Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dotacja: gaz, czy pompa ciepla

madridista011

Recommended Posts

Witam

W przyszlym roku zamierzam skorzystac z programu czyste powietrze, lecz nie wybralem jeszcze zrodla ciepla. Gaz mam przydzialce, ale z racji niskiego dochodu bede mial ok 80,90% dotacji do zrodla ciepla, co automatycznie czyni inwestycje w PC bardziej przyziemna. Mam dzialke 1500m zabudowana tylko moim domem.

W tej sytuacji wedlug was skladac wniosek o gaz, czy PC?

Dodam, ze calosc instalacji to podlogowka, lecz mam tez wyjscia pod grzejniki, do tego styro 15cm podloga, 15cm sciany 0,31 i planuje welne na poddasze ok 30cm

Edytowane przez madridista011

Ze względu na COP pomp i brak serwisów/przeglądów , brak drugich opłat stałych związanych z gazem (tak mamy tylko za prąd) , które i tak mamy , po co kolejne ?

Mam rurę z gazem 40m od domu , ale powiedziałem żadnych dodatkowych niepotrzebnych opłat :bash: wystarczą jedne , nie dam się strzyc jak owca .

Edytowane przez cuuube

Ze względu na COP pomp i brak serwisów/przeglądów

Nie widziałem żeby ktoś sprecyzował, że mowa wyłącznie o gruntówkach. Powietrzne w wielu przypadkach wymagają przeglądów ze względu na CRO.

brak drugich opłat stałych związanych z gazem (tak mamy tylko za prąd) , które i tak mamy , po co kolejne ?

Mam rurę z gazem 40m od domu , ale powiedziałem żadnych dodatkowych niepotrzebnych opłat :bash: wystarczą jedne , nie dam się strzyc jak owca .

W kółko powtarzana bzdura. Mnie interesuje cena za 1kWh wytworzonej energii na przestrzeni sezonu/roku. Mało mnie interesuje co się na nią składa.

Ze względu na COP pomp i brak serwisów/przeglądów

Dla części pomp masz obowiązkowe przeglądy przez f-gazy (i będzie pewnie ich przybywało). Serwis jest mocno zbiurokratyzowany i drogi (uprawnienia, rejestracja, ceny gazów w kosmos).

Dla zdecydowanej większości przeglądy konieczne dla uzyskania gwarancji. I są to dużo wyższe stawki niż za przegląd kominiarski.

Mnie interesuje cena za 1kWh wytworzonej energii na przestrzeni sezonu/roku. Mało mnie interesuje co się na nią składa.

Wg ostatniej faktury od 1.11.2017 do 31.10.2018 zużyłem wg tar W-2-1 808 m3 gazu, zapłaciłem 1672,89zł. Wg wsp konw to 8978kWh, zatem za m3 zapłaciłem 2,0704zł, oraz 0,1864zł za 1kWh.

Moja PC miała 5 lat gwarancji która nie wymagała płatnych przeglądów czy serwisowania.

Czy robisz przeglądy i serwisujesz swoją lodówkę?

No właśnie..jak to powiedział jeden z instalatorów, którego pytałem o przeglądy i o to, że niektórzy nie robią - " Bo panie kilka lat temu to w temacie pomp była wolna amerykanka a teraz już chyba wszystkie firmy tergo wymagają"

Pierwsze co trzeba sprawdzać, to warunki gwarancji. Dla przykładu karta gwarancyjna Daikin obowiązująca od 2017r.

2 przeglądy rocznie by zachować gwarancję ODPŁATNE.

https://daikin.pl/content/dam/DAPO/document-library/DAIKIN_Karta_Gwarancyjna_2017.pdf

Panasonic -1 przegląd rocznie

https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/happening/nowa-polityka-gwarancyjna-firmy-panasonic/

Edytowane przez Pytajnick

Wg ostatniej faktury od 1.11.2017 do 31.10.2018 zużyłem wg tar W-2-1 808 m3 gazu, zapłaciłem 1672,89zł. Wg wsp konw to 8978kWh, zatem za m3 zapłaciłem 2,0704zł, oraz 0,1864zł za 1kWh.

Tyle, że podawanego na fakturze współczynnika raczej nie osiągniesz. Nie zmienia to faktu, że w ten sposób należy to liczyć.

Nie widziałem żeby ktoś sprecyzował, że mowa wyłącznie o gruntówkach. Powietrzne w wielu przypadkach wymagają przeglądów ze względu na CRO.

.

Jeśli ktoś ma dom 800m2, to rzeczywiście musi robić przeglądy.

Typowe domki 150-250m2 można ogrzać urządzeniem poniżej 3kg czynnika. Np. klimatyzator kanałowy 3-7kW.

Witam

W przyszlym roku zamierzam skorzystac z programu czyste powietrze, lecz nie wybralem jeszcze zrodla ciepla. Gaz mam przydzialce, ale z racji niskiego dochodu bede mial ok 80,90% dotacji do zrodla ciepla, co automatycznie czyni inwestycje w PC bardziej przyziemna. Mam dzialke 1500m zabudowana tylko moim domem.

W tej sytuacji wedlug was skladac wniosek o gaz, czy PC?

Dodam, ze calosc instalacji to podlogowka, lecz mam tez wyjscia pod grzejniki, do tego styro 15cm podloga, 15cm sciany 0,31 i planuje welne na poddasze ok 30cm

Pamiętajcie, że program Czyste Powietrze kieruje inwestora w inwestycję jak najbardziej opłacalną ekonomicznie. Pompy ciepła są preferowane tam, gdzie nie ma przyłącza gazu lub gdy inwestycja w kocioł gazowy nie nieopłacalna.

Dlatego też sugeruję również ten argument wziąć pod uwagę - regulamin programu. Jeśli udowodnisz, ze pompa ciepła będzie dla ciebie najlepsza - nic nie stoi na przeszkodzie by w nią zainwestować.

Aby uniknąć niepotrzebnych niedomówień i wątpliwości warto wiedzieć, że Viessmann jest gotowy na pomoc w realizacji inwestycji w ramach tego programu. Jeśli jesteś zainteresowana to polecam zobaczyć co mam do zaproponowania i zachęcam do kontaktu! Wszystkie informacje o naszej ofercie TUTAJ

Pozdrawiam!

2,07 za m3 pytanie jak jest rzeczywista wartość opałowa gazu i sprawnosc kotła do tego przegląd i robi się koszt grzania prądem z COP1. Ja podziękuję za taki gaz już lepsza grzałka i klimatyzator. Ten gaz to przegrywa z wszystkim zCOP1 z COP+ z węglem, kominkiem najgorsze z możliwych rozwiązań.

Pamiętajcie, że program Czyste Powietrze kieruje inwestora w inwestycję jak najbardziej opłacalną ekonomicznie. Pompy ciepła są preferowane tam, gdzie nie ma przyłącza gazu lub gdy inwestycja w kocioł gazowy nie nieopłacalna.

Dlatego też sugeruję również ten argument wziąć pod uwagę - regulamin programu. Jeśli udowodnisz, ze pompa ciepła będzie dla ciebie najlepsza - nic nie stoi na przeszkodzie by w nią zainwestować.

Aby uniknąć niepotrzebnych niedomówień i wątpliwości warto wiedzieć, że Viessmann jest gotowy na pomoc w realizacji inwestycji w ramach tego programu. Jeśli jesteś zainteresowana to polecam zobaczyć co mam do zaproponowania i zachęcam do kontaktu! Wszystkie informacje o naszej ofercie TUTAJ

Pozdrawiam!

Witam,

Super piszecie ze pomagacie , ładnie wypełniłem wniosek n waszej stronie, w celu doboru pompy ciepła, w domu z programu czyste powietrze, ponieważ decydowałem się na to rozwiązanie bo mam dotację około 80 % a na gaz mnie nie stać, po tygodniu przyjechał jakiś monter popatrzył na OKO i mówi ze najlepiej założyć piec Gazowy, i że się odezwie, ładnie podziękowałem i już 3 tydzień mija i zero odzewu. Zaznaczam ze to jakiś pośrednik z którym macie umowę podpisaną, a mi nie o to chodził chciałem żeby mądrze ktoś dobrał pompę ciepła a nie na silę wciskał mi GAZ. A jeszcze miałem takie wrażenie e więcej ja wiem o pompach ciepła niż ten was przedstawiciel.

Pozdrawiam

Witam,

Super piszecie ze pomagacie , ładnie wypełniłem wniosek n waszej stronie, w celu doboru pompy ciepła, w domu z programu czyste powietrze, ponieważ decydowałem się na to rozwiązanie bo mam dotację około 80 % a na gaz mnie nie stać, po tygodniu przyjechał jakiś monter popatrzył na OKO i mówi ze najlepiej założyć piec Gazowy, i że się odezwie, ładnie podziękowałem i już 3 tydzień mija i zero odzewu. Zaznaczam ze to jakiś pośrednik z którym macie umowę podpisaną, a mi nie o to chodził chciałem żeby mądrze ktoś dobrał pompę ciepła a nie na silę wciskał mi GAZ. A jeszcze miałem takie wrażenie e więcej ja wiem o pompach ciepła niż ten was przedstawiciel.

Pozdrawiam

Witaj, bardzo dziękuję za cenne informacje, Mogę prosić na priv informacje, jakie to region i kto u Pana był?

Poza tym chciałem zaznaczyć tylko jedno... Nie chcę bronić osoby która u Pana była, ale jeśli ma Pan w działce gaz, to zasadnym jest, dobrać kocioł gazowy bo taki jest regulamin programu.

Czekam na kontakt przez wiadomość prywatną.

• 1 month później...