yuwaxl2 16.11.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Planuję postawić rekuperator na poddaszu nieużytkowym. Będzie ono ocieplone wełną (skosy dachu + ocieplony strop między poddaszem użytkowym a nieużytkowym). Mam nadzieję, że takie rozwiązanie zapewni w zimie odpowiednią temperaturę dla pracy rekuperatora (bez dogrzewania poddasza). Pytanie jakie mi się nasuwa to czy montując zwykły wyłaz dachowy (zlokalizowany około 2m od miejsca w którym stoi rekuperator) nie sprawi to, że temperatura na poddaszu drastycznie spadnie? Czy też lepiej dopłacić trochę więcej za ocieplony wyłaz i mieć pewność, że temperatura będzie wyższa? Czy ktoś z Was miał może podobny problem i mógłby podzielić się opiniami? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.11.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Temperatura w pomieszczeniu, gdzie stoi rekuperator nie powinna być mniejsza niż 5*C. Wyłaz dachowy zawsze możesz docieplić płytą styropianową np 10 czy 15 cm. Zasłaniasz go płytą i po sprawie a sposób mocowania płyt możesz sobie wymyślić. Czasem wystarczy kawałek kołka, listewki. Nie ma co przepłacać i stosować cieplejszy właz, który i tak nie będzie "cieplejszy" od styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 I tak będziesz miał mróz w mrozy. W nocy będziesz miał na poddaszu niewiele cieplej, niż na zewnątrz.Nie ma sensu ocieplanie połaci, jak nie ogrzewasz tej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 18.11.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 I tak będziesz miał mróz w mrozy. W nocy będziesz miał na poddaszu niewiele cieplej, niż na zewnątrz. Nie ma sensu ocieplanie połaci, jak nie ogrzewasz tej przestrzeni. Znasz sprawę z własnego doświadczenia czy z teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.11.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Znasz sprawę z własnego doświadczenia czy z teorii. No wlasnie na tym forum jest dużo teoretyków ja mam ocieplone po samą kalenicy wełna toprock 18 cm w stropie między poddaszem a strychem 28cm toprock w największe mrozy ponad 20 stopni temperatura nigdy nie spadła poniżej 8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 No wlasnie na tym forum jest dużo teoretyków ja mam ocieplone po samą kalenicy wełna toprock 18 cm w stropie między poddaszem a strychem 28cm toprock w największe mrozy ponad 20 stopni temperatura nigdy nie spadła poniżej 8 stopni. Jeżeli masz ocieplenie między poddaszem a przestrzenią ogrzewaną, to poddasze jest praktycznie nieogrzewane. Gdybyś tego nie miał, to byłoby dogrzewane ciepłem przez strop, a tak to nie wiadomo. Na oko ilość ciepła uciekającego poddaszem przy założeniu takiej samej delty temperatur będzie trzykrotnie większa niż wchodząca przez strop. Marnie to widzę gdyby -20 utrzymało się dłużej. To że miałeś 8° bardziej świadczy o relacji bezwładności do ocieplenia niż o ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.11.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Część ciepla przechodzi przez strop a część pewnie oddają rury od rekuperacji nawiew i wywiew na których tracę ok. 1stopnia mimo że super ocieplone część pewnie idzie po kominie od dolu komin chcę ocieplić do połowy od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w2000w 27.11.2018 02:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Przy kominie zero palnych elementów -dobra rada, chyba ze wełna mineralna.Mam podobnie poddasze ocieplone 28 wełny obite dodatkowo płytami OSB,nawiewy w szczytach zasklepione,wykorzystany 1 kanał wentylacyjny na poddaszu z możliwoscia regulacji przepływu o od rozdzielacza nadmuchu mam na poddasze puszczone peflexa 75 ,który mi dmucha ocieplonym powietrzem czyli jest mini ogrzewanie na poddaszu.Tamtej zimy nie spadła temperatura na poddaszu niżej niż 7 stopni w największych mrozach , a tak około 10-ciu średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 28.11.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Witam, Istotnym aspektem jest, aby rekuperator znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze minimalnej wynoszącej 12°C. Więc jeżeli ma Pan zamiar zainstalować rekuperator w poddaszu nieużytkowym, powinno być ono dobrze zaizolowane. Dlatego warto zastosować zaizolowany wyłaz dachowy. Można również dodatkowo zaizolować sam rekuperator oraz przewody. Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą central wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. Rekuperator Logavent HRV2, cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 29.11.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 Witam, Pytanie do Konsultanta Marki Buderus lub osób mających pojęcie i wiedzę o tym. Jak jest realizowane rozmrażanie wymiennika i ochrona przed zamarzaniem w centralach Buderus? Czy te centrale mają nagrzewnice albo opcję jej zainstalowania? W ulotce jest informacja że pracują w zakresie temp. od minus 15 oC. A jak jest minus 25 to jak to ma wyglądać? solidna i bezpieczna praca z odzyskiem ciepła w zimie: do -15°C temperatury zewnętrznej Będę wdzięczna za informacje, zaciekawiły mnie te centrale wentylacyjne ale mam trochę wątpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 29.11.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Chyba "konsultant" się doucza .... Ja mam centrale wanas 350 , jak ją otworze to widzę tam spirale grzałki , ale nawet nie wiem kiedy się włącza , w sumie nawet o tym nie myślałem , Edytowane 29 Listopada 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 W ulotce jest informacja że pracują w zakresie temp. od minus 15 oC. A jak jest minus 25 to jak to ma wyglądać? solidna i bezpieczna praca z odzyskiem ciepła w zimie: do -15°C temperatury zewnętrznej Jeżeli to prawda, to one się nie nadają do naszego kraju. Nie wiem jak im nie wstyd sprzedawać takie buble? Nic dziwnego że nikt tego nie kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Znasz sprawę z własnego doświadczenia czy z teorii. Oczywiście,że ocieplenie połaci dachu przy nie użytkowym poddaszu jest totalnym bezsensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.12.2018 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Oczywiście,że ocieplenie połaci dachu przy nie użytkowym poddaszu jest totalnym bezsensem. Ma spory sens jeśli dzięki temu ociepleniu poddasze stanie się użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.12.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 No wlasnie na tym forum jest dużo teoretyków ja mam ocieplone po samą kalenicy wełna toprock 18 cm w stropie między poddaszem a strychem 28cm toprock w największe mrozy ponad 20 stopni temperatura nigdy nie spadła poniżej 8 stopni. Potwierdzam. Też mam ocieplone poddasze wełną 20cm i zaizolowany strop i temperatura przez całą zimę utrzymuje się powyżej 7-8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.12.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Oczywiście,że ocieplenie połaci dachu przy nie użytkowym poddaszu jest totalnym bezsensem. Jeśli ktoś dociepli to staje się automatycznie użytkowe wystarczy ze stoi tam rekuperator.lub rzeczy które nie mogą stać na mrozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 11.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Witam, Pytanie do Konsultanta Marki Buderus lub osób mających pojęcie i wiedzę o tym. Jak jest realizowane rozmrażanie wymiennika i ochrona przed zamarzaniem w centralach Buderus? Czy te centrale mają nagrzewnice albo opcję jej zainstalowania? W ulotce jest informacja że pracują w zakresie temp. od minus 15 oC. A jak jest minus 25 to jak to ma wyglądać? solidna i bezpieczna praca z odzyskiem ciepła w zimie: do -15°C temperatury zewnętrznej Będę wdzięczna za informacje, zaciekawiły mnie te centrale wentylacyjne ale mam trochę wątpliwości . Witam, Centrala wentylacyjna Logavent jest standardowo wyposażona w nagrzewnicę wstępną zabezpieczającą pracę wymiennika ciepła przed zamarznięciem, nawet przy ujemnych temperaturach powietrza na zewnątrz. W temperaturze poniżej -15 oC powietrze dopływające do wymiennika jest podgrzewane przez nagrzewnicę. Równocześnie redukowana jest prędkość wentylatora a przy temperaturze poniżej -25oC wentylator wyłącza się. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.12.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 a a przy temperaturze poniżej -25oC wentylator wyłącza się. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania Pozdrawiam, Czy centrala która nie pracuje przy -25 nie jest gówniana i nie nadaje się na nasz klimat? Dlaczego to wciskacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts