Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja na poddaszu nieużytkowym, a wyłaz dachowy.

Recommended Posts

Planuję postawić rekuperator na poddaszu nieużytkowym. Będzie ono ocieplone wełną (skosy dachu + ocieplony strop między poddaszem użytkowym a nieużytkowym). Mam nadzieję, że takie rozwiązanie zapewni w zimie odpowiednią temperaturę dla pracy rekuperatora (bez dogrzewania poddasza).

Pytanie jakie mi się nasuwa to czy montując zwykły wyłaz dachowy (zlokalizowany około 2m od miejsca w którym stoi rekuperator) nie sprawi to, że temperatura na poddaszu drastycznie spadnie? Czy też lepiej dopłacić trochę więcej za ocieplony wyłaz i mieć pewność, że temperatura będzie wyższa?

Czy ktoś z Was miał może podobny problem i mógłby podzielić się opiniami?

Z góry dzięki.

Temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoi rekuperator nie powinna być mniejsza niż 5*C. Wyłaz dachowy zawsze możesz docieplić płytą styropianową np 10 czy 15 cm. Zasłaniasz go płytą i po sprawie a sposób mocowania płyt możesz sobie wymyślić. Czasem wystarczy kawałek kołka, listewki. Nie ma co przepłacać i stosować cieplejszy właz, który i tak nie będzie "cieplejszy" od styropianu.

No wlasnie na tym forum jest dużo teoretyków ja mam ocieplone po samą kalenicy wełna toprock 18 cm w stropie między poddaszem a strychem 28cm toprock w największe mrozy ponad 20 stopni temperatura nigdy nie spadła poniżej 8 stopni.

Jeżeli masz ocieplenie między poddaszem a przestrzenią ogrzewaną, to poddasze jest praktycznie nieogrzewane. Gdybyś tego nie miał, to byłoby dogrzewane ciepłem przez strop, a tak to nie wiadomo. Na oko ilość ciepła uciekającego poddaszem przy założeniu takiej samej delty temperatur będzie trzykrotnie większa niż wchodząca przez strop. Marnie to widzę gdyby -20 utrzymało się dłużej. To że miałeś 8° bardziej świadczy o relacji bezwładności do ocieplenia niż o ociepleniu.

Przy kominie zero palnych elementów -dobra rada, chyba ze wełna mineralna.Mam podobnie poddasze ocieplone 28 wełny obite dodatkowo płytami OSB,nawiewy w szczytach zasklepione,wykorzystany 1 kanał wentylacyjny na poddaszu z możliwoscia regulacji przepływu o od rozdzielacza nadmuchu mam na poddasze puszczone peflexa 75 ,który mi dmucha ocieplonym powietrzem czyli jest mini ogrzewanie na poddaszu.Tamtej zimy nie spadła temperatura na poddaszu niżej niż 7 stopni w największych mrozach , a tak około 10-ciu średnio.

Witam,

Istotnym aspektem jest, aby rekuperator znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze minimalnej wynoszącej 12°C. Więc jeżeli ma Pan zamiar zainstalować rekuperator w poddaszu nieużytkowym, powinno być ono dobrze zaizolowane. Dlatego warto zastosować zaizolowany wyłaz dachowy. Można również dodatkowo zaizolować sam rekuperator oraz przewody.

Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą central wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. Rekuperator Logavent HRV2, cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Pytanie do Konsultanta Marki Buderus lub osób mających pojęcie i wiedzę o tym.

Jak jest realizowane rozmrażanie wymiennika i ochrona przed zamarzaniem w centralach Buderus?

Czy te centrale mają nagrzewnice albo opcję jej zainstalowania?

W ulotce jest informacja że pracują w zakresie temp. od minus 15 oC. A jak jest minus 25 to jak to ma wyglądać?

solidna i bezpieczna praca z odzyskiem ciepła w zimie: do -15°C temperatury zewnętrznej

Będę wdzięczna za informacje, zaciekawiły mnie te centrale wentylacyjne ale mam trochę wątpliwości .:cool:

W ulotce jest informacja że pracują w zakresie temp. od minus 15 oC. A jak jest minus 25 to jak to ma wyglądać?

solidna i bezpieczna praca z odzyskiem ciepła w zimie: do -15°C temperatury zewnętrznej

Jeżeli to prawda, to one się nie nadają do naszego kraju.

Nie wiem jak im nie wstyd sprzedawać takie buble?

Nic dziwnego że nikt tego nie kupuje.

No wlasnie na tym forum jest dużo teoretyków ja mam ocieplone po samą kalenicy wełna toprock 18 cm w stropie między poddaszem a strychem 28cm toprock w największe mrozy ponad 20 stopni temperatura nigdy nie spadła poniżej 8 stopni.

Potwierdzam. Też mam ocieplone poddasze wełną 20cm i zaizolowany strop i temperatura przez całą zimę utrzymuje się powyżej 7-8 stopni.

• 2 weeks później...
Witam,

Pytanie do Konsultanta Marki Buderus lub osób mających pojęcie i wiedzę o tym.

Jak jest realizowane rozmrażanie wymiennika i ochrona przed zamarzaniem w centralach Buderus?

Czy te centrale mają nagrzewnice albo opcję jej zainstalowania?

Będę wdzięczna za informacje, zaciekawiły mnie te centrale wentylacyjne ale mam trochę wątpliwości .:cool:

Witam,

Centrala wentylacyjna Logavent jest standardowo wyposażona w nagrzewnicę wstępną zabezpieczającą pracę wymiennika ciepła przed zamarznięciem, nawet przy ujemnych temperaturach powietrza na zewnątrz. W temperaturze poniżej -15 oC powietrze dopływające do wymiennika jest podgrzewane przez nagrzewnicę. Równocześnie redukowana jest prędkość wentylatora a przy temperaturze poniżej -25oC wentylator wyłącza się.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus