdę ? I niby w czym ten kolor ma pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.11.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Za https://www.dom.pl/jaka-grubosc-tynku.html"Jeżeli zaprawę wytworzono na budowie, to grubość tynku wynosi 15 mm (dopuszczalna grubość minimalna 10 mm). W przypadku jednowarstwowych tynków wewnętrznych z fabrycznej zaprawy suchej grubość 10 mm jest wystarczająca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.11.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ten ekspert to się oparł na przepisach czy z doświadczenia tak pisze ?O zdjęciu 'dziewoi" jak szlifuje ścianę nie wspomnę, bo śmiech na sali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.11.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Zęby ma białe chyba od pyłu... A wkuwać jak najbardziej. Za dużo już prześwitów widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 15.11.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Naprawdę ? I niby w czym ten kolor ma pomóc ? Nie idź na łatwiznę pytając !! Pomyśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 16.11.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Jak przewody będą idealnie płasko, żadnych fal i będzie na nich 1,5cm tynku to zwykle jest wszystko dobrze.Tylko te 1,5cm ma być od krawędzi przewodu czyli 2,5 od cegły. Jak nie masz bardzo krzywych ścian, to mnóstwo dodatkowego tynku. Standardem w nowych inwestycjach jest 1cm, a na silikatach często wystarcza tylko gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 16.11.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 dobry tynkarz powie Ci żeby wkuwać, a pamiętaj tynkarze mają dużo racji bo robią po wszystkich instalacjach i dużo widzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.11.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Kolego robos2234, bzdury piszesz.Od kiedy tynkarz jest fachowcem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 dobry tynkarz powie Ci żeby wkuwać, a pamiętaj tynkarze mają dużo racji bo robią po wszystkich instalacjach i dużo widzą Dobry tynkarz narzuci 3x więcej tynku, niż ten, co zaleca wkuwać. Dla niego wkute kable to oszczędność materiału i roboty, więc tak zaleca. I nie jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.11.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Dobry tynkarz narzuci 3x więcej tynku, niż ten, co zaleca wkuwać. Dla niego wkute kable to oszczędność materiału i roboty, więc tak zaleca. I nie jest dobry. Mój tynkarz zrobił obmiar, sprawdził kąty, ściany i powiedział, że są równe, w związku z czym, albo będą bruzdy i on zejdzie z ceny, albo leci po kablach i zapłacę więcej. Nie widziałem powodu, by miał narzucać więcej tynku, a ja żeby za to płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 16.11.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) sam bzdury piszesz dobry tynkarz pewnie otynkował więcej domów niż Ty zrobiłeś instalacji i wie że mogą kable wychodzić i lepiej bruzdować !! dwóch dobrych tynkarzy mi to mówiła dobrych tzn. takich którzy wiedzą co robić i jak robić a Ty elektryku robisz tynki widzisz czy te kable później wychodzą ? do Ciebie nikt nie będzie miał pretensji że nie wykułeś tylko do tynkarzy że prześwitują kable że to oni mieli 3 cm tynku narzucić itp. nie piszę że muszą sie pojawiać ale mogą a bruzdowanie to 1 dzień roboty TAKŻE PONAWIAM DOBRA EKIPA TYNKARSKA ZALECI CI ROWKI JEŻELI MASZ PROSTE ŚCIANY I NIE MUSI NARZUCIĆ 3 CM TYNKU Edytowane 16 Listopada 2018 przez robos2234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 16.11.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Dobry tynkarz narzuci 3x więcej tynku, niż ten, co zaleca wkuwać. Dla niego wkute kable to oszczędność materiału i roboty, więc tak zaleca. I nie jest dobry. jak to dla niego oszczędność materiału ? to jest oszczędność dla inwestora po co Ci 3 x tyle tynku jak może być 3 x mniej i taniej ? jak tynkarz bierze np. 30zł za m2 to bierze to dla jakiejś grubości będzie musiał dawać grubiej to policzy grubiej za materiał proste nie weźmie na siebie materiału za narzucenie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.11.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 W temacie głównym - jak przychodzi elektryk robić instalację w domu i nie ma bruzdownicy bo mu kasy na nią szkoda, to zawsze powie, że nie trzeba kabli chować Jeśli chodzi o tynki - cóż to za trudność narzucić tynku grubo, skoro one się nawet szyby trzymają, nie wspominając o tym, że jedna warstwa grubego tynku może popękać? To ma świadczyć o fachowości? Mają być kąty (nawet jak murarz sknoci) równa ściana i jak najmniej materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2018 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 jak to dla niego oszczędność materiału ? to jest oszczędność dla inwestora po co Ci 3 x tyle tynku jak może być 3 x mniej i taniej ? Dlatego, że tak jest zgodnie ze sztuką. To, co mój tynkarz (nie raz polecany też na FM) mówił, z grubsza zgadza się z tym co tu jest o trzywarstwowym Jak go pytałem, czy warto bruzdować to odpowiedział, że bez sensu, bo i tak dadzą ponad centymetr na kable i nie ma szans, żeby coś przebiło. A cieniej nie można, bo popęka i/lub odpadnie. Bo poszczególne warstwy nie mogą być cieńsze. I nie robią inaczej, niż dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts