Jaro106 04.12.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 moim zdaniem nie ma lepszej izolacji dachu jak płyty pir pod warunkiem że montuje się je nakrokwiowo, czy wentylacja w takim przypadku ma znaczenie? Raczej niewielkie pod warunkiem że przed położeniem było sucho na poddaszu i nie ma dodatkowego źródła wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 07.12.2019 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 (edytowane) moim zdaniem nie ma lepszej izolacji dachu jak płyty pir pod warunkiem że montuje się je nakrokwiowo, czy wentylacja w takim przypadku ma znaczenie? Raczej niewielkie pod warunkiem że przed położeniem było sucho na poddaszu i nie ma dodatkowego źródła wilgoci. Co to znaczy że nie ma dodatkowego źródła wilgoci? My ludzie, nasze organizmy oraz działanie i eksploatacja takie ja gotowanie, pranie, kąpiele i prysznice produkujemy tyle pary wodnej, że przemnożone przez ilość dni, robią się hektolitry wody. Jeżeli ktoś zakłada, że stan suchości drewna więźby oraz to że jego zdaniem w tej chwili jest sucho to powinien szybko zmienić zdanie. Porównywanie izolacji cieplnych wyłącznie poprzez pryzmat Św. Lambdy jest dowodem brak wiedzy i zrozumienia, że muszą one przy okazji spełnić szereg innych warunków. Oczywiście, że zastosowanie WM ma znaczenie kapitalne w przypadku izolacji która stanowi barierę dla pary wodnej. W przypadku wykonania izolacji nakrokwiowej powinna być traktowana jako konieczna. Brak wentylacji wymuszonej, przy ogólnej szczelności budynku spowoduje że wszelkie nieszczelność np. w rejonie przenikania przez izolację krokwi i płatwi będą znacznie bardziej znaczące a w ich rejonie pewne jest wystąpienie trwałych zawilgoceń ze skoncentrowanego przepływu pary. To miejsce wymaga bardzo dokładnego kilkukrotnego uszczelniania dedykowanymi taśmami a i tak różnica w oporze dyfuzyjnym drewna (zwłaszcza wzdłuż słojów) a płyt PIR czy EPS jest ogromna. To "zaproszenie" do skoncentrowanego przepływu nadmiaru pary wodnej z wnętrza.. Para sama znika tylko w dwa sposoby: poprzez migrację przez układ dachu otwartego dyfuzyjnie lub przez wentylację. Grawitacyjna "nie wyrabia" gdyż po pewnym czasie wytworzy się podciśnienie. No poprawka...: jeszcze wietrzenie przez otwieranie okien i drzwi ale chyba nie o to chodzi w domach o podwyższonej energooszczędności. Producenci PIR-u powinni informować inwestorów, że WM jest KONIECZNA przy tej, jak i podkrokwiowej, technologii. Pozdrav, SM Edytowane 8 Grudnia 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 24.09.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 Producent płyt Thermano jest całkiem blisko mnie. Aktualnie rozważam temat pod kątem ocieplenia nakrokwiowego. Ktoś w niedalekiej przeszłości liczył opłacalność ocieplenia nakrokwiowego vs wełna międzykrokwiowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 27.09.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Producent płyt Thermano jest całkiem blisko mnie. Aktualnie rozważam temat pod kątem ocieplenia nakrokwiowego. Ktoś w niedalekiej przeszłości liczył opłacalność ocieplenia nakrokwiowego vs wełna międzykrokwiowo? Thermano 12cm wychodziło mnie jakoś 71zł m2. Prosto od producenta, pierwszy gatunek. Mam zainstalowane nakrokwiowo. Uzupełnione od dołu małą warstwą PUR - 10cm. Dobra paroizolacja + rekuperacja i nie powinno się zawalić. Edytowane 27 Września 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.10.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 cenowo na pewno wełna na plus. Nie zgodze się co do tej wielkiej nasiąkliwości wełny bo są produkty takie jak np. torpock Super czy megarock plus które sa hydrofobizowane i zabezpieczane przed wilgocią. Wełna jest niepalna, trwała i zachowuje swoje parametry przez okres użytkowania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1995 10.11.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Również planuje dać tak jak kolega międzykrokwiowo. Tylko że u mnie pomiędzy krokwie 12cm+od strony strychu 4cm.Pomiędzy jakiekolwiek szczeliny planuje wcisnąć piankę niskoprężną i zabezpieczyć to taśmą. Czy w przypadku płyt pir konieczna jest szczelina wektylacyjna ? CZy mogę docisnąć ją między krokwiami do płyt OSB i dać na to drugą warstwę płyt a wszystko zabezpieczyć od środka folią paroizolacyjną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 11.11.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 A czy ktoś ocieplał poddasze płytami pir z odzysku ewentualnie bez folii ? cena dobra bo ok 30zł za m2 o grubości 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.11.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 A czy ktoś ocieplał poddasze płytami pir z odzysku ewentualnie bez folii ? cena dobra bo ok 30zł za m2 o grubości 10cm raczej bym sobie darował bo musisz brac pod uwage że folia zabezpiecza płyty przed starzeniem i utratą gazów które odpowiedzalne są za izolacje. Jeżeli "wypuścimy" gaz to płyty nie beda izolowały już w takim stopniu jak produkt pełnowartościowy. Bierz również pod uwagę palność materialów. Nie lepiej zastosować niepalną wełnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 02.12.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 PIR najlepiej stosować nakrokwiowo na płycie OSB. Wtedy materiał jest dobrze wykorzystany bo tworzy ciągła warstwę.. Wstawiać go między krokwie, które maja dużą gorsze własciwosci izolacyjne to marnowanie tego świetnego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 02.12.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 PIR najlepiej stosować nakrokwiowo na płycie OSB. Wtedy materiał jest dobrze wykorzystany bo tworzy ciągła warstwę.. Wstawiać go między krokwie, które maja dużą gorsze własciwosci izolacyjne to marnowanie tego świetnego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 26.12.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Rozważam dach u siebie o następującej konstrukcji: konstrukcja drewno C24, ocieplenie nakrokwiowo 20cm płytami PIR (w dwóch warstwach), odpowiednia membrana, łaty, kontrłaty i na to dachówka. Od środka mam widoczną konstrukcję dachu i płyty PIR. Odstępy między krokwiami wypełniam kartongipsem lub robię sufit typu napinanego z folii (biały mat). Widząc ceny robocizny wykonania klasycznego deskowania + położenie papy, dalej membrany od środka, łaty, układanie wełny (pierwsza warstwa), sznurkowanie, stelaż pod karton gips, kolejna warstwa wełny, przykręcenie karton-gips, szpachlowanie to zaczynam dochodzić powoli do wniosku, ze być może ocieplenie nakrokwiowe w postaci 20cm PIR może mnie wyjść podobnie, a być może taniej, a jednocześnie szczelniej = lepiej. Wiadomo, bez wentylacji mechanicznej nie ma mowy.Czy ktoś próbował to liczyć? Płyty PIR tak na szybko widzę w cenie 40zł netto/m2/10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.12.2020 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Będę robił dach w układzie mieszanym: 15 cm wełny między krokwie (top rock super już leży na budowie od wiosny) i 14 cm PIR pod krokwie.Inwestycja będzie przebiegać dwuetapowo - najpierw wełna, potem PIR (płyty PIR jeszcze nie zamówione). Aby uniknąć pylenia wełny (zanim przyjedzie PIR) i kłopotów z wilgocią przy wylewkach chcę zabezpieczyć wełnę folią paroizolacyjną (od strony pomieszczeń). Pomysł wydaje mi się OK ze względu, że sama płyta PIR pod krokwiami i tak będzie potem robiła za dodatkową paroizolację, ale chciałem Was podpytać czy widzicie jakieś przeciwwskazania. Układ warstw wygląda mniej więcej tak:dachówka karpiówkałatykontrłatypapadeskowanieszczelina wentylacyjna 5 cmfolia paroprzpuszczalna (przybita na łatach dystansowych)wełna (jeszcze nie ułożona)folia paroizolacyjnapłyta PIR (połączenia uszczelnione folią alu)zabudowa g-k Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Regius Pomyłka, jak słusznie Kaizen zauważył od góry jest folia paroprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2020 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 szczelina wentylacyjna 5 cm folia paroizolacyjna (przybita na łatach dystansowych) wełna (jeszcze nie ułożona) folia paroizolacyjna Nie zamykaj wełny z dwóch stron paroizolacją - od góry daj membranę paroprzepuszczalną tak, żeby nie dotykała wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.12.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Masz rację, w poście powyżej jest pomyłka, oczywiście od strony szczeliny wentylacyjnej jest membrana paroprzepuszczalna. Pytanie było głównie skierowane w stronę folii paroizolacyjnej (wyboldowana część). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 28.12.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Dorzucam moje 4 punkty: - z wełną część warstwy umieszczasz pomiędzy krokwi, z PIRem tego nie zrobisz (bo przepłąciśż i z racji większej 'izolacyjności' PIR grubszą warstwę musiśż dać pod lub nad krokwiami, bo inaczej przepłacasz za 2gą warstwę. A to 0,3 m*lambdaPIR 0,022/ lambda WEŁNA 0,039= 17 cm PIRu - PIR jedną z głównych zalet to TWARDOŚĆ. kontra twarda droższa wełna na płaskim dachu się opłąca, no i mniejsza objętość (obciążenie) dużych dachów (liczone na tony i pełne ciężarówki). Na prywatnym dachu raczej nieopłacalne; - obcinki PIR wyrzucasz, z wełną je wykorzystasz bardziej; - wełna 'oddycha' ws migracji pary wodnej, PIR raczej przegrodą dla pary (trochę zależy od typu okładki, folia lub tektura), no to w miejscach łączenia płyt PIR może być nieciekawie... Moim zdaniem, PIR jest 'przemysłową' izolacją (centrum logistyczny, farma drobiu), na dachy skośne jego stosowanie - to jakiś żart marketingowców Weź porządną wełne skalną o półkę wyższą (a zatym lambdę 0,035...0,037, no i nie będzię opadać na przestrzeni lat). Moim skromnym zdaniem, powtórze. Drobna korekta, wkładanie płyt PIR pomiędzy krokwie to jakieś nieporozumienie. PIR na dach skośny tylko na krokwiowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 28.12.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Drobna korekta, wkładanie płyt PIR pomiędzy krokwie to jakieś nieporozumienie. PIR na dach skośny tylko na krokwiowo. Gdyż? A wełna między krokwie, a PIR pod krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 29.12.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Gdyż? A wełna między krokwie, a PIR pod krokwie? 1. Wełna wypełnia szczenie przestrzeń między krokami, bo jest sprężysta. PIR (nie natryskowy) nie dotniesz idealnie i powstają szczeliny. 2. Współczynnik przenikalności cieplnej PIR to ~0.02, wełny 0.035 a drewna 0.2-0.3, zatem docieplenie między krokwiowe jest gorsze, ponieważ nie jest zachowana ciągłość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 02.01.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 1. Wełna wypełnia szczenie przestrzeń między krokami, bo jest sprężysta. PIR (nie natryskowy) nie dotniesz idealnie i powstają szczeliny. 2. Współczynnik przenikalności cieplnej PIR to ~0.02, wełny 0.035 a drewna 0.2-0.3, zatem docieplenie między krokwiowe jest gorsze, ponieważ nie jest zachowana ciągłość izolacji. Dlatego 15cm Pir podkrokwiowo załatwia temat mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 04.01.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Dlatego 15cm Pir podkrokwiowo załatwia temat mostków. Czyli jak? Patrząc od środka płyty PIR (czym je wykończysz?)dalej mam konstrukcję dachu, deska, papa/membrana, łata/ kontrłata i właściwe krycie? Coś ominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko281 04.01.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 Ja planuje płytę PIR 15cm nakrokwiowo wtedy mam ciągłość izolacji do tego wełnę między krokwie i płytę KG na wykończenie od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts